Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spelarna går ner i lön: ”Alla förstår allvaret”

Häckens spelare går nu ner i lön – klubben genomför korttidspermitteringar.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. BK Häcken agerar i coronakrisen.

Hisingsklubben har beslutat att genomföra korttidspermitteringar och lönesänkningar både i den sportsliga verksamheten och på kontoret.

– Alla är överens om att göra detta, alla förstår allvaret i situationen och konsekvenserna av den, säger Häckens lagkapten Rasmus Lindgren.

Beskedet påverkar däremot inte världens största ungdomsturnering i fotboll.

– Det här gäller bara Häcken-delen, Gothia cup jobbar som vanligt, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia cup.

Häckens tränare Andreas Alm.Foto: ADAM IHSE / TT

Beslutet att genomföra korttidspermitteringar och lönesänkningar har fattats av BK Häckens klubbledning i samråd med spelartruppen och den lokala fackföreningen.

Det är en följd av den pågående coronakrisen.

– Vi har alltid varit en ansvarstagande förening när det gäller ekonomi och så är vi även nu, för att ta höjd för utmaningar som kan finnas vid horisonten, säger klubbchefen Marcus Jodin i ett pressmeddelande.

Han utvecklar:

– Tack vare långsiktiga beslut av medlemmarna historiskt sitter vi inte i samma akuta ekonomiska kris som en del andra föreningar. Samtidigt är situationen i dagsläget väldigt osäker och utvecklingen oviss, vilket gör att vi behöver fortsätta ta ansvar för föreningen i ett långsiktigt perspektiv. Därför vidtar vi ett antal åtgärder i det här läget, för att minska våra kostnader

Häckens klubbchef Marcus Jodin.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

”Vi vill att klubben ska må bra”

För en tid sedan införde klubben inköpsstopp – nu genomförs alltså korttidspermitteringar och lönesänkningar för de anställda.

”I dagsläget finns det inget centralt avtal mellan Unionen och Arbetsgivaralliansen gällande korttidspermitteringar av spelare. BK Häckens spelartrupp har tagit initiativ till att förekomma det, genom att som enad trupp fatta beslut om att stötta föreningen genom att gå ner i lön”, skriver Häcken i pressmeddelandet.

– Vi tillhör alla BK Häcken och vet vilka uppoffringar många gör för att stötta föreningen i en svår situation. Kan vi hjälpa till på något sätt så vill vi göra det. Vi vill att klubben ska må bra. Samtidigt vet vi hur mycket mer det kommer att hjälpa klubben den dagen vi kan bli korttidspermitterade, så vi hoppas att det avtalet kommer på plats så fort som möjligt, säger Häckens lagkapten Rasmus Lindgren.

Häckens lagkapten Rasmus Lindgren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Extremt speciell situation”

Även klubbledningen och klubbchefen går ner i lön och föreningens styrelse avsäger sig sitt styrelsearvode. En majoritet av de anställda i klubben korttidspermitteras den närmaste månaden.

– Vi är i en extremt speciell situation och en förutsättning för att vi ska ta oss igenom det här på ett bra sätt, är att vi gör det tillsammans och att alla hjälps åt. Vår lokala fackklubb har haft en god dialog med klubbledningen och jag är nöjd över att alla parter visar solidaritet i ett utsatt och osäkert läge, säger John Kihlström, ordförande i BK Häckens lokala fackklubb.

Gothia cup, som arrangeras av BK Häcken, påverkas inte av dagens besked. Ambitionen är fortfarande att världens största ungdomsturnering i fotboll ska kunna avgöras som planerat i mitten av juli – men arrangören följer utvecklingen.

– Det här gäller bara Häcken-delen, Gothia cup jobbar som vanligt. Vi har mycket kontakt med folk runtom i världen, har väldigt få avhopp, alla avvaktar. Många har inte ens betalat ännu, säger Dennis Andersson, generalsekreterare för Gothia cup, till GT.

Detta är korttidspermittering

■ Korttidspermittering kan användas när företag drabbas av tillfälliga ekonomiska problem till följd av något oväntat. I praktiken innebär det att anställda går ner i arbetstid under en period (permittering) samtidigt som staten går in och ger ekonomiskt stöd. Anställda får behålla en stor del av sin ordinarie lön under permitteringen och företagets personalkostnader minskar. 

 

■ Systemet används för att undvika uppsägningar och underlätta för företag att snabbt komma i gång igen när läget vänder. För att använda korttidspermitteringen måste både arbetsgivare och arbetstagare vara överens om det. Korttidspermittering kan sägas vara stöd vid korttidsarbete med en kraftigt höjd subventionsgrad.

 

Finns det något lönetak?

Enligt beräkningarna i förslaget är lönetaket 44 000 kronor. Taket kommer regleras i en förordning som regeringen beslutar om i samband med att lagen träder i kraft.

 

Källa: regeringen.se