Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Speciella egenskapen: ”Det är verkligen unikt”

Alhassan Yusuf har imponerat stort i IFK Göteborg.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Poya Asbaghi.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Han har startat i samtliga 15 matcher, allsvenskan och cupen inräknad, sedan säsongen drog i gång den 14 juni. 

Ändå visar IFK Göteborgs Alhassan Yusuf inga som helst tecken på trötthet. 

– Det är verkligen unikt, berömmer tränaren Poya Asbaghi. 

– Det är något jag har inom mig, svarar Alhassan Yusuf.

IFK Göteborg är tillsammans med Malmö FF det lag som har spelat mest sedan den allsvenska säsongen äntligen drog i gång den 14 juni. Tolv matcher i serien och så tre i Svenska cupen på det. Det blir 15 matcher på lite drygt sju veckor.

Det har också haft sina konsekvenser i form av flertalet skador och en tränarstab som känt sig tvungen att rotera en del i startelvan för att inte riskera att dra på sig ännu fler. 

En nyckelspelare som Tobias Sana har till exempel bara startat i åtta av tolv seriematcher, samtidigt som Patrik Karlsson Lagemyr som startat samtliga tolv i allsvenskan endast startat en i cupen. 

Det är dock ett namn som sticker ut: Alhassan ”Hasse” Yusuf. På 15 tävlingsmatcher sedan säsongen drog i gång den 14 juni har Yusuf startat i samtliga 15. Det är han ensam om, tillsammans med målvakten Iannis Anestis. 

”Försöker att inte ta honom för given”

Någonting som gör det än mer speciellt är att han endast har blivit utbytt en endaste gång. Och då ska man ha med sig att samtliga tre matcher i Svenska cupen spelats över 120 minuter. 

Tränaren Poya Asbaghi är inte sen med att berömma sin guldklimp på mitten:

– Jag försöker att inte ta honom för given och att bli för bortskämd. Man måste ändå alltid kolla med ”Hasse” också och fråga hur han mår, men just i detta läge visar han inga tecken på trötthet. Det är verkligen unikt. 

Hur imponerad är du?

– Extremt mycket. Det är en spelare som förra året fick sitt genombrott och med rätta blev framröstad till årets nykomling. I år har han fortsatt på samma bana och inte visat några tendenser till att bli bekväm eller på att inte kunna hantera press. Han gör det på ett utomordentligt sätt.

Alhassan Yusuf skrattar till när hans ork kommer på tal.

– För mig känns det ändå okej. Vi har lite skador i laget och några spelare har fått testa nya positioner. Men vi håller ihop och alla gör allt man kan för att hjälpa laget. 

Du får mycket beröm för att du aldrig blir trött.

– Det är något jag har inom mig, haha. Det är min styrka så det gäller för mig att verkligen använda den. 

Blir du någonsin trött?

– Haha, självklart. Men jag försöker att inte visa det, det handlar om att jobba hårt och hjälpa sina lagkamrater. 

Spelade på ny position

I senaste matchen mot Malmö FF visade Alhassan Yusuf dessutom prov på nya talanger när han tog plats till vänster på mittfältet, i stället för den vanliga rollen bredvid August Erlingmark centralt.  

– Jag har inte spelat där på väldigt länge, men jag spelade faktiskt på vänsterkanten innan. Därför var det inte så ovant för mig, jag kan spela där också och känner mig ganska bekväm med båda positionerna. 

Nu väntar match mot Östersund. Alhassan Yusuf är tydlig med att tre poäng är av stor betydelse. 

Hur viktig är matchen?

– Väldigt viktig. Vi har inte vunnit på sju matcher så nu gäller det att försöka studsa tillbaka.