Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han ville ha reda på allt – inte minst om Blåvitt”

Här är bilderna från höjdpunkterna i ”Bebbens” karriär
GT träffade ”Bebben” och Solveig i hemmet på Hönö 2017.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: LENNART REHNMAN

Bertil ”Bebben” Johansson var engagerad i sitt Blåvitt in i det sista.

När han i söndags fick höra av sin hustru Solveig att Halmstads BK tagit ledningen med 1–0 reagerade han direkt.

– Då sa Bertil ”det är då märkvärdigt att dom måste släppa in ett mål med en gång så att dom får uppförsbacke”, berättar Solveig.

När ”Bebben” och Solveig träffades för 65 år sedan spelade hon handboll i RIK och han fotboll i moderklubben Sävedalen.

Det var via fotbollen som hon upptäckte sin blivande make.

– Pappa och jag var alltid och tittade på matcherna när Sävedalen spelade. Och så var vi ett gäng som gick till bion i Sävedalen och såg film tillsammans. När Bertil sedan gick över till Blåvitt frågade han om jag ville ha biljett till matcherna. Det är klart att jag inte kunde säga nej till en sådan kille, säger Solveig.

Från läktaren hade hon blivit förälskad i spelaren ”Bebben” Johansson.

– Han var en rolig spelare att titta på. Han var oerhört teknisk och bollen kom oftast dit han siktade. Och han kunde själv avgöra matcher. Jag tror inte att han missade någon straff, säger hon.

– Han var som en bohem. Ibland kunde han vara dålig, men för det mesta var han bra. Jag jämför honom gärna med Agne Simonsson i Öis, de var ungefär samma typer. Lite långsamma, men oerhört tekniska.

”Bebben” blev 86 år gammal.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Sista året var tungt”

De gifte sig 1959 och i onsdags tog deras 62-åriga äktenskap slut när ”Bebben” gick bort.

– Det sista året var tungt för Bertil. Tidigare var han alltid pigg och glad. Men när corona kom gick humöret ner. Det tog på honom att inte få träffa folk, han var ju en utåtriktad människa, berättar Solveig.

– Vi pratade ju mycket, men han fick inte längre några intryck utifrån. Fram till dess kunde vi ta oss till bensinmacken och spela på hästar och fylla i tips. Det tog hårt på honom när han inte längre kunde göra det tillsammans med kompisarna. Men han ville spela in i det sista. Det skötte jag via telefon så han fick spela på hästarna och toppentips och sådant.

I takt med att bristen på umgänge tog på både humör och fysik beslutades att ”Bebben” skulle flyttas till ett korttidsboende.

– I måndags skulle vi ha ett vårdplaneringsmöte. Då ramlade han och bröt lårbenshals och höft. Det krävdes en operation och den klarade han inte, säger Solveig.

Solveig och ”Bebben” 2015.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Solveig och ”Bebben” 2015.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Solveig var hans ögon

Efter 62 års äktenskap kände hon sin make bättre än alla andra och beskriver honom kärleksfullt. Inte minst när vi pratar om att ”Bebben” var blind de senaste åren. Hans hustru var hans ögon.

– Bertil blev aldrig sur eller bitter för att han inte kunde se längre. Det var otroligt, jag kan inte fatta hur han kunde vara sådan. Han gick här hemma utefter kanterna, hade sitt stråk där han visste hur han skulle gå, säger hon.

Alla pratar om ”Bebben” som en snäll, alltid glad och trevlig människa. Var han sådan från början?

– Oh ja. Det var han. Inte ens när han spelade och dom förlorade kom han hem och var sur. Jag såg ju alla matcher.  När han frågade vad jag tyckte kunde jag ibland säga att han hade varit jättedålig. Men han blev inte sur då heller, för han kände själv när han inte hade varit bra, berättar Solveig Johansson.

– Hur han var som tränare vet jag inte, för då var jag ju inte där. Kanske gnällde han på planen ibland när han spelade, men jag tror inte det. Han gapade och levde aldrig om utanför planen.

Foto: BÖRJE GUSTAVSSON / TT NYHETSBYRÅN
”Bebben” och Ingvar Oldsberg 2009.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Därför slutade han arbeta

När ”Bebben” spelade fotboll och var tränare fanns inga proffs, alla hade jobb eller studerade vid sidan av.

IFK-legendaren arbetade på Götaverken fram tills att han blev 58 och tre månader.

– Han hade fått lite ont i ryggen, som sen blev värre. Det visade sig vara Bechterews sjukdom. Det kom i skov och gjorde honom stel och framåtlutad. Därför slutade han att arbeta, säger Solveig.

Men han deppade inte då heller.

– Det är konstigt, men det påverkade inte hans humör. Han var lika glad och nöjd ändå. Det var egentligen Bertil i ett nötskal, säger hon.

Blommor utanför Kamratgården och flaggorna på halv stång till minne av ”Bebben”.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Humorn förenade

”Bebben” var känd för att alltid ha en rolig historia eller kvick replik i beredskap. Humor verkar ha varit något som förenade makarna.

– Jag gav honom en del gliringar. Och sedan Bertil blev blind sa han ofta till folk som kom hit: ”Ni ser hur jag har det. Sköter jag mig inte möblerar hon om”, berättar Solveig.

– Och en gång när vi satt på Gamla Ullevi och jag kommenterade för honom vad som hände blev det så spännande att jag blev alldeles tyst. Då sa Bertil: ”Har domaren blåst av matchen eller?”

Nu har livskamraten gått bort, men Solveig är ändå inte helt ensam. Där finns en stor familj. Hon har två barn, fyra barnbarn och sex barnbarnsbarn.

– Men corona har gjort att vi inte har kunnat träffas som vanligt. Barnen har jag träffat, men det är ett år sedan jag träffade barnbarnen, säger hon.

”Det är många som sörjer Bertil”, säger Solveig.
Foto: HENRIK JANSSON

”Engagemanget värmer”

Efter att det i onsdags kväll kommit ut att ”Bebben” hade gått bort har sociala medier fyllts av hyllningar av legendaren.

– Det är också många som har ringt och jag har fått en hel del sms. Det är många som sörjer Bertil, säger Solveig.

Har du fått känna hur älskad han var?

– Ja. Och jag tycker att han är värd det. Engagemanget värmer, det är väldigt skönt att ha fått så många hälsningar, säger hon.

Vid sidan av Solveig och resten av familjen var fotbollen ”Bebbens” liv. Där fanns kompisarna, favoritlagen Sävedalen och Blåvitt och en hel värld full av fotboll som förmedlades genom tv-rutan även när han inte längre kunde se.

– Jag kommenterade matcherna för honom. Och så gick jag genom tidningarna, läste tabeller och artiklar. Han ville ha reda på allt, inte minst om Blåvitt, säger Solveig Johansson.

GT:s Stefan Nilsson träffade ”Bebben” i hemmet på Hönö 2017