Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamsik-hysterin: Blåvitt har nu sålt för miljoner

Marek Hamsik har skrivit på för IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Marek Hamsik välkomnas av fansen efter presskonferensen på måndagskvällen där han presenterades som IFK Göteborgs senaste nyförvärv.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Ett hundratal Blåvitt-supportrar tog emot Hamsik när han landade på Landvetter sent på söndagskvällen.
Foto: HENRIK JANSSON

GÖTEBORG. Marek Hamsik, 33, är klar för IFK Göteborg.

Det har skapat hysteri i supporterled – och gett klirr i den blåvita kassan.

– Det är jätteviktigt för oss och gör stor skillnad på sista raden, säger Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg.

Marek Hamsik (mitten) med IFK Göteborgs sportchef Pontus Farnerud (till vänster) och klubbdirektör Håkan Mild (till höger)
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Marek Hamsik är klar för IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Det är årets och kanske tidernas tyngsta värvning till allsvenskan.

Marek Hamsik, slovakisk landslagsstjärna och den spelare som gjort flest matcher för Serie A-klubben Napoli någonsin, har skrivit på ett kontrakt med IFK Göteborg som sträcker sig till den 30 augusti.

– Det är inte varje dag, varje år eller varje decennium som en svensk klubb ges den här möjligheten. Redan i vårt första samtal kändes det klockrent. Det är ett korttidskontrakt, men vi som förening ser en långsiktighet i att utveckla och förbättra IFK Göteborg med Marek Hamsik, säger Blåvitts sportchef Pontus Farnerud.

När GT avslöjade nyheten i fredags slog den ner som en bomb. Redan då märkte IFK Göteborg av ett stort tryck på årskortsförsäljningen och redan innan Hamsik hade presenterats av klubben hade supportrar börjat köpa tröjor med världsstjärnans namn på.

Erica Berghagen, som är marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg, säger om de senaste dagarna: 

– Vi är superglada för det här engagemanget. Vi har fått en ordentlig skjuts.

Marek Hamsik välkomnas av fansen efter presskonferensen på måndagskvällen där han presenterades som IFK Göteborgs senaste nyförvärv.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Bara några hundra årskort kvar

Fram till i fredags hade IFK Göteborgs försäljning av årskort stått relativt still ett tag – men bara under fredagen sålde klubben årskort för flera hundra tusen och sedan dess har det rullat på. Sedan spekulationerna om Hamsik tog fart i fredags till presskonferensen och presentationen på måndagskvällen sålde Blåvitt 500 årskort för 1,2 miljoner kronor, berättar Erica Berghagen.

– Nu har vi sålt nästan 700, så det rullar absolut på. Nu är det nog många som inser att det börjar bli ont om dem (årskorten).

IFK Göteborg har i år endast släppt 3 000 årskort till försäljning. Strax efter lunch på tisdagen fanns bara 330 av dessa kvar.

– Det är klart att den här värvningen har hjälpt oss i vår försäljning. Intresset för IFK Göteborg ökar och då ökar per automatik vår försäljning. Det där hänger alltid ihop, säger Berghagen.

Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Gör stor skillnad på sista raden”

I söndags kväll välkomnade ett hundratal Blåvitt-supportrar den slovakiske stjärnan på Landvetter och under måndagskvällen presenterades han officiellt av klubben. 

Samtidigt har IFK Göteborg lanserat en så kallad ”Hamsik-kollektion” med kläder. På bara några timmar sålde klubben 1 400 produkter ur den specialframtagna serien.

– Där ser vi fortsatt ett jättestort intresse, konstaterar Erica Berghagen.

Har du varit med om något liknande under din tid i klubben?

– När vi vann Svenska cupen hade vi också en fantastisk kommersiell utveckling, men det är klart att när det kommer en sån här spelare... då flyger det. Det här är fantastiskt, det måste man säga, och det är stort intresse även internationellt.

Vad betyder det här för IFK Göteborg ekonomiskt?

– Det betyder jättemycket för oss. ”Merch” och årskortsförsäljning är stora delar av våra intäkter. Vi ser att supportrarnas stöd och köp gör stor skillnad på den sista raden.

Marek Hamsik kommer att bära tröja nummer 17 i IFK Göteborg.

https://twitter.com/IFKGoteborg/status/1369227298860326918?s=20

Se även: Hamsiks ord om att spela i Blåvitt

Se även: Allt du behöver veta om Blåvitts nya stjärna

Här är allt du behöver veta om IFK Göteborgs supervärvning Marek Hamsik.