IFK Göteborgs plan för att få in pengar

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg hade ett tungt 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har köpt loss Giorgi Kharaishvili – och där försvann en stor del av spelarbudgeten för nästa år. 

Nu vill klubben att investeringsbolaget gör en nyemission för att få in mer pengar. 

– De nuvarande investerarna måste tycka att det är okej först, säger klubbdirektören Max Markusson. 

Kamratgården.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Enligt IFK Göteborgs klubbdirektör ser klubben ut att göra ett nollresultat i år, jämfört med hela 12,5 miljoner back 2017. 

Men trots att resultatet förbättrats är det ekonomiska läget fortfarande bekymmersamt. 

Budgeten för nyförvärv till säsongen 2019 är i nuläget väldigt begränsad och klubben har vid flera tillfällen meddelat att supportrarna inte kan räkna med några större förändringar i truppen. 

Stjärnskottet Giorgi Kharaishvili har i dagarna köpts loss från sin georgiska klubb Saburtalo Tbilisi. Enligt GT:s uppgifter låg köpoptionen på cirka 1,5 miljoner kronor men det finns också en prestationsbaserad del som gör att slutsumman kan hamna på omkring tre miljoner kronor

Och sedan tidigare är det klart att den grekiske målvakten Giannis Anestis ansluter till laget i början av januari

Nu när de investeringarna är gjorda så är större delen av den tänkta budgeten för nyförvärv till 2019 redan förbrukad, enligt GT:s uppgifter, men klubben har sedan en tid tillbaka jobbat på lösning. 

Giorgi Kharaishvili.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Serneke största investerare

På medlemsmötet i september meddelade klubben att man sjösatt ett nytt investeringsbolag som heter IFK GBG Transferintressenter AB

Klubben ville först inte berätta vilka som hade investerat, men när GT begärde ut aktieboken – med stöd av aktiebolagslagen – offentliggjordes namnen och den i särklass störste investeraren är byggherren Ola Serneke, som äger hälften av aktierna. 

Klubben har inte velat berätta hur mycket pengar riskkapitalbolaget fått in. 

– Vi har valt att inte kommunicera en siffra, vi säger att vi har tagit in externt kapital. Sedan kommer det synas i årsredovisningar framöver. Några av årets värvningar som vi tror på långsiktigt har möjliggjorts tack vare det här externa kapitalet. Vissa av de spelarna hade inte kunnat komma om det inte hade varit på plats, sa kassören Jakob Andreasson till GP.

Ola Serneke, vd för byggjätten Serneke.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Blåvitt behöver mer pengar

Men enligt GT:s uppgiftslämnare fick IFK GBG Transferintressenter in tio miljoner kronor, vilket innebär att Ola Serneke bidrog med fem miljoner. 

Men det är alltså inte tillräckligt. 

IFK Göteborg behöver mer pengar och har enligt GT:s uppgifter initierat en nyemission i investeringsbolaget, vilket innebär att bolaget ger ut nya aktier. 

Uppgifter som klubbdirektören Max Markusson bekräftar:

– Man diskuterar det med nuvarande investerare. De måste tycka att det är okej först. Hela syftet är att bredda det i så fall, men det finns inte så mycket mer att säga om det i dagsläget, säger Markusson. 

Den preliminära spelarbudgeten för 2019 är i nuläget lägre än vad den var för 2018, men den kan komma att ändras om det tillförs externt kapital. 

IFK Göteborgs ekonomiska resultat

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr