IFK Göteborg går med förlust

Foto: ROBIN ARON/GT

GÖTEBORG. IFK Göteborg siktade på ett nollresultat i år.

Men det blir förlust.

Det berättade kassören Jakob Andreasson vid ett medlemsmöte på tisdagskvällen.

– Jag nämner inga siffror, men det blir svårt att nå noll, säger kassören.

Vid årsmötet i våras presenterade Jakob Andreasson en budget som krävde både kostnadsmässiga nedskärningar och högre intäkter för att den skulle gå jämnt ut.

Men nu, ett halvår senare, står det klart att den föresatsen inte lyckas.

Behövde ha sålt fler

Kostnaderna skulle bantas med 27 miljoner, det målet är inte långt borta. Men den budgeterade intäktsminskningen på 30 miljoner blev större.

– Vi har varit bra på att trycka ner kostnaderna, men intäkterna har inte blivit som vi har tänkt oss, säger kassören.

Där finns två huvudanledningar:

Spelarförsäljningarna har inte gett tillräckligt mycket pengar.

Sponsorintäkterna minskar.

– Vad det gäller spelarförsäljningarna har de kommit sent, med kort tid kvar av kontrakten. Vi hade förhoppningar om att sälja tidigare och få mer betalt, men så blev det inte, säger Jakob Andreasson.

Först i april kom den kommersielle chefen

Varför blev det inte så?

– Vi äger tyvärr inte transfermarknaden. Tidpunkten ska passa säljare, köpare och spelare. Och när det blir kan inte vi styra över, säger Andreasson.

Dessutom missade de ett icke budgeterat tillskott då klubben inte nådde Europaspel.

När det gäller försäljningen har klubben inte fått ut tillräckligt genom samarbetet med externa parter, därför är målsättningen att ta över en större del av försäljningen själva.

– Några sponsorer drar ner eller försvinner helt. De vill ha andra koncept, som vi jobbar på att utforma. En anledning är också att vi först i april anställde en kommersiell chef, säger Jakob Andreasson.

Eget kapital på 20 miljoner

Hur allvarligt är det att ni går minus?

– En säsong med förluster är inte så farligt. Men vi jobbar nu för att få ett bra utgångsläge till nästa år, svarar han.

Klubben har ungefär 20 miljoner kronor eget kapital, som nu kommer att minska. 

För att på sikt få en stabil ekonomi spelar akademin en väsentlig roll. Spelare som skolas i klubben kostar mindre pengar, när de lyfts upp i A-laget frigörs pengar att lägga på spetsspelare utifrån.

Dahlberg en symbol för den yngre generationen

Hade det inte varit bättre att sälja talangfulle målvakten Pontus Dahlberg, vars försäljningsvärde uppskattas till 50 miljoner kronor, och reda ut ekonomin en gång för alla?

– Där finns ju en balans mellan vad vi kan sälja för och vilket lag vi vill ställa på benen. Pontus Dahlberg symboliserar dessutom den yngre generationen, den som vi vill satsa på framöver, svarar Andreasson.

– Och det är inte bara till att sälja. Man får mest pengar när man inte behöver sälja, då kan man vara tuffare i förhandlingarna. De bästa resultaten görs när man inte måste sälja för att klara ekonomin.

Alliansföreningen är bildad

Före medlemsmötet hölls ett extrainsatt årsmöte där det bestämdes att IFK Göteborg delas upp. De olika sektionerna blir egna föreningar, som hålls samman i alliansföreningen IFK Göteborg.

Den största sektionen kommer framöver att heta IFK Göteborg Fotboll.