Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyséns passning till Lundqvist: ”Lägger väl av om sju-åtta år”

Tobias Hysén har alltid varit en stor hockeyälskare. Foto: BILDBYRÅN
Frölundas lagkapten Joel Lundqvist och Tobias Hysén är jämngamla. Foto: BILDBYRÅN

Tobias Hysén hyllades med stående ovationer i Scandinavium. 

Efteråt skickade han en hälsning till Frölundas lagkapten Joel Lundqvist, 36. 

– Jag ska göra allt jag kan för att han ska få exakt samma sak när han väl lägger av... om sju-åtta år, säger Blåvittprofilen.

En lång och framgångsrik fotbollskarriär är över, och Frölunda valde alltså att uppmärksamma det strax före nedsläpp mot Brynäs i Scandinavium. 

Tobias Hysén fick blommor av Joel Lundqvist och en Frölundatröja med nummer sju på ryggen. Den gamle anfallaren såg smått tagen ut när han stod där på isen. 

– Skithäftigt! Jag är ju Frölundafan sedan jag var liten. Hade man kunnat tala om för sitt tioåriga jag att man skulle stå i Scandinavium och på något sätt blir avtackad när man lägger av... det hade varit häftigt som fan.

Förstår kritiken

Det har förekommit viss kritik mot att Frölunda väljer att hylla en Blåvittspelare. En del av hockeylagets supportrar har ett annat favoritfotbollslag än IFK Göteborg. 

– Hade du haft två hockeylag i stan som var kompatibla med Häcken, Öis och Gais och så ska det in en gubbe på Gamla Ullevi som kanske inte är i det laget som alla håller på... det kan jag förstå. Jag tyckte ändå att det blev väldigt bra, men att det blir reaktioner kan jag förstå till hundra procent. Hade man fått burop hade man fått ta det på kinden och låta det vara. Det hade inte varit några problem, säger Hysén, som enbart fick glada tillrop. 

”Förtjänar jag det här?”

Vad tycker du om Frölundas gest? 

– För mig som hockeynörd som hållit på Frölunda hela mitt liv och firat SM-guld både 2003 och 2005 så blir det nästan lite overkligt. Det svåra är att ta till sig att man är en person som förtjänar detta. Det är där det hamnar. Vad har jag gjort för att förtjäna det? Det är först när man börjar lyssna på andra och får höra förklaringar som man känner att ”ja, okej då”. Det är svårt att ta in allt. Jag hade fullt sjå med att inte göra något dumt där ute och snubbla eller så, haha. 

Hysén tycker att det är bra att stadens idrottsklubbar tar hand om varandra. 

– Någonstans ska vi göra det. Och det är klart att jag kommer att göra allt jag kan för att Joel Lundqvist ska få exakt samma sak, om inte tio vänder bättre, när han väl lägger av... om sju-åtta år. Det ska vi nog kunna lösa, säger han om sin jämnårige vän med ett skratt. 

Tobias Hysén har räddat en och annan puck i sitt liv. Foto: Markus Wulcan

Blåvitt spelar hockey

En gång om året spelar IFK Göteborg en hyperviktig internmatch i hockey. Yngre mot äldre. Tobias Hysén är alltid målvakt och poängterar att han är obesegrad i Scandinavium. 

Ni vann i år igen? 

– Jajaja, klart vi gjorde. Det var några år i rad när Sebastian Eriksson, Erik Dahlin och Emil Salomonsson var med de yngre, men sedan kom det till en gräns och de hamnade i vårt lag. Vi tog in dem kan man säga. Sedan fyllde de yngre på med kreti och pleti och då blev det inte så lätt för dem, säger Tobias Hysén med ett stort leende. 

Frölunda slog till slut Brynäs med 1-0 efter förlängningsdrama.