Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hyllningen till Söder: ”Han är fantastisk”

Robin Söder. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Robin Söder, 28, öste in mål under 2019 och blev uttagen till landslagets januariturné. 

Och formen håller i sig: ett mål och en assist mot Helsingborg. 

– En fantastisk fotbollspelare, säger Tobias Sana, 30. 

I andra halvlek vände anfallaren om, attackerade Helsingborgs backlinje centralt och hittade Tobias Sana till vänster i ett utmärkt läge. Mittfältaren placerade in 2-1 via stolpen. 

– En fantastisk passning i helt rätt läge, det är hans mål. Jag kunde stanna upp och sikta. Han är så smart och vi gillar att spela med varandra, säger Sana efter 2-2-mötet med Helsingborg på Bravida Arena. 

Söder: 

– Det blev bra tajmning där. Det är lite det vi har sökt och jobbat på i kontringsfasen den senaste tiden. 

1-0 gjorde 28-åringen själv efter ett fint anfall på vänsterkanten. Victor Wernersson hittade Giorgi Kharaishvili som vrickade in bollen till Söder som tog emot och dunkade in bollen vid närmsta stolpen. 

– En bra förstatouch och sedan såg jag luckan. Det var en ganska bra match och vi hittade tillbaka till grunderna i både offensiven och defensiven. I andra halvlek gör vi det bra rätt över. Prestationsmässigt får vi vara nöjda, det var ett bra test för oss, säger Söder, som också fick beröm av sin tränare efteråt. 

”Borde ha dödat matchen tidigare”

– Robin var riktigt bra i dag. Han var väldigt bra i presspelet och hade sedan orken att vara med i offensiven, men det var många som var bra i dag, säger Poya Asbaghi. 

I slutet slarvade IFK Göteborg i backlinjen och Helsingborg kunde enkelt kvittera. 2-2 innebär att IFK Göteborg fortfarande inte har vunnit i år. 

– Vi hade ju fullständig kontroll och borde ha dödat matchen tidigare. Det är jag besviken över, men prestationen är bra. Vi är det klart bättre laget och är extremt bra i presspelet och stör Helsingborg extremt tidigt. Vi har ett varierat och bra spel, det var ett variationsrikt Blåvitt i dag och det är jag jättejättenöjd med, fortsätter Asbaghi. 

Tobias Sana var nära att bli tvåmålsskytt, men skottet smet utanför stolpen. 

– Jag ska göra mål där, men får lite felträff. Men vi gör i alla fall vår klart bästa match för säsongen och borde ha vunnit, men vi ska bli mer cyniska och bara ta bort bollen i 85:e när de kvitterar, säger Sana. 

”En armbåge i nacken”

Robin Söder hade en del tuffa dueller med Helsingborgs mittback Andreas Granqvist. 

– Men det var ganska fair där ute. Duellen i första var 50/50. Jag var tio centimeter före honom, nästa gång är det jag som ger honom en armbåge i nacken utan att det är meningen. Det är så det blir ibland. Båda vill vinna, säger Söder. 

Markus Wulcans spaning

Tre utropstecken och ett frågetecken: 

 

! Robin Söder fortsätter att glänsa. Han ser rapp och stark ut och ligger bakom det mesta i anfallsväg, dessutom bidrar han mycket i presspelet. Ett mål och en assist den här gången. Kan vara på väg mot ännu en kanonsäsong. 

 

! Tobias Sanas formkurva pekar åt samma håll som Söders. Rörlig, bra med bollen och företagsam. Nära att bli tvåmålsskytt. En av Blåvitts viktigaste spelare. 

 

! Presspelet är välsynkat och effektivt. Helsingborg hade stora svårigheter att hantera den biten. IFK Göteborgs spelare såg ut att orka mycket i spelet utan boll. 

 

? IFK Göteborg fortsätter att bjuda motståndarna på mål. Helsingborgs första kvittering, ett långskott som styrdes på Sana och ställde Anestis, är inte mycket att göra åt, men 2-2 är en ren bjudning från André Calisir som misslyckades helt med en passning. Defensiven fortsätter att vara akilleshälen och en ny mittback av hög klass är ett måste.