Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

IFK-stjärnan köpte kvinnans tystnad

Kolbeinn Sigthorsson.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg ska inom kort ha ett möte med Kolbeinn Sigthorsson, 31, efter skandalen. 

Tills vidare kommer han inte att delta i A-lagets aktiviteter.

Att islänningen ska ha köpt en kvinnas tystnad kommenterar klubbdirektören Håkan Mild så här: 

– Jag lägger mig inte i olika länders lagar och regler, det går inte att ha någon åsikt om det. Jag förhåller mig till fakta.

Isländsk fotboll skakas just nu av en stor skandal.

I dagarna framträdde en kvinna i den isländska motsvarigheten till SVT, RÚV, och berättade att hon och ytterligare en kvinna utsatts för sexuellt ofredande av en isländsk landslagsspelare. Ofredandet ska enligt kvinnan ha ägt rum hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik och hon väljer nu att berätta om händelsen eftersom hon anser att det isländska fotbollsförbundet (KSÍ) har försökt tysta ner den.

Anklagelserna gäller IFK Göteborgs anfallsstjärna Kolbeinn Sigthorsson, vilket GT har berättat om i veckan.

Kvinnan säger att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och att han även har betalat skadestånd till henne. Hon hävdar att spelaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

Sigthorsson bröt tystnaden

Under onsdagen uttalade sig Sigthorsson för första gången om händelsen

– De senaste åren av mitt liv har inte gått i den riktning jag önskat. Jag var skadad mycket och min karriär var i fara. Under den perioden blev mitt olämpliga uppträdande problematiskt, sa han i ett pressmeddelande och berättade han att han ”än i dag jobbar på att förbättra mitt beteende”.

Sigthorsson vidgår att han träffat kvinnorna på nattklubben och att han vid ett annat tillfälle träffat dem för att få deras syn på vad som hänt.

– Jag känner inte igen att jag har trakasserat dem, jag har inte använt våld och jag förnekar skuld. Men mitt beteende var dock inte exemplariskt och det har jag bett om ursäkt för. Jag ångrar det, accepterade ansvar och erbjöd mig att lösa det inträffade mellan oss. De krävde en ursäkt och en betalning. Jag accepterade deras krav och betalade ytterligare tre miljoner ISK (cirka 220 000 kronor) till organisationen Stígamót, som jobbar för dem som utsatts för sexuella övergrepp, säger Kolbeinn Sigthorsson och poängterar att han har förståelse för att kvinnan valde att träda fram efter förbundets försök till mörkning.

Kolbeinn Sigthorsson i IFK Göteborg-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Vi har kontakt med honom”

Det isländska fotbollsförbundet har stoppat Kolbeinn Sigthorsson från spel i landslaget. IFK Göteborg har en löpande dialog med 31-åringen och parterna ska sitta ner när spelaren är tillbaka i Sverige, vilket kan bli i helgen. 

– Jag har egentligen inte så mycket mer att säga än det vi har sagt innan, men vi har kontakt med honom, säger klubbdirektören Håkan Mild. 

Under fredagen meddelade IFK Göteborg att Sigthorsson tills vidare inte kommer att delta i A-lagets aktiviteter och att klubben inlett en intern utredning.

Kan du säga vad han själv har sagt till er? 

– Nej, det kan jag inte. 

Enligt kvinnan, vilket också IFK Göteborg uppgett på sin hemsida, kom hon och Kolbeinn Sigthorsson överens i en förlikning. Han har betalat henne en summa pengar i skadestånd och en sekretessklausul i förlikningsavtal är standard. I Sverige kan man inte förlikas i ett brottmål. 

– Utan att vara någon juridisk expert så verkar det tydligen funka så på Island, säger Håkan Mild. 

Men vad tycker ni rent principiellt om att man betalar någon för att vara tyst i ett brottmål? 

– Jag lägger mig inte i olika länders regler, det går inte att ha någon åsikt om det. Jag förhåller mig till fakta. 

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

”Kommer inte riva kontraktet i dag”

Sportchefen Pontus Farnerud har sagt att ni i nuläget inte kommer att riva spelarens kontrakt. Hur motiverar ni det? 

– Alltså, vi kommer inte att riva hans kontrakt i dag, men vi får ha en dialog om det när vi sitter ner med honom så klart. 

Hur påverkar detta IFK Göteborg? 

– Det är svårt att säga i dagsläget, vi vill ju så klart prata om andra saker, men vi är en del av samhället och saker och ting händer. Vi får hantera det på bästa sätt. Vissa saker sker och vår uppgift som arbetsgivare och medmänniskor är att göra det bästa för att lösa situationen. 

I veckan vädrade Blåvitt-supportrar sitt missnöje på Kamratgården. På flera olika banderoller som satts upp på IFK Göteborgs träningsanläggning uppmanade de klubben att riva kontraktet med Sigthorsson.

Vad har ni fått för reaktioner från supportrar och partners? 

– Det är nog lite olika om jag ska vara ärlig. Jag har inte läst sociala medier eller så där och det är inget som jag i dagsläget tänker så mycket på. Fakta måste vara på bordet först och vi måste ha en dialog med Kolbeinn innan vi lyssnar på andra, säger Håkan Mild.