IFK Göteborg ute efter Malmös succéscout

Vito Stavljanin och Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Vito Stavljanin.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Blåvitts chefsscout Olle Sultan går snart i pension.

Nu är IFK Göteborg på jakt efter hans ersättare.

En som är aktuell för jobbet, enligt GT:s uppgifter: Vito Stavljanin, Malmö FF.

– Det kan jag inte kommentera, säger Blåvitts sportchef Pontus Farnerud.

– Han är väldigt bra på alla sätt och vis, säger Blåvitts huvudtränare Roland Nilsson som tidigare arbetat tätt ihop med Stavljanin.

IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Håkan Mild är ny klubbdirektör i IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det är intensiva dagar på Kamratgården.

En rad spelare har skeppats i väg till nya klubbar och i veckan presenterades legendaren Håkan Mild som ny klubbdirektör.

Samtidigt går Olle Sultan – mannen bakom flera av klubbens värvningar – snart i pension och IFK Göteborg behöver därmed ersätta sin mångårige chefsscout. 

Tanken är att Sultan ska hjälpa sportchefen Pontus Farnerud under en övergångsperiod, detta transferfönster också, för att sedan gå i pension.

– Inget är bestämt än hur det blir, men det kändes jättebra att vi hittade en lösning så att Olle är med nu inför 2021 och vårt sätt att tänka. Vi kommer att titta på det framöver så att vi hittar en permanent lösning vad det gäller scouting, säger Farnerud.

Malmö FF:s sportchef Daniel Andersson, vd Niclas Carlnén och scout Vito Stavljanin under finalen i Svenska cupen mellan IFK Göteborg och Malmö FF den 30 juli 2020 i Göteborg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Vito Stavljanin och MFF:s tidigare sportchef Per Ågren.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

”Mitt nätverk är stort”

Enligt GT:s uppgifter är Blåvitt nu ute efter Malmö FF:s Vito Stavljanin. Klubben har träffat MFF:s chefsscout och diskuterat en anställning, och enligt vad GT erfar är han högaktuell för en slags hybridroll som sportchefsassistent och chefsscout i IFK Göteborg.

Stavljanin arbetade som agent och spelarförmedlare innan han anlitades som scout av Malmö FF 2008. Sedan dess har han jobbat kvar hos de regerande svenska mästarna. I en intervju med Aftonbladet för ett år sedan berättade han om sitt nätverk:

– Efter tolv år i Malmö FF, och många års fotbollsarbete innan det, så kan jag konstatera att jag känner många människor inom sporten. Andra scouter, agenter och förmedlare. För att lyckas med en rekrytering så måste man använda sig av alla olika typer av människor som man kan ha nytta av. Det handlar framför allt om att få information. Mitt nätverk är ett stort och kraftfullt sådant eftersom jag jobbat i så många år.

IFK Göteborgs huvudtränare Roland Nilsson har arbetat med Vito Stavljanin i Malmö FF.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Vito Stavljanin.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Jobbat med Roland Nilsson

Hans kontrakt med MFF har förlängts med ett år i taget. Nu har MFF presenterat flera kontraktsförlängningar i staben – men inte Stavljanin.

När IFK Göteborgs nuvarande huvudtränare Roland Nilsson tränade Malmö FF mellan 2008 och 2011 arbetade han tätt ihop med Vito Stavljanin.  

Nu kan duon alltså återförenas i IFK Göteborg.

– Jag plockade Vito till Malmö och jobbade med honom där. Han är väldigt bra på alla sätt och vis, noggrann och gav väldigt bra information om spelare, säger Roland Nilsson och tillägger:

– Det funkade väldigt bra.

Vill du ha honom i Blåvitt? 

– Det är inte upp till mig att sätta ihop organisationen, det gör Håkan och Pontus. Men jag och Vito pratar privat annars, det är solklart, men chefsscoutjobbet här i Blåvitt är inget vi har diskuterat.

Pontus Farnerud vill inte uttala sig om klubben har träffat Stavljanin.

– Det kan jag inte kommentera, det kan jag inte säga något om, säger han.