Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Glädjebeskedet: ”Paka” tillbaka på fotbollsplanen

Patrik Karlsson Lagemyr hade en stark vår bakom sig innan olyckan var framme. Foto: PER DANIELSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Patrik Karlsson Lagemyr kallas ”Paka” i blåvita kretsar. Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Patrik Karlsson Lagemyrs rehabträning går över förväntan. 

23-åringen har redan kört två riktiga fotbollspass. 

– Jag känner mig som en människa igen. Fy fan vad kul det är, säger Blåvittspelaren. 

”Paka” har haft stora skadeproblem genom åren, men förra våren var han äntligen kvitt alla problem och var en av lagets absolut bästa spelare när IFK Göteborg överraskade de flesta. 

I slutet av juni förlängde han sitt kontrakt över 2022, dagen efter startade han mot Östersund – och slet av korsbandet. 

– Det innebär givetvis att det inte blir något mer spel den här säsongen. Sedan ska han tillbaka, så är det bara. Det är vi många som ska se till, sa fysioterapeut Calle Persson till klubbens hemsida. 

https://www.instagram.com/p/BztFxrboDlo/

Nu har det gått sex månader sedan operationen och den värsta perioden är över. 

– Hela vägen har det gått väldigt bra, ta i trä. Det är bara att fortsätta, säger Patrik Karlsson Lagemyr. 

”Blir lättare varje gång”

Vad har varit jobbigast? 

– Det är alltid väldigt speciellt i början när man har för mycket fritid men inte kan göra så mycket. Man blir uttråkad. Men det här med rehab blir verkligen lättare för varje gång. Man känner att man har lärt sig saker och jag har blivit mer mogen som människa. Man fattar hur viktigt det är att vara noggrann och varför man göra vissa saker tre veckor i sträck. Man förstår vad man måste göra för att ta nästa steg. 

Hur långt har du kommit? 

– Jättebra fråga. Jag vet inte exakt var jag ligger i själva rehabperioden, men jag har kommit en bra bit på vägen. 

Målsättningen har hela tiden varit att vara spelklar till den allsvenska premiären i april mot Elfsborg, och han är noga med att inte stressa. Processen får ta sin tid, men faktum är att Patrik Karlsson Lagemyr, som i december fyllde 23 och snart är en av veteranerna i Blåvitts unga lag, redan har genomfört två riktiga fotbollsträningar, om än med vissa restriktioner. 

https://www.instagram.com/p/B2q3TuJouZD/

Spelare från BK Häcken och Blåvitt som är med på landslagets januariturné i Qatar har hållit i gång i Prioritet Serneke Arena med sjukgymnasten Fredrik Larsson – och då fick även ”Paka” vara med och köra. 

– Där gjorde jag mitt första hela pass med väldigt tydliga restriktioner: ”Rör inte honom”. Att vara ute på planen och spela fotboll... fy fan vad kul det är alltså! Sedan behöver jag givetvis ta fler steg framöver, men jag tar det lugnt och stressar som sagt inte. Jag har varit tydlig mot mig själv och säger inte högt att jag ska spela mot Elfsborg i premiären. Blir det så är det bara en bonus. 

Rehabmentor åt Wikström 

Spelare som är långtidsskadade kör ofta på egen hand och det är lätt att inte känna sig som en i laget under den perioden. För Patrik Karlsson Lagemyr har det varit tvärtom. 

– Jag känner mig delaktig, har varit med i omklädningsrummet och varit med på möten och snackat med Poya (Asbaghi) och Ferran (Sibilia), jag hänger med lagkompisarna efter träningarna precis som vanligt även om jag inte har kunnat vara med på planen. Blåvitt har varit väldigt stöttande. 

Rasmus Wikström. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Den kvicke mittfältaren/anfallaren har också fungerat som någon form av rehabmentor åt lagkompisen Rasmus Wikström, 18, som slet av korsbandet i augusti. 

– Jag har försökt hjälpa honom så mycket jag har kunnat. Han har också tagit stora steg och känns bättre än vad jag gjorde i samma ålder. Vi har kört väldigt mycket ihop, vi har tränat, ätit lunch, tagit en kaffe och chillat. Vi har gjort det tillsammans och är ett radarpar när det kommer till rehab, tycker jag. 

På onsdag drar IFK Göteborg i gång den kollektiva träningen igen efter ledigheten. 

– Det ska bli intressant och roligt att träffa alla igen. 2020 känns som ett väldigt intressant år. Jag är lite taggad kan jag säga.