Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IFK Göteborgs taktiska plan: ”Vi vill ha den möjligheten”

Poya Asbaghi och Ferran Sibila har ägnat mycket tid i Portugal åt det taktiska. Foto: BILDBYRÅN
Poya Asbaghi instruerar Junes Barny. Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

LAGOS. Sista träningsmötet innan tävlingssäsongen drar i gång. 

Då testar IFK Göteborg olika taktiska system. 

– Vi vara bekväma med att kunna skifta formation även under matcher, säger tränaren Poya Asbaghi. 

IFK Göteborg har kört sitt sista fotbollspass i portugisiska Lagos. Stor vikt lades vid den taktiska biten och Poya Asbaghi avbröt spelet vid flera tillfället för att ge instruktioner. 

Under måndagseftermiddagen väntar träningsmatch mot sydkoreanska Jeonnam Dragons. Ett lag som slog Sirius med 1-0 häromdagen och som enligt rapporterna spelade väldigt fysiskt. 

– Vi möter ett bra lag. Ett lag som springer mycket, så de kommer verkligen att testa vår speluppbyggnad och vårt anfallsspel. Testa det till sin spets. Vi hoppas kunna få ut mer minuter på vissa spelare än vad vi fått tidigare. Om det inte blir några skador blir det inte samma frekvens på bytena som det varit i de andra träningsmatcherna, säger Blåvitts coach som förutom Robin Söder, Alhassan Yusuf och Carl Starfelt har alla spelare till förfogande. 

Vad vill du ha svar på? 

– Vi har använt lägret till väldigt mycket och har inte nördat ner oss på en detalj. Det har handlat om en helhet där vi visar förståelse för hur vi vill försvara oss och hur vi vill anfalla. Det är det viktigaste. 

Asbaghi: Vi är väldigt trygga 

Poya Asbaghi har laborerat en del med den taktiska formationen under sin tid i klubben. 3-4-3 eller 3-5-2 blev 4-4-2 i några matcher i höstas. Nu är det 3-4-3 som gäller i grund och botten, men på söndagsträningen spelade laget en stund med fyrbackslinje i en 4-3-3-uppställning. Något som kommer att testas mot sydkoreanerna. 

– Det blir två olika formationer, en för varje halvlek. Vi har en utgångsformation som vi känner oss väldigt trygga i. Vilken formation vi än använder så är vi väldigt trygga i våra principer i anfallsspelet och våra principer i försvarsspelet. Den ena formationen kan ge oss andra förutsättningar för vårt försvarsspel högre upp och det andra ger oss andra förutsättningar för vårt försvarsspel längre ner, säger Poya Asbaghi och fortsätter: 

Även IFK Göteborgs spelare är nöjda med vistelsen i Portugal. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

– Om man sammanfattar det blir det inte så stor skillnad i utgångspositionerna utan det är mer system som sätter vår bästa spelare i fler en-mot-en-situationer och en annan spelare i en annan situation. Vi vill ha den möjligheten under säsong beroende på vilka spelare vi har fräscha och i form. Att välja det system där vi får ut maximalt av dem. 

”Aggressivt när det ska vara aggressivt”

Likt exempelvis Östersund vill IFK Göteborg kunna växla taktisk uppställning mitt under match utan att behöva samla hela laget. Det ska göras sömlöst. 

– Om vissa saker inte klickar så är det bara att visa och så skiftar vi ganska enkelt, säger Poya Asbaghi, som är mycket nöjd med träningslägret. 

– Det har varit kanonförutsättningar. Vi har haft bra genomgångar, bra träningar, en härlig stämning i laget och aggressivt när det ska vara aggressivt. Och det har varit lugnt och teoretiskt när det ska vara det. Mycket tid för samtal med spelarna. Man kan inte kräva så mycket mer av ett läger. 

IFK Göteborg reser hem på tisdag. På söndag drar svenska cupen och tävlingssäsongen i gång och då väntar Nyköping borta. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!