Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

IFK Göteborg-talangen inkallad till landslaget

Filip Ambroz. Foto: Privat
Foto: Privat
Prisad som bästa unga spelare i stor turnering i Italien, som Blåvitt vann. Foto: Privat

”Baby-Blåvitt” gör succé i allsvenskan och är med i toppen. 

Och fler talanger är på gång – nu kallas Filip Ambroz, 15, in till Kroatiens P16-landslag. 

– Jag har IFK Göteborg att tacka för väldigt mycket, säger han. 

Benjamin Nygren, 17, Alhassan Yusuf, 18, har redan gjort stora avtryck i allsvenskan och Måns Saebbö, 18, som inte ens har A-lagskontrakt, hoppade in och gjorde mål mot Sirius senast. 

IFK Göteborgs unga lag är det som överraskat mest i allsvenskan hittills. Mot Sirius fanns tio spelare från akademin med i matchtruppen och snittåldern var 21,5 år. 

Underifrån kommer det ännu fler spelare. Mot Sirius fick även Samuel Ohlsson, 17, göra debut i högsta serien. 

Och GT har tidigare berättat att Edwin Andersson, 15, som internt ses som klubbens största löfte, har bestämt sig för att skriva på för Chelsea när det är dags att flytta utomlands. 

Elfsborgs Noah Söderberg och IFK Göteborgs Edwin Andersson. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Fick pris i Italien 

I slutet av april vann IFK Göteborgs P17-lag den prestigefyllda turneringen ”Mario Maggioni – Walter Righi Tournament” i Italien. Klubbar som Juventus, Brescia, Torino och Nordsjälland fanns representerade. 

Edwin Andersson var med i det laget – och det var även jämngamle Filip Ambroz, 15. Tuvekillen blev utsedd till turneringens bästa unga spelare – något som inte passerat obemärkt förbi. 

En yngre Filip Ambroz med en yngre Tobias Hysén. Foto: Privat

Det kroatiska fotbollsförbundet skickade ett mejl till IFK Göteborgs akademi och kallade in Ambroz till en fyrnationsturnering med P16-landslaget. 

– Riktigt kul så klart. Jag är här nere nu och vi ska möta Polen, Norge och Rumänien. 

Har det svenska förbundet hört av sig? 

– Nej, de har inte skickat något. Om jag i framtiden gör en A-landskamp för Kroatien kan jag inte spela för Sverige, men jag har inte tänkt på hur jag vill göra om det skulle bli aktuellt. Jag tar det som det kommer, säger Filip Ambroz, vars pappa är kroat. 

Tillbaka från korsbandsskada 

Den centrala mittfältaren har en tung period bakom sig. I oktober 2017 drog han av korsbandet, först i februari i år var han tillbaka på fotbollsplanen. 

– Det var riktigt jobbigt. En lång och hård rehab-period, men jag tror ändå att det kan ha varit bra. Jag har blivit bättre fysiskt och starkare mentalt och allt. Och jag känner inte av något i knät, allt känns bra. IFK har hjälpt mig på ett väldigt bra sätt och jag har klubben att tacka för mycket. 

Kan du beskriva din spelstil? 

– Jag kämpar mycket och är en ledartyp. Teknisk, fysisk, ganska snabb och har bra spelförståelse. Men jag måste våga ta för mig mer i offensiven och skjuta mer. 

15-åringen beskriver sig själv som en ledartyp på det centrala mittfältet. Foto: Privat

Möte med Blåvitt om kontrakt 

Filip Ambroz kom till IFK Göteborg som elvaåring från PR-Academy och har samma moderklubb som Blåvitts akademichef Jonas Olsson: Tuve IF. 

Olsson har tidigare berättat att några av de äldre spelarna i akademin har kontrakt och att de försöker skriva avtal med någon yngre också. Syftet är att klubben ska få ordentligt betalt när de europeiska storklubbarna rycker i talangerna, som i fallet med Edwin Andersson. 

– Jag hade möte med IFK om det innan jag åkte. Jag vill stanna i klubben, komma upp i A-laget och vinna SM-guld. Det vore en dröm, säger Filip Ambroz. 

Hans lagkamrater Johan Norgren, Jesper Tolinsson, Edwin Andersson, Oscar Vilhelmsson är kallade till Sveriges P16-landslag. Dessutom ska Adam Inge Benediktsson representera Island.