Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hjärnan bakom BK Häckens stora lyft

Häckens sportchef Sonny Karlsson hade en lyckad sommar.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Häckens klubbdirektör Dennis Andersson, sportchef Sonny Karlsson och tränare Andreas Alm.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. En klasspelare från en allsvensk toppkonkurrent, en icke planerad blixtvärvning och ett FC Barcelona-fostrat långskott. 

Tre förstärkningar under sommarfönstret som gett BK Häcken ett rejält lyft. 

– Jag tycker att vi har fått väldigt bra utdelning, säger sportchefen Sonny Karlsson, som inspirerats av Gif Sundsvalls framfart. 

Alexander Jeremejeff.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

 

Efter två år i Malmö FF köpte BK Häcken tillbaka anfallaren Alexander Jeremejeff, 24. Enligt Aftonbladet landade övergångssumman på fem miljoner kronor för Kungsbackasonen, vilket sannolikt är Hisingsklubbens dyraste värvning genom tiderna. 

– Vi valde att vara aggressiva i den affären och visste vad vi skulle få. Och Alex har visat sig vara klart bättre på att behålla bollen än ”Crespo” (Alhassan Kamara). Vi fick inte den utdelningen vi hade hoppats på från ”Crespo” och det var därför vi valde att släppa honom (gratis till grekiska Panetolikos), säger Sonny Karlsson. 

På tio starter har Jeremejeff gjort fem mål och starkt bidragit till att BK Häcken vunnit sju av de åtta senaste matcherna i allsvenskan.

 

 

Joona Toivio.Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT

Polska andraligan 

I början av augusti värvades den förre Djurgårdsmittbacken Joona Toivio, 30, som stod utan avtal efter en kortare sväng i Nieciecza i den polska andraligan. Kontraktet är skrivet över 2021. Toivio är numera given centralt i backlinjen bredvid Rasmus Lindgren. 

– En jävla bra fotbollspelare. Skicklig, har pondus och bra fötter. Den affären gick väldigt snabbt. Tanken var väl inte att värva en mittback egentligen, men ibland dyker det upp möjligheter som man inte kan säga nej till. Och vi visste ju inte ens om Rasmus kunde spela vidare eftersom han haft problem med hjärnskakningar, säger Sonny Karlsson. 

BK Häcken sålde högerbacken Joel Andersson till danska Midtjylland och tog in nigerianen Godswill Ekpolo, 23, som ersättare på ett korttidskontrakt. 

– Där valde vi att gambla lite. Vi visste inte riktigt vad vi skulle få och hade inte sett honom live. Vi tog in en höstspelare som vi skulle känna lite på, säger Sonny Karlsson.

 

 

Godswill Ekpolo.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

FC Barcelona

Ekpolo kom till Spanien i unga år och är fotbollsutbildad i FC Barcelonas akademi. 

– Jag sneglade lite på Sundsvalls och deras jädra spanjorer som jag tycker har varit fantastiskt bra. Jag var nere i Spanien och spanade för ett par år sen, bland annat på Fran Sol som nu ligger två i skytteligan i Holland (sex mål för Willem II), men han var för jäkla dyr. Så jag lade ner Spanien ett tag men sen såg jag att Sundsvall gör det väldigt bra och gav det en ny chans. 

Via agentkontakter, tips och video- och analysprogrammet Wyscout fastnade han alltså för Ekpolo, som utan framgång testade lyckan i engelska League One-klubben Fleetwood Town innan han återvände till Spanien och Mérida (fjärdedivisionen). 

– Vi köpte honom inte utan han kom på free transfer. Sedan blir det alltid massa kostnader runt omkring på utländska spelare. Han har klarat sig bra hos oss. Vi har sagt att vi vill förlänga hans kontrakt. Sedan får vi se hur det går. 

 

 

Ali Suljic.Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Kom från Chelsea

I somras värvade BK Häcken också den Motalafostrade mittbacken Ali Suljiic, 21, från Chelseas U23-lag. 

Han har ännu inte fått speltid i allsvenskan och bara tagit plats på bänken vid två tillfällen. 

– Men där är jag också ganska nöjd faktiskt. Han tar sig. En framtidsspelare, säger Sonny Karlsson.