Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inget lag i serien är sämre än Blåvitt”

Tobias Hysén.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Blåvitts tränare Mikael Stahre.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Kräftgång i allsvenskan och indraget i bottenstriden.

Då sågar Blåvitt-legendaren Tobias Hysén, 39, sitt IFK Göteborg.

– Det finns inget lag i allsvenskan som är sämre än Blåvitt just nu, säger han i podcasten Ljugarbänken.

IFK Göteborgs säsong 2021 har varit en besvikelse.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har, med namnkunniga nyförvärv som Marek Hamsik och Simon Thern inför säsongen och hemvändare som Gustav Svensson, Oscar Wendt och Marcus Berg som krydda under säsongen, gjort en satsning för att utmana topplagen i allsvenskan i år.

Men säsongen har blivit en besvikelse, tränare har sparkats och Blåvitt riskerar att på allvar bli indraget i bottenstriden i stället för toppstriden.

Det får Blåvitt-ikonen Tobias Hysén att gå hårt åt sin gamla klubb.

– Att det är för dåligt kan vi konstatera, det behöver vi inte ens diskutera för det är det ju, säger han i podcasten Ljugarbänken.

Han utvecklar:

– Jag läste någonstans att man inte ville prata om kris och att det råder delade meningar om vad som är en kris, men det tro fan att det är kris. De håller på att åka ur allsvenskan! Det finns inget lag i allsvenskan som jag kan titta på just nu och säga att de är sämre än Blåvitt. Rent spelmässigt, självförtroendemässigt och resultatmässigt finns det inget motstånd i allsvenskan som man kan titta på och känna att ”den matchen har ju Blåvitt”. Jag hade velat titta på Östersund hemma och säga att de kommer ta den, men jag kan inte säga så. Det finns ingenting som talar för att Blåvitt bara ska hämta hem den matchen.

Hysén går hårt åt sitt IFK Göteborg.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

”Bollen brinner”

GT:s krönikör Daniel Kristoffersson har nyligen kallat Blåvitt för ”ett lag i spillror”. Tobias Hysén tar en situation i matchen mellan AIK och IFK Göteborg som exempel:

– Många spelare i Blåvitt har hamnat där man hela tiden tittar på någon annan så fort det händer någonting. Det är någon annan som ska lösa situationen. Första målet mot AIK var samma sak. Det kommer ett överlångt inlägg och alla står och tittar på varandra. ”Vem är det som ska ta honom? Det är du! Nej det är du! Jag har min gubbe här!” De måste sluta titta på varandra och inse att även om det här inte är min gubbe så får jag gå in och ta den spelaren som är farligast. Om jag har min gubbe, men så kommer en gubbe som är ännu mer fri så får jag släppa den jag egentligen ska ha och ta honom i stället.

Enligt Hysén finns det två spelare som ser ”någorlunda trygga” ut på planen: Tobias Sana och Marcus Berg. 

Han tycker att många andra spelare hanterar bollen som om den ”brinner”.

Marcus Berg är en av IFK Göteborgs profilvärvningar i år.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Uppmanar alla att ta ansvar

Om innermittfältarna Simon Thern och Gustav Svensson säger Blåvitt-legendaren:

– Simon Thern ska vara bra med bollen, men han måste försvara nu. Du kan inte spela 4-4-2 med två innermittfältare där den ene ska göra en sak och den andre en annan. Båda två måste göra båda sakerna. Simon Thern måste försvara och han måste fördela boll. Gustav Svensson måste försvara och kunna spela bollen framåt ibland.

Nu menar Hysén att alla spelare behöver ta ansvar för situationen IFK Göteborg har hamnat i.

– Är det så att du behöver ta en 50-meterslöpning hemåt för att förhindra ett anfall så är det ta mig fan det du ska göra, oavsett vad din jävla roll är. Det är bara så. Det är samma sak som med företag som inte fungerar. Då får man göra det man ska och lite till. Det är exakt där Blåvitt är just nu. De måste göra det de ska och lite till. De kan inte stå och titta på varandra och konstatera att ”det där var din gubbe”. De ska tänka: ”Det är vår gubbe.” Någon får ta honom bara, säger Hysén i Ljugarbänken.

IFK Göteborg möter Kalmar hemma på Ullevi i kväll.

https://embed.acast.com/ljugarbanken/bollen-brinner

Se även