Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Gott att lämna boet och tryggheten i Göteborg”

Kevin Ackermann byter Öis mot BP kommande säsong.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN
Ajdin Zeljkovic flyttade till IFK Värnamo i somras.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ajdin Zeljkovic, 25, bytte superettan mot allsvenskan redan i somras men förväntar sig mer av sig själv. 

Nu är det dags för nästa Öisprofil att visa upp sig på allvar i högsta serien. 

– Det är gott att lämna boet och tryggheten i Göteborg, säger BP:s Kevin Ackermann, 21. 

I mellandagarna tränade duon extra tillsammans i Prioritet Serneke Arena. I veckan går flyttlasset till Stockholm för mittfältaren som 2018 fanns med på The Guardians lista över världens största talanger. Ett hjärtfel satte stopp för övergången till Fiorentina 2019, men nu har han tre värdefulla säsonger i Örgryte bakom sig. 

När kontraktet gick ut var det dags för nästa steg i karriären för Ackermann som 2017 gjorde allsvensk debut som 16-åring i BK Häckens tröja. 

– BP presenterade en väldigt bra plan för mig och jag fick ett jättebra intryck av Philip (Berglund) som är sportchef och Olof (Mellberg, tränaren). Och det är klart att det är mer lukrativt att spela i allsvenskan. Helheten avgjorde, säger Kevin Ackermann, som helst hade tagit klivet upp med Öis men som i stället fick kvala sig kvar i superettan. 

– Man älskar ju Göteborg och jag har bott här hela livet, men är man kvar i sin trygghetszon hela tiden så blir det oftast att man inte tar kliven som man vill. Nu har jag tillbringat mycket tid i gymmet under ledigheten så att jag kommer till BP väl förberedd. 

Vann skytteligan 

2021 vann Ajdin Zeljkovic skytteligan i superettan på 18 mål. I somras såldes han från Öis till IFK Värnamo. I allsvenskan blev det 16 matcher och två mål, ett facit han inte är nöjd med. 

– Det var tufft i början, framför allt med fysiken. Högre tempo, fler snabba löpningar, ett nytt spelsystem och nya lagkamrater. Men jag förväntar mig ändå mer av mig själv. Visst, mycket speltid, men jag hade hoppats på lite bättre poängutdelning. Men nu har jag en hel försäsong framför mig där jag kan bygga vidare, säger anfallaren. 

Hur trivs du i Värnamo som stad? 

– Det är klart att det är stor skillnad jämfört med Göteborg, men jag gör samma saker som jag gör här hemma: tränar fotboll, går till gymmet och spelar tv-spel. När jag är ledig åker jag alltid hem till familjen, men totalt sett funkar det bättre än vad jag trodde faktiskt.