Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han är den störste i den blåvita historien”

Bertil Johansson anses vara en av de mest betydelsefulla spelare genom IFK:s historia, som vunnit SM-guld med IFK både som spelare och tränare
Torbjörn Nilsson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Bebben Johansson.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Foto: HENRIK JANSSON

Torbjörn Nilsson, 66, blir bestört när han hör att Bertil ”Bebben” Johansson har gått bort.

– ”Bebben” är Blåvitt. Han är den störste i den blåvita historien, säger Nilsson.

När man pratar om de största genom tiderna i IFK Göteborgs historia kommer alltid två namn högst upp.

”Bebben” Johansson och Torbjörn Nilsson.

”Bebben” avslutade sin karriär i Blåvitt med två år som tränare 1969 (guld) och 1970.

Torbjörn Nilsson påbörjade sin blåvita karriär 1974.

– Jag kommer inte ihåg honom som spelare. När jag började åka in till Ullevi från Jonsered i slutet på 1960-talet var han tränare, säger Torbjörn Nilsson.

Men det var inte på Ullevi som Nilsson såg ”Bebben” för första gången. Det var när han på 1960-talet skulle åka buss hemifrån Jonsered till Göteborg.

Då stannade bussen till i Sävedalen, där ”Bebben” bodde.

– När ”Bebben” klev på bussen blev det helt tyst. Alla blev så imponerade när han kom på. I all stillhet gick han och satte sig, han hade inget behov av att visa att ”här kommer jag”, berättar Torbjörn Nilsson. 

Torbjörn Nilsson om sin djupa vänskap

När Torbjörn Nilsson väl tagit Ullevi och alla supportrar med storm lärde han känna ”Bebben” och deras vänskap blev djup.

– ”Bebben” personifierar Blåvitt. Det här med att dom spelar som änglar gäller ju i högsta grad ”Bebben”. Det var han och hans kompisar som skapade det ”Blåvitt” som finns i dag. På 70- och 80-talen fick vi ärva det. Vi var bara förvaltare av det arvet, säger Nilsson.

Du har ju också din plats i den blåvita historien?

– Ja, men ”Bebben” var på ett annat sätt. Man sa ”Bebben”, det räckte. Då visste folk vad det handlade om. Han är ”Blåvitt”. Han är utan tvekan nummer ett, svarar Torbjörn Nilsson.

Vad var så speciellt med ”Bebben”?

– Han var så härlig, allt var så rakt och enkelt med ”Bebben”. Och så hade han alltid en rolig historia att berätta. Han gjorde aldrig fotboll komplicerat. Det var ett nöje när han och ”Fölet” engagerade mig ett antal på gånger att spela matcher ute på Hönö, säger Nilsson.

– Det är ju som med den där historien där det blev tjafs efter att domaren hade flyttat ut vad många tyckte var straff till att bli frispark utanför straffområdet. ”Det spelar väl ingen roll om det är straff eller frispark” sa ”Bebben” och satte den.

Vad tänkte du när du hör att han inte finns längre?

– Det är så tragiskt. Jag tänker på Solveig. Såna livskamrater, hon har funnits vid hans sida hela tiden. Jag hade sett fram att åka ut till dom om ett tag, nu när jag har fått min första coronaspruta, säger Torbjörn Nilsson. 

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Blåvitt: Ska hedras

IFK Göteborgs klubbdirektör Håkan Mild, 49 hyllar också ”Bebben”: 

– Det är svårt att värdera människor på det sättet, men Bebben är definitivt en av IFK Göteborgs allra största spelare genom tiderna. Han var ofta på Kamratgården och på matcherna. Eftersom han inte kunde se så hade han på Radiosporten i örat.

– Bebben var en som verkligen brydde sig om IFK Göteborg, en extrem IFK:are, och också en underbar människa med humor och värme. Det är väldigt tråkigt att han har gått bort.

IFK Göteborg kommer att hedra Bebben på något sätt. Hur är ännu inte klart. 

– Självklart. Vi ska träffas i morgon och diskutera exakt vad vi ska göra.

Spelarna kommer sannolikt att bärga sorgband i derbyt mot BK Häcken på lördag. 

– Det är väldigt troligt naturligtvis, säger Håkan Mild. 

Tobias Hysén säger: 

– Jag visste ju att han var gammal, men det här tog hårdare än vad jag trodde. Jag är faktiskt rätt knäckt. Man sprang ju alltid på honom på läktaren och vissa finns ju alltid bara där på något sätt. Det här är riktigt tungt.

Foto: BILDBYRÅN

Ur arkivet:

2017 träffade Stefan Nilsson Bertil ”Bebben” Johansson i hans hem på Hönö. Där berättade han att han fortfarande går på alla matcher, trots att han då var blind.