Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har varit lite spretigt – och ibland helt tokigt”

Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Roland Nilsson, 56, har hållit i sin första träning som Blåvittcoach. 

Nu ställs det tuffare och tydligare krav på spelarna. 

– Det har varit lite spretigt och ibland blir det helt tokigt när man gör individuella saker som inte bygger på lagets sätt att arbeta, säger han. 

Regnet öste ner över Kamratgården när IFK Göteborg förberedde sig inför söndagens bottenmöte med Falkenberg borta. 

– Man vill ställa sig på planen så snabbt som möjligt och börja jobba med spelarna. Det var kul, en bra första träning. Vi fick jobba med saker som vi redan i går sa att vi var tvungna att jobba med, säger Roland Nilsson, som inte tränat ett klubblag sedan 2012 (FC Köpenhamn). 

Under fredagen satt ”Rolle” i ett långt möte med sin assistent Ferran Sibilia om hur de ska jobba framöver och vad de ska trycka på. I stora drag handlar det om att få laget bättre organiserat, inte minst i defensiven. 

– Jag vill att vi blir en enhet, det har varit lite spretigt. Individuella saker man gör som inte bygger på lagets sätt att arbeta. Effekten kan bli bra, men ibland blir det helt tokigt. Vi ska försöka hitta det, att när vi gör något så gör vi det med laget så att det inte spretar. Så att vi inte straffar oss själva genom att ta beslut som straffar laget. 

14 raka utan seger 

– Helt plötsligt måste vi springa hem 50 meter i full fart för att vi har gjort något som gör att vi öppnar upp laget som vi inte ska göra, eller att vi tar chanser i vårt anfallsspel som vi inte behöver, säger 56-åringen, som förstås är medveten om att det inte går att detaljstyra allt. 

– Men laget och spelarna ska veta på ett ungefär vad som kommer att hända hela tiden. Framför allt ska vi sitta ihop och bli mer kompakta i vårt sätt att spela. 

IFK Göteborg har inte vunnit på 14 matcher i allsvenskan och spelarnas självförtroende är inte på topp, men Roland Nilsson tror att förändringen på tränarposten kan hjälpa till. 

– Jag hoppas att jag redan nu får dem att känna att vi jobbar i en positiv riktning, att det finns något nytt att se fram emot i sättet vi ska jobba. Då kommer också självförtroendet tillbaka. Nu finns det en ny chans att komma framåt igen och det tycker jag att man har sett, det finns en vilja att göra saker på rätt sätt. 

Skåningen betonar att det inte blir några revolutionerande förändringar, men att det ska skruvas på flera saker. 

– Vi kanske ändrar lite på vissa positionerna medan det kan bli exakt samma på andra positioner. Vissa saker som vi ska göra kommer vi inte att tulla på utan de ska vi göra hela tiden, medan andra saker kan vi vara mer flexibla i. De fasta principerna ska vi följa. 

Hektiska dygn bakom sig 

Hur har de senaste dygnen varit? 

– Hektiska. När vi hade slagit Italien (med U21-landslaget) såg man fram emot några lugna dagar, men så ringde IFK Göteborg och frågade om jag var intresserad av ett jobb och nu står jag här. Det har gått väldigt, väldigt fort. Man känner sig lite... inte hundraprocentig när det gäller kraft. Många tankar och sömnen påverkas, men i morgon så! 

Roland Nilsson vill inte avslöja något om spelsystem, men slår fast att det inte blir tal om någon 80- eller 90-talsmodell med ett spikrakt 4-4-2 och massa långbollar. 

– Så har jag aldrig gjort som tränare, förutom i vissa matcher för att det passar mot dem man möter, men det är inte min filosofi. Jag vill utnyttja ytorna som motståndarna bjuder på och att vi ska ta oss fram på ett snabbt och bra sätt. Antingen via kortpassningar genom mittfältet, eller från backlinje direkt till forward, det beror på vad motståndarna bjuder på. 

”Krav jag aldrig kommer tulla på”

Det kommer också att finnas en annan kravbild under den nye tränaren, något som vissa spelare själva har önskat, enligt GT:s uppgifter. Att det ska vara högre i tak och finnas en tydligare vinnarmentalitet. 

– Jag vill att vi blir en enhet, det har varit lite spretigt. Individuella saker man gör som inte bygger på lagets sätt att arbeta. Effekten kan bli bra, men ibland blir det helt galet. Vi ska försöka hitta det, att när vi gör något så gör vi det med laget så att det inte spretar. Så att vi inte straffar oss själva genom att ta beslut som straffar laget. 

Marcus Wulcan analyserar nya Blåvittränaren Roland Nilsson
Blåvitts sportchef berättar om processen innan Roland Nilsson blev klar