Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IFK Göteborgs hjälte: Har påverkat mig som människa

Lennart Nilsson i blåvit skrud. Foto: TOMMY SVENSSON / DN
Lennart Nilsson tillbringar mycket tid på havet. Foto: Privat / Privat

Han kontrade in 1-0-målet mot Dundee United när IFK Göteborg vann Uefacupen 1987. 

– Jag har tagit med mig en speciell sak från den finalen. Det har påverkat mig som människa, säger Lennart Nilsson, 60, i en stor intervju. 

Redan som aktiv startade han eget företag inom presentreklambranschen. Det håller han på med än i dag – plus eventverksamhet ute på havet. 

Den gamle mittfältaren/anfallaren, som Blåvitt köpte från Elfsborg 1987 för 1,1 miljoner kronor, delar sin tid mellan bostäderna i Mölndal och på Orust. 

– Jag har lite båtar och så, inget märkvärdigt. Jag har inte så stora krav utan är nöjd med det jag har. Alla har vi något som vi bär och som är besvärligt... så är det, men vi kan bara göra det bästa av det. Jag försöker tänka så, säger Lennart Nilsson. 

Har du någon kontakt med fotbollen i dag? 

– Inte speciellt mycket faktiskt. Jag tittar ju på fotboll, det gör jag, på tv kan man ju titta på hur mycket som helst. Men att gå till Gamla Ullevi... jag låter eventverksamheten styra. Jag prioriterar båt- och naturlivet före fotbollen. Man får välja här i livet. Och de jag hade kontakt med... antingen försvinner de eller så jobbar de med andra saker. Det är naturligt att det blir så. 

Vad säger du om IFK Göteborgs säsong så här långt? 

– Jag tycker att det är jätteroligt, det är ungefär samma resa som på 90-talet med unga spelare som får en formtopp ungefär samtidigt. Det är varje tränares önskedröm och det är jättekul att det går bra. Göteborg är en stad där de flesta gläds åt varandras framgångar. 

Lennart Nilsson tog en titt i tidningarna efter Uefacupsegern. Foto: ULF RYD

Stefan Pettersson nickade in matchens enda mål i Uefacupfinalen mor Dundee United på Ullevi 1987. Returen i Skottland slutade 1-1 och IFK Göteborg vann turneringen för andra gången. 

– Klart man kommer ihåg det. Jag är tacksam och ödmjuk att jag fått vara med om det, säger Lennart Nilsson, som kontrade in ledningsmålet på bortaplan. 

– Ett långt uppspel från Mats-Ola Carlsson, jag visste redan i det läget att jag var snabbare än backen och att jag skulle komma till skottläge. Det kanske låter konstigt, men jag visste det. Jag ryckte i sidled och fick en bra träff. Det där hade jag gjort x antal gånger, men man ska lyckas när det väl gäller. Det är ändå lite tur att man träffar rätt också. 

Kärleksfullt hånad 

– Det är få förunnat och det är man glad för, men det är lite förvånande i min värld att det är så stort och att det inte glöms bort eftersom det är så länge sedan. Senast häromdagen kom det fram en till mig och sa på ett trevligt sätt: ”Du är en av dem jag tunnlat flest gånger”. Men jag pratar inte så mycket om det där målet, jag jobbar med mitt och sköter det. 

Det är inte bara fullträffen och en blytung titel som Lennart Nilsson tagit med sig från Tannadice Park den 20 maj 1987. Inramningen var något speciellt. 

– Det var en underbar stämning människor emellan. Det är en final och någon måste vinna och nu råkade det bli vi. Den skotska publiken hyllade oss efteråt och det är stort. Sådant tror jag inte att alla får uppleva. Numera är det så mycket burop och hat. Det som hände då borde vara vägledande och har påverkat mig som människa. En fin gest som handlar om hur man bör bete sig mot andra människor. Det har jag tagit med mig i livet. 

Tord Holmgren, tränaren Gunder Bengtsson och Stefan Pettersson känner lite på pokalen. Foto: BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

På den tiden jobbade spelarna vid sidan av fotboll. I dag är det helt andra ekonomiska förutsättningar. 

”De betalar spelarnas löner”

– Idrotten förändras och det går inte att jämföra med hur det var för 30 år sedan. Om en ung kille eller tjej får ett kontrakt nu kanske de inte behöver jobba mer i sitt liv och det är väl bra. Men man ska fylla sitt liv med något vettigt också. Vissa saknar rampljuset, men det gör inte jag. När man jobbar med människor som jag gör ser man hur vanligt folk har det och det är de som sitter på läktarna och betalar spelarnas löner. Det kan vara bra att komma ihåg, säger Lennart Nilsson. 

Umgås du med någon från 87-laget? 

– Jag träffar Tord Holmgren ibland, men inte så många andra. I dag är det relativt enkelt att med en dator leta upp folk om man vill. Och med gamla idrottsvänner är det väldigt lätt att få kontakt igen om man inte hörts på flera år. Man pratar samma språk. 

”Ser samma sak i landslaget i dag”

IFK Göteborg har alltså vunnit Uefacupen två gånger, 1982 och 1987. När den första bucklan bärgades spelade Lennart Nilsson i Elfsborg. 

– IFK började spela en mycket mer modern fotboll och satte normen för att man kunde göra det här. Det fanns en vinnarmentalitet som var ganska häftig och det skapade föreningen själv via ledare och vissa spelare. Något nytt föddes där och då och jag satt hemma och funderade på det ganska mycket. Och samma sak ser vi i landslaget i dag. När ett antal personer drar åt samma håll är laget starkare än individen.