Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

IFK Göteborg säljer talangen i jätteaffär

Jesper Tolinsson
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

GT har tidigare avslöjat att IFK Göteborgs talangfulle mittback Jesper Tolinsson, 17, är klar för belgiska Lommel SK. 

Nu bekräftar Blåvitt övergången. 

Affären uppges vara värd 25 miljoner kronor. 

– Det är ett stort steg för mig och det känns väldigt bra, säger Jesper Tolinsson. 

Det har inte varit någon hemlighet att IFK Göteborg är i behov av att sälja spelare. Klubbdirektören Max Markusson har tidigare varit tydlig med att ekonomin är ansträngd, bland annat på grund av den rådande viruspandemin som inneburit spel inför tomma läktare. Under sommaren har det bland annat ryktats om försäljningar av Alhassan Yusuf, Kristopher Da Graca och Jesper Tolinsson. 

Tidigare under hösten kunde GT avslöja att IFK Göteborg gjort klart med en försäljning av den 17-årige mittbackstalangen Jesper Tolinsson till den belgiska klubben Lommel SK. Lommel ägs av City Group, där även fotbollsklubbarna Manchester City och New York City ingår. 

Nu bekräftas övergången av IFK Göteborg. Mittbacken har skrivit på för det belgiska andraligalaget och ansluter den 1 juli 2021. 

Lyftes upp i A-laget inför säsongen

Det betyder att han blir kvar i Göteborg i ytterligare drygt åtta månader. 

– Det är ett stort steg för mig och det känns väldigt bra, Jag är glad att allt är klart nu. Samtidigt är det skönt att fortsätta fram till i sommar här i Blåvitt, säger Jesper Tolinsson till IFK Göteborgs oficiella hemsida

Jesper Tolinsson lyftes upp i Blåvitts A-trupp inför den här allsvenska säsongen och så sent som i somras skrev han på ett A-lagskontrakt som sträckte sig fram till sommaren 2023. 

Mångmiljonaffär för Blåvitt

Sportchefen Pontus Farnerud kommenterar försäljningen:

– Vi såg tidigt en stor potential i Jesper vilket gjorde att vi under våren flyttade upp honom i A-truppen och gav honom speltid. En viktig del i avtalet är att han är kvar hos oss fram till sommaren och att vi fortsatt kan hjälpa honom i hans utveckling. Sedan ska det bli spännande att följa hans karriär utomlands.

Övergången landar enligt GT:s uppgifter på närmare 25 miljoner kronor om alla bonusar faller in. En del av transfersumman kommer att gå till investerarna i IFK GBG Transferintressenter, som varit med och finansierat spelare som Mattias Bjärsmyr, Alexander Farnerud och Pontus Wernbloom tidigare under säsongen. 

– Övergångssumman är i mångmiljonklassen och innebär att vi stärker klubbkassan i dessa utmanande tider, säger klubbdirektör Max Markusson.