Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alla avgår direkt efter skandalen

Kolbeinn Sigthorsson sänkte England i EM 2016.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Isländsk fotboll skakas av en stor skandal efter att en kvinna gått ut och berättat att en landslagsspelare utsatt henne för sexuellt ofredande.

Spelaren det handlar om är IFK Göteborgs anfallsstjärna Kolbeinn Sigthorsson, 31.

Enligt kvinnan har förbundet försökt mörka händelsen.

Nu avgår hela styrelsen för Islands fotbollsförbund (KSÍ).

Kolbeinn Sigthorsson i Blåvitt-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

I dagarna framträdde en kvinna i den isländska motsvarigheten till SVT, RÚV, och berättade att hon och ytterligare en kvinna utsatts för sexuellt ofredande av en isländsk landslagsspelare. Ofredandet ska enligt kvinnan ha ägt rum hösten 2017 på en nattklubb i Reykjavik och hon väljer nu att berätta om händelsen eftersom hon anser att det isländska fotbollsförbundet (KSÍ) har försökt tysta ner den.

Ordföranden för förbundet, Gudni Bergsson, sa nyligen i en intervju att de aldrig fått in några rapporter om misstänkta sexualbrott som ska ha begåtts av landslagsspelare – vilket fick kvinnan att reagera och alltså öppet berätta sin historia.

I centrum för anklagelserna står IFK Göteborgs anfallsstjärna Kolbeinn Sigthorsson, vilket GT kunde berätta i går.

Stoppades från samlingen

Kvinnan säger att hon haft ett möte med spelaren där han bett om ursäkt och att han även betalat skadestånd till henne. Hon hävdar att spelaren inte ifrågasatt hennes historia utan erkänt det hon berättat.

När anklagelserna mot spelaren nu blivit omskrivna har Islands fotbollsförbund fattat beslut om att stoppa Sigthorsson från kommande landslagssamling. Island spelar VM-kval mot Rumänien på torsdag och Nordmakedonien på söndag.

Enligt RÚV, den isländska motsvarigheten till SVT, ska en annan isländsk landslagsspelare plötsligt ha lämnat återbud till samlingen. Även det ska vara kopplat till diskussionen kring våld och sexuella övergrepp, uppger tv-kanalen.

Gudni Bergsson har avgått som ordförande för Islands fotbollsförbund.
Foto: HANNIBAL HANSCHKE / BILDBYRÅN
De isländska spelarna firar med fansen i EM 2016.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST

Hela styrelsen avgår

Gudni Bergsson avgick från sin tjänst som ordförande för förbundet redan på måndagskvällen – och nu följer resten av styrelsen med. Hela styrelsen för Islands fotbollsförbund meddelar under tisdagen att de avgår.

Förbundets generalsekreterare Klara Bjartmarz tänker däremot inte avgå.

KSÍ gick ut med en ursäkt på måndagen och skrev bland annat att de ”svikit” kvinnorna.

IFK Göteborg konstaterade i en kommuniké på sin hemsida på måndagskvällen att det stämmer att spelaren gjort ett sexuellt ofredande och att han polisanmäldes för fyra år sedan: ”Polisutredningen ledde inte till något åtal, men parterna kom överens i en förlikning.”

I ett uttalande säger klubbdirektören Håkan Mild:

– IFK Göteborg tar detta på största allvar även om ärendet i juridisk mening är avslutat. Vi har en påbörjad dialog med spelaren om detta för att utreda vilken väg vi kan ta framåt. Vi vill tydligt markera att vi tar avstånd från hans agerande och alla liknande beteenden.

Kolbeinn Sigthorssons kontrakt med IFK Göteborg löper ut efter säsongen. Han har varit en av lagets absolut viktigaste spelare i år.

Var 20:e kvinna utsätts för sexualbrott.