Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Piken – efter Blåvitts seger i svenska cupen

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES/JOHAN VALKONEN JOHAN VALKONEN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
1 / 7

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Malmö FF såg att gå mot sitt första cupguld på 31 år.  

Då snubblade Behrang Safari och tappade bollen – en bjudning som IFK Göteborg tog vara på.

Blåvitts Alexander Farnerud gjorde därefter det avgörande målet under förlängningen. 

– Stort ögonblick att få vinna en titel för IFK Göteborg. Vi har väntat ett tag på den, säger Poya Asbaghi, tränare i Blåvitt. 

Inledningen av matchen blev en mardröm för Malmö FF. Inom loppet av tio minuter tvingades både Sören Rieks och Oscar Lewicki kliva av planen – båda spelarna var skadade. 

Rieks fick ett rejält köttsår på den ena foten efter en duell med August Erlingmark, medan Oscar Lewicki fick sin ljumske lindad på bänken. 

Marcus Antonsson och Behrang Safari ersatte, men trots de tidiga skadorna tog Malmö FF ledningen. Ola Toivonen fick en fot på bollen efter en tilltrasslad situation framför mål och ledningsmålet var ett faktum. 

Safari snubblade

Ställningen 0–1 stod sig till halvtid och Malmö FF kontrollerade säkert sin ledning i den andra halvleken. IFK Göteborg hade svårt att skapa chanser och MFF såg ut att gå mot sitt första cupguld på 31 år. 

Men då kom bjudningen. Helt ensam med bollen lyckades inbytte Behrang Safari finta sig bort själv och ramla. Mattias Bjärsmyr höll sig framme och serverade bollen till Pontus Karlsson Lagemyr som sköt in kvitteringen bakom Johan Dahlin med fyra minuter kvar av fulltid. 

– Det kommer han drömma mördrömmar om länge, säger Cmores Andreas Andersson.  

Farnerud avgjorde

Matchen togs till förlängning. Där skulle Malmö FF åka på ytterligare en kalldusch. Den här gången var det Alexander Farnerud som höll sig framme och gjorde 2–1. 

Malmö pressade därefter för en kvittering, men resultatet 2–1 stod sig vilket betyder att IFK Göteborg har vunnit den svenska cupen för den första gången sedan 2015. 

Piken till Rieks

– Jag är helt slut..., pustar Alexander Farnerud i C More. 

– Det är en bra fotbollsmatch. Den är avvaktande fram och tillbaka. Sen rullar vi runt och får kontroll på det. Det är vi som för matchen. Sen gör de 1–0 men vi kommer tillbaka, säger matchhjälten. 

– Att vinna cupguld mot Malmö FF värdesätter jag högt. 

Den här var Mattias Bjärsmyrs fjärde cupguld – och valde efter slutsignalen att skicka en pik till sin tidigare lagkamrat Sören Rieks. 

– Det är gött att jag har vunnit fler titlar än vad Sören Rieks gjort under tre år i Malmö på en och en halv månad i Blåvitt, säger Blåvitthjälten. 

”Stort ögonblick”

MFF:s tränare Jon Dahl Tomasson var givetvis besviken. 

– Vi måste blicka framåt. Vi har vunnit de fyra senaste allsvenska matcherna och ligger tvåa i serien. Det är vad vi måste fokusera på nu.

Poya Asbaghi, tränare i IFK Göteborg, var dock gladare. 

– Stort ögonblick att få vinna en titel för IFK Göteborg. Vi har väntat ett tag på den. I slutändan var det värt all slit som jag nämnde innan om hur det har varit för oss. Någonstans har vi gått för den här cupen.