Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

20-årige Tom Amos hyllas trots förlusten

Tom Amos gjorde allsvensk debut för IFK Göteborg. Foto: ADAM IHSE / TT
Foto: ADAM IHSE / TT

GÖTEBORG. Allsvensk debut – och fyra insläppta mål.

Trots det hyllades IFK Göteborgs allsvenske målvaktsdebutant Tom Amos, 20, efter matchen.

– Jag är jättestolt över honom, säger Emil Salomonsson.

– Jag kände att jag kunde ha gjort det bättre på alla målen faktiskt, säger Amos själv.

Tom Amos tröstas av lagkamraten Emil Salomonsson efter debuten. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg har inte vunnit i allsvenskan på en månad och åkte på en tung förlust i derbyt mot BK Häcken i kväll. 

Hisingslaget vann med klara 4–1.

I Blåvitts mål: en allsvensk debutant.

20-årige Tom Amos fick veta att han skulle vakta kassen i Göteborgsderbyt dagen före match – och fram till matchstart hann tankarna rusa i hans huvud.

– Det var nervöst. Det var väldigt nervöst faktiskt. Jag har gjort A-lagsmatch innan (Amos höll nollan för Blåvitt i svenska cupen mot division 1-laget Torn för en månad sedan), men nu var det allsvenskan. Jag snackade med några kompisar innan: ”Agge” (August Erlingmark), Pontus (Dahlberg, Blåvitts tidigare förstemålvakt) och Erik (Dahlin, Blåvitts förstemålvakt som insjuknade inför derbyt).

Vad sa Dahlberg till dig?

– Jag frågade hur det var när han gjorde sin debut, det var mot Malmö, och frågade mest hur jag skulle tänka. Han sa att jag inte hade något att förlora: ”Du är oprövad och har inte gjort en match i allsvenskan.” Han sa bara att jag skulle njuta och köra på.

Vad gick du in till matchen med för tankar?

– När vi kom ut till uppvärmningen började alla (supportrar) applådera. Redan då kände jag: Fan, vad kul! Då kände jag ett lugn i hela kroppen. Det var skithäftigt faktiskt.

 

Tröstades – av Salomonsson

196 centimeter långe Tom Amos, som är en egen produkt och har gått genom Blåvitts akademi, fick en svettig kväll på Bravida arena.

Känner du att du kunde ha gjort något annorlunda på något av målen?

– Ja, det känner man egentligen alltid. Jag kunde kommit ut bättre, skurit av vinklar och så vidare. Jag kände att jag kunde ha gjort det bättre på alla målen faktiskt. Men jag vet inte, det är lätt att tänka så i efterhand. Jag hade bara velat ta tre poäng i det här derbyt.

Även om Amos tvingades hämta bollen i eget nät fyra gånger i derbyt fick han beröm av lagkamraterna. En av spelarna som tröstade 20-åringen efter matchen var Blåvitts trotjänare Emil Salomonsson, 29.

– Det var tur att vi hade Tom i målet för han gjorde en fantastisk match. Jag är jättestolt över honom. Det är en kille som har varit i Blåvitt väldigt länge, han får reda på sent att han ska stå och kliver in och gör det med total trygghet, säger Salomonsson.

 

”Är en jäkla process tydligen”

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi la knappast någon skuld för förlusten på sin målvakt. Han kallade i stället Blåvitt för ”väldigt naiva”.

– Ibland spelar vi fotboll i eget straffområde på samma sätt som vi spelar i offensivt straffområde, konstaterar Asbaghi och fortsätter:

– Det är det vi jobbar med varje dag och det är jag som är tränare som är ansvarig för det. Men det är en process, en jäkla process tydligen – för vi gör fortfarande misstag. Det börjar bli lite tjatigt.

Tom Amos hoppas på mer speltid framöver.

– Det är klart, man vill alltid spela. Nu får vi se hur det blir. Jag och Erik är ett jättebra team. Om han står kommer jag att stötta honom och om jag står kommer han att stötta mig. Vi funkar bra ihop. Jag kommer inte att bli besviken om han får stå, men jag hoppas så klart på mer nu när jag har fått göra debuten.

 

LÄS MER: Wulcan: Ett sorgligt förfall – som bara fortsätter

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!