Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han är ”allsvenskans Messi”: ’Nytt för mig’

Häckens Daleho Irandust under en träningsmatch.
Foto: NICKLAS ELMRIN / BILDBYRÅN
Lionel Messi.
Foto: JUAN MEDINA / REUTERS BILDBYRÅN

Daleho Irandust avslutade säsongen i fjol med flaggan i topp. 

Nu jämförs Häcken-spelaren med superstjärnan Lionel Messi av ”Fotbollslabbet”.

Irandust laddar nu för att vara tillbaka från sin skada lagom till den allsvenska premiären – och gläds åt jämförelsen. 

– Messi är enligt mig den bästa genom tiderna, så det är så klart kul att få höra om våra likheter även fast det är mil ifrån varandra, säger han.

Fotbollslabbet” på Fotbollskanalen frågade sin dator vilken spelare i allsvenskan som är mest lik Lionel Messi.

– Det finns ingen som Messi, han har en ofattbar livscykel, konstaterade fotbollsexperten Hasse Backe i programmet. 

Från ett datadrivet perspektiv – baserat på ett flertal parametrar utifrån siffror – kom datorn fram till Messis digitala fingeravtryck. Baserat på den datan plockade systemet fram den spelare i allsvenskan vars spel mest liknar Lionel Messis.

Svaret? Häckens Daleho Irandust. 

– Vi utnämner honom till allsvenskans Leo Messi. Jag är övertygad om att han kan bära upp det här, sa Hasse Backe – från att bara några minuter tidigare alltså inte velat jämföra Messi med någon annan.


20-årige Daleho Irandust siktar på att vara tillbaka till allsvenska premiären.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Messi är den bästa genom tiderna” 

Messi har länge varit en förebild för Irandust.

– Detta var något nytt för mig, mina vänner anser att jag är lik Asensio (Marco, mittfältare i Real Madrid). Men Messi är enligt mig den bästa genom tiderna, så det är så klart kul att få höra om våra likheter – även fast vi är mil ifrån varandra, säger Daleho Irandust. 

Han fortsätter: 

– Jag kollar jätteofta på hur han spelar och tar till mig mycket av vad han gör. Men slutprodukten av det jag gör blir inte exakt lika bra som när han gör det, haha! 

– Till viss del har vi likheter, men Messis största spets skulle jag säga ligger i hans balans som är till en fördel på grund av hans kroppsstorlek. Där är vi inte alls lika. 

På vilket sätt jämför dina vänner dig med Asensio? 

– Det är på många punkter skulle jag säga. De pratar ofta om att vi båda är kraftfulla i löpsteget. Vi har en bra speluppfattning kombinerat med en fin teknik. De anser att min vänsterslägga inte är långt ifrån hans, men att jag bör skjuta mer.

Alm ser inga likheter 

Men hans tränare Andreas Alm ser inte många likheter mellan honom och Messi.

– För det första så går alla högerfotade spelare bort och även de som inte spelar på samma position som Messi. Det är inte särskilt förvånande att Irandust blir kvar som mest lik när datorn räknar ut – men enligt mig liknar de inte varandra i spelstil. 

Andreas Alms största förhoppning på Irandust inför säsongsstarten är att han ska komma till spel. 

– Han har varit skadad en tid nu. Jag hoppas bara på att han ska spela, säger han.

Häckens tränare Andreas Alm.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Varit skadad 

Daleho Irandust hade precis som övriga Häcken en kämpig vår i fjol. Men i slutet växlade laget upp. Irandust noterades till slut för fyra mål och sex målgivande passningar.

Han drömmer om att bli bäst i allsvenskan och tror att laget kommer göra en starkare vår i år.

Men i samband med januariturnén med svenska landslaget började Irandust känna av smärtor. Han har under vintern fortsatt känna av dessa i höft och mage – och det har visat sig vara en inflammation i symfysen, ett slags överbelastningsbesvär. 

På grund av skadan har Irandust fått ägna större delen av försäsongen till rehabilitering. Nu siktar han på att vara tillbaka lagom till säsongspremiären den 1 april. 

– Det ska inte vara någon fara för premiären, säger han.