Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Högerbenet har varit indisponibelt"

Tobias Hysén hoppas kunna göra comeback i början av oktober. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
På grund av knäskadan har anfallaren inte kunnat prestera på topp. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Operationen gick bra och rehabträningen är i gång. 

Om drygt en månad ska Tobias Hysén, 36, spela fotboll igen. 

– Högerbenet har mer eller mindre varit indisponibelt, säger anfallaren, som samtidigt funderar på framtiden. 

Olyckan var framme i bortamötet med Gif Sundsvall i slutet av maj. Hysén fick ont i både höger knä och fot, men körde på. 

En tid senare svullnade knät upp och efter en röntgen konstaterades en spricka på menisken. En skada det skulle gå att spela med någorlunda under en begränsad tid. Samtidigt tappade Blåvitt flera nyckelspelare under sommaren och nyförvärven dröjde, så veteranen behövdes. 

Men till slut hämtades Robin Söder och Sargon Abraham in – och Hysén bestämde sig för att operera knät för att kunna göra sig själv rättvisa i slutet av säsongen. 

– Allt har gått bra och jag fick upp kontakten med lårmuskeln redan första dagen och det var ju bra. Inget annat i knät var dåligt heller. För att vara ett gammalt knä rent fotbollsmässigt såg allt väldigt bra ut, enligt doktorn, säger 36-åringen. 

Robin Söder är tillbaka i den blåvita dressen. Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

”Klart att det är astråkigt”

Exakt hur tråkigt är det att köra rehab? 

– Det är klart att det är astråkigt, men jag är inte rätt gubbe att fråga heller. Jag har ju varit förskonad från mycket annat jämfört med andra. Det känns fjuttigt när man sitter och värmer upp bredvid Robin (Söder, som haft stora problem med knät). Jag ska verkligen inte gnälla. Sedan är rehab tråkigt av en anledning – man gör det för att man inte ska bli skadad igen. 

Den 27 september har det gått sex veckor från operationstillfället och då ska han vara redo att köra för fullt. 

– Sedan ska jag komma in i matchtempo och hitta tajmningen och så där. Men man får gå på rutin, det ska absolut gå att lösa. Jag får spela med det som sitter i ryggmärgen och låtsas att man har touch och annat, haha. 

Hysén berättar att han haft större problem med högerbenet än vad folk har trott. 

– Det har mer eller mindre varit indisponibelt. Man kan ju skoja om att högerbenet alltid bara har hängt med ändå, men nu har jag fått anpassa mig till att bara använda ett ben och det har varit svårt. Det är väl bara Messi i hela världen som typ enbart kan köra med vänstern. Jag är inte riktigt på den nivån, haha. Det har varit svårt, faktiskt. Det ska bli skönt att kunna använda båda fötterna. 

”Beslutet kan komma om en timme”

Han räknar med att vara i bra fysisk form när det är dags att springa ut på gräsmattan igen. Den här säsongen är sannolikt Blåvittikonens sista och han vill i så fall avsluta snyggt. 

– Jag hoppas kunna vässa många bitar. Jag ska inte svettas så mycket nu i början på grund av infektionsrisken, men sen är det fritt fram och jag kan träna vad som helst. Sedan beror det på vad tränarna vill också. Jag hoppas få en liten nystart och nytändning inför de sista matcherna, en boost i rätt riktning. 

Tobias Hysén har bara gjort ett enda mål i allsvenskan den här säsongen, delvis på grund av skadan. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett beslut om framtiden är ännu inte fattat, säger han. Kontraktet går ut efter säsongen och i mars nästa år fyller Glenns äldsta grabb 37. 

– Beslutet kan komma om en timme eller om två månader. Det måste få växa fram och ska vara förankrat i både hjärna och hjärta. Ett sådant här stort beslut ska inte bestämmas av en känsla. Men det lutar väl åt ett håll, inget snack om det. Ska jag träna sex gång i veckan för att spela en kvart här och där och samtidigt kanske hindra Benjamin Nygrens utveckling? Det handlar om att tänka i det längre perspektivet och inte bara på sig själv. Men som sagt, inget är bestämt ännu. 

”Mycket är positivt nu”

IFK Göteborg har förlorat sju av de elva senaste matcherna i allsvenskan, men slog Östersund med 2-1 i måndags och följde upp det med en 4-0-seger över division 1-laget Torn i cupen. 

– Det känns ganska bra nu. Mycket är positivt. De nya spelarna har kommit in med energin vi hoppades på och både Marcus (Degerlund) och Sargon fick ju göra mål mot Torn också. Det är sådana grejer vi behöver, att de bidrar direkt och att det blir en förändring. Men vi ska inte bli för glada bara för att vi vunnit en match i allsvenskan, men det är klart att känslan är bättre i gruppen. 

På måndag väntar guldjagande IFK Norrköping på bortaplan. 

– Där har vi allt att vinna. Vi kan spela avslappnat och har en bra chans att störa dem och få ännu mer självförtroende, säger Hysén.