Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är Lasse Vibes lön i IFK Göteborg

Lasse Vibe. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Tobias Hysén spelar numera i division sex med Kungsbacka City. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Lasse Vibe, 32, nobbade klart större belopp när han skrev på för IFK Göteborg. 

I stället tackade han ja till ett kontrakt som påminner om Tobias Hyséns senaste spelaravtal. 

Dansken avstod sign on-bonus – och halverar månadslönen jämfört med sin förra sejour i klubben, enligt GT:s uppgifter.

Lasse Vibe är numera spelklar för IFK Göteborg. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Den då relativt okände anfallaren fick ett med allsvenska mått mätt lukrativt kontrakt när han 2013 lämnade Sönderjyske för IFK Göteborg. 

Enligt GT:s uppgifter var Lasse Vibes avtal värt omkring 200 000 kronor i månaden, vilket också Skatteverkets siffror vittnar om. 2014 landade hans inkomst på närmare 2,4 miljoner kronor. 

När han sedan vann skytteligan ökade hans marknadsvärde rejält och därmed inkomsterna. 2015 flyttade han till Championship-laget Brentford i England innan han 2018 skrev på för Changchun Yatai i den penningstinna kinesiska ligan. 

Vibes kontrakt i de båda klubbarna har gjort att han tryggat sin framtid ekonomiskt. När han nyligen köptes ut från sitt avtal med Changchun Yatai saknades det inte intressenter, trots att de flesta ligor hade stängt sitt transferfönster. Förutom ett par norska klubbar fanns det alternativ i MLS, men Lasse Vibe valde att flytta tillbaka till Sverige och IFK Göteborg. 

Tobias Hysén. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Tobias Hyséns lön jämförbar

Och det var knappast av ekonomiska orsaker. Vibe hade, enligt GT:s uppgifter, bud som var klart bättre. I stället tackade han ja till ett 1+1-årskontrakt med Blåvitt. 

När Tobias Hysén, som innan han flyttade till Kina drog in 200 000 i månaden i Blåvitt, flyttade hem vintern 2016 avstod han sign on-bonus.  Enligt GT:s uppgifter fick han en månadslön på cirka 90 000. En summa som höjdes till runt 100 000 efter ett visst antal spelade matcher. 

Ett upplägg påminner mycket om Lasse Vibes färska kontrakt. 

Dansken har av GP tidigare fått frågor om en eventuell sign on-bonus. 

– Så mycket kan jag säga, jag har inte fått någon sådan. Det fanns bättre erbjudanden, det är inget att ljuga om. Sen är det inte så att jag tackat nej till miljoner för att komma hit till skit. Klubben kom med ett erbjudande och jag tackade ja. Jag vet att ”Tobbe” också tackade nej till sign-on när han kom hem och i det läget som Blåvitt är i nu så finns inte de pengarna. Jag kände att om jag skulle gå till Blåvitt så är det för andra anledningar än pengar, har Vibe sagt till GP

Max Markusson är klubbdirektör i IFK Göteborg. Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

En allsvensk snittlön 

Enligt GT:s uppgifter har 32-åringen nu en månadslön på drygt 100 000 kronor – vilket alltså mer eller mindre är en halvering jämfört med hans förra kontrakt med IFK Göteborg. 

En allsvensk snittmånadslön ligger numera på cirka 105 000, enligt officiella siffror från förbundet. 

Klubbdirektören Max Markusson säger så här om en av klubbens mest uppmärksammade värvningar på väldigt länge: 

– Lasse hade säkert kunna få bättre betalt i någon annan klubb. Det som känns bra är att vi hela vägen har haft en öppen och rak dialog om förutsättningarna. Både rent ekonomiskt och vart vi är på väg som klubb och det innebär att både Lasse och Blåvitt har gått in i detta med öppna ögon. Förutom detta så vill jag varken kommentera enskilda spelares löner eller jämföra med andra.

 

LÄS MER: Wulcan: En av Blåvitts största kultlirare

LÄS MER: Här gör Vibe comeback i Blåvitt

LÄS MER: Så lyckades Blåvitt värva hem Vibe

LÄS MER: Lasse Vibes första ord om Blåvitt

LÄS MER: Wulcan: Ska Vibe spela vänsterback?

LÄS MER: Glenn Hyséns glädjetjut: ”Suveränt”