Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarbys utspel: ”Riv Gamla Ullevi”

Henrik Kindlund, vd för Hammarby fotboll. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs hemmaborg bör jämnas med marken, anser Hammarbys vd. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Hammarby går som tåget både sportsligt, ekonomiskt och publikmässigt. 

Nu riktar klubbens vd Henrik Kindlund kritik mot IFK Göteborg och inte minst Gamla Ullevi. 

– De måste riva den och bygga nytt, säger han till Fotboll Sthlm

– Han har en poäng. Gamla Ullevi är inte den mest optimala arenan, säger Blåvitts ordförande Mats Engström till GT.

Hammarby har tagit 19 av 21 poäng och toppar allsvenskan. 

Enligt vd:n Henrik Kindlund beror framgångarna mycket på en lyckad arenaflytt. 

I fjol gjorde Hammarby en analys av samtliga klubbar i Europa som bytt arena och tittade på publikutvecklingen fem år före och fem år efter, uppger Kindlund för den nystartade sajten Fotboll Sthlm

– Vi jämförde ungefär 50 klubbar och kom fram till att vi var trea efter Hoffenheim och Brighton. Däremot var IFK Göteborg i absoluta botten. Den genomsnittliga tillväxten var 25 procent – och de (IFK Göteborg) har lyckats backa med sex procent, vilket egentligen är fullständigt osannolikt. De tappar åtta-tio miljoner per år jämfört med om de legat på Europa-snittet. Det är rätt stora pengar, säger Henrik Kindlund till sajten. 

Han tycker att Gamla Ullevis läge i Göteborg är fantastiskt men att den är för liten och för omodern och att Blåvitt med sin historik borde kunna locka upp emot 40 000 åskådare på stormatcherna. 

Gamla Ullevi.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”De måste riva den”

För Kindlund är lösningen självklar. 

– De måste riva den och bygga nytt. Historien och storleken på klubben talar för dem men som förutsättningarna är nu får de vara glada om de blir bättre än tia som de blev i fjol, säger han till Fotboll Sthlm och betonar också att endast två-tre spelare i Blåvitt hade platsat i Hammarby.

– Emil Salomonsson är i grunden en väldigt bra fotbollspelare. Sebastian Eriksson är också en väldigt bra spelare, i alla fall när han har dagen. Gustav Engvall? Nej, honom skulle jag inte byta mot någon av våra forwards.

Blåvitts svar: Förhastade slutsatser

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström ger Henrik Kindlund delvis rätt i arenaresonemanget.

– Vi har själva identifierat detta. Sen tycker jag att han drar förhastade slutsatser när man tittar på statistiken, säger Engström till GT och fortsätter:

– Sportslig framgång och god ekonomi hänger självklart ihop. Den svåra problematiken är ju... vad är hönan och vad är ägget? Klart att vi vill ha bättre förutsättningar. Men först måste vi visa att vi kan fylla både Gamla Ullevi och Ullevi. 

– Man kan säkert förbättra Gamla Ullevi och vi har pratat med Got Event (det kommunala arenabolaget). Vi har en bra och öppen dialog. Faciliteterna kan man göra bättre, men det ligger längre fram i tiden. Vi gör vad vi kan. 

Blåvitts ordförande Mats Engström.Foto: DANIEL STILLER/ BILDBYRÅN

”Pågår massa arenadiskussioner”

Ni har ju tidigare haft planer på en egen arena. Vad hände med det? 

– Det är en rätt kraftig ekonomisk belastning och man måste titta på detta ur alla perspektiv. Med rätt förutsättningar kan man bygga en arena med hotell och annat runtomkring, Man måste kunna använda den optimalt. Och vi vill inte ha plast på den. Men det är något som vår nye klubbdirektör (Max Markusson) får jobba med i ett långsiktigt perspektiv.

– Sedan pågår det massa arenadiskussioner i Göteborg. Sedan kan man ju hoppas att både Gais och Öis går upp också, det hade lockat mer folk. Vi vill börja med att fylla Gamla Ullevi på söndag när det är stormatch mot Norrköping.

”Vi har en annan uppfattning”

Hammarbys vd sa också att bara två-tre av era spelare platsar i Hammarby. Kommentar? 

– Haha, han sa ju inledningsvis i den där intervjun att han kan uppfattas som kaxig och det stämmer ju får man väl säga. Vi har en annan uppfattning där, så klart. 

Hur är stämningen annars i Blåvitt den här våren? 

– Vi har bra harmoni i klubben och det gläds vi åt. Vi gör det på ett jävligt bra sätt. Men serien är jättesvår och jättespännande. Varje match känns som en utmaning, vilket är skoj för alla. 

 

Fotnot: Fotboll Sthlm:s intervju med Henrik Kindlund gjordes före Blåvitts segrar mot BK Häcken och Malmö FF.

 

FÖLJ DITT LAG: Få nyheter skickade i Messenger direkt till telefonen

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018.

LÄS MER: Följ allsvenskan här – mål, highlights och direktrapport. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler.