Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Var det tuffaste laget vi kunde få”

IFK Göteborg vann Svenska cupen tidigare i somras och kvalificerade sig därmed för spel i Europa.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
IFK Göteborg har inte vunnit på de 13 senaste matcherna i allsvenskan.Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Nu väntar den danska storklubben FC Köpenhamn för Blåvitt i Europa League-kvalet.Foto: ANDERS KJÆRBYE / BILDBYRÅN

IFK Göteborg kliver den 17 september in i sitt första Europaäventyr sedan 2016.

Där väntar FC Köpenhamn i kvalet.

Den danska jätten var den tuffaste lottningen Blåvitt kunde få.

– Det gäller för vår del att göra en liknande match som vi gjorde i cupfinalen mot Malmö FF, som är ett liknande motstånd. Det gäller att hitta den nivån igen, säger Blåvitts tränare Poya Asbaghi till GT.

IFK Göteborgs Sebastian Eriksson och Mattias Bjärsmyr deppar i Europa League-kvalmatchen mellan Karabach och Blåvitt den 25 augusti 2016 i Azerbajdzjans huvudstad Baku.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Inte sedan uttåget mot azeriska Karabach (1–0-seger hemma, 0–3-förlust borta) under Jörgen Lennartssons ledning 2016 har IFK Göteborg spelat i Europa.

Nu är det dags igen.

Efter att ha vunnit Svenska cupen tidigare i somras är Blåvitt kvalificerat för Europa League-kvalet i år och kliver in i den andra kvalomgången i mitten av september.

Under måndagen ägde lottningen rum i schweiziska Nyon och IFK Göteborg, som var oseedat i lottningen, kunde få ställas mot The New Saints från Wales, Motherwell från Skottland och FC Köpenhamn från Danmark.

Det blev FCK, vilket var tuffast tänkbara lottning för Blåvitt. Den danska storklubben tog sig till kvartsfinal i Europa League så sent som i år. Där blev det förlust mot Manchester United efter förlängning.

Poya Asbaghi: ”Tuffaste vi kunde få”

– Jag vet inte så mycket om det walesiska och skotska laget, men FCK var ju det tuffaste laget vi kunde få. Det var bara några veckor sedan de spelade kvartsfinal mot Manchester United i Europa League, så det är på förhand en väldigt tuff motståndare, säger IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi och fortsätter:

– Det gäller för vår del att göra en liknande match som vi gjorde i cupfinalen mot Malmö FF, som är ett liknande motstånd. Det gäller att hitta den nivån igen.

För att nå gruppspelet i Europa League återstår tre kvalsteg och på grund av coronapandemin avgörs omgångarna i enkelmöten.

– Underdogs gynnas av färre matcher och det talar ju för oss, men det är klart att FCK är stora favoriter. Men det är bättre med en match än två. Jag hoppas att spelare som Bjärsmyr (Mattias), Girorgi (Kharaishvili) och Sebastian (Eriksson) kan vara tillbaka då. Det är viktiga spelare att ha i den typen av match, säger Asbaghi.

IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi.Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
IFK Göteborg har inte vunnit på de 13 senaste matcherna i allsvenskan.Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN

Bjärsmyr: ”Alltid kul att möta Ragge”

Blåvitts rutinerade mittback Mattias Bjärsmyr säger så här om lottningen:

– Det ska bli kul, en utmaning. De har ju en väldig erfarenhet av att spela i Europa, men sämre lag har slagit bättre förut. Det finns möjligheter.

Hur är det med din fysiska status?

– Jag hoppas och tror verkligen att jag är tillbaka till den matchen i alla fall.

Hur känns det att ställas mot Ragnar Sigurdsson (som tidigare spelat i Blåvitt)?

– Vi får se om han är med först, han har ju åkt in och ut ur laget en del. Men det är alltid kul att möta ”Ragge”. Samtidigt är vårt mission att vinna, och det är ju samma för dem så klart.

Vad tror du om duellerna mellan honom och Pontus Wernbloom?

– Haha, de kan nog bli bra.

Den förre IFK Göteborg-mittbacken Ragnar Sigurdsson spelar numera i FC Köpenhamn.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

FCK: ”Inte vad vi hoppades på”

I FC Köpenhamn spelar bland annat svenskarna Karl-Johan Johnson och Pierre Bengtsson samt den tidigare Blåvitt-profilen Ragnar Sigurdsson.

FCK:s manager Ståle Solbakken jublar inte efter lottningen.

– Det var självklart inte den lottningen vi hade hoppats på sett till de möjligheter som fanns. Vi tror fortfarande att vi har goda chanser och måste förbereda oss grundligt. Det blir tufft och spännande, säger han till fck.dk.

Blåvitt har fördel av hemmaplan när matchen spelas den 17 september – men det blir inte på lagets ordinarie hemmaplan utan på den större grannarenan Ullevi. Detta då det svenska damlandslaget spelar EM-kvalmatch mot Ungern på Gamla Ullevi samma kväll.

Inte vunnit på 13 matcher i allsvenskan

Blåvitt har på kort tid värvat flera tunga hemvändare som alla har spelat i Europa, som Jakob Johansson, Mattias Bjärsmyr, Sebastian Eriksson och Pontus Wernbloom.

I allsvenskan har IFK Göteborg inte vunnit på de 13 senaste matcherna.

Blåvitt har nu tio dagar utan matcher – sedan väntar Hammarby, Falkenberg, Kalmar och Europa League-kvalet mot Köpenhamn inom loppet av elva dagar.

Även Djurgården lottades som hemmalag mot Europa från Gibraltar, liksom Hammarby som möter Lech Poznan från Polen på Tele 2 arena. Malmö FF får däremot göra resan till Budapest där Honved väntar.

 

■ GT sänder IFK Göteborgs matcher i Europa League-kvalet. Rättigheten gäller för matcherna till och med play off. Matcherna kommer att gå att köpa styckvis, som pay-per-view, eller som månadsabonnent på SportexpressenPlay.se. Läs mer här!