Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Giroud hatade när man gick in hårt”

Kristopher Da Graca. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Olivier Giroud spelar numera i Chelsea. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

LAGOS. Det tog längre tid än vad han trodde, men nu har Kristopher da Graca, 22, etablerat sig på allvar i Blåvitt och till och med fått dra på sig landslagsdressen. 

Ungdomsåren i Arsenal och träningar med storstjärnor har format honom.  

– De avskydde oss. Giroud hatade när man gick in hårt, säger mittbacken. 

Kristopher da Graca är uppvuxen i Hisings Backa och bodde där fram tills nyligen. En stadsdel som periodvis haft problem. 

– Men det var lugnt. Jag tror att vi som är där inte har samma syn på området som de utanför. Folk beskrev det som väldigt farligt men jag fick aldrig den känslan, säger göteborgaren, som tidigt uppvaktades av engelska klubbar. 

När han var tolv provtränade han med Aston Villa, han var på Chelseas och Tottenhams radar innan han som 16-åring skrev på för Arsenal. Först ett vanligt ungdomskontrakt, sedan ett proffskontrakt med ungdomslaget. 

Men det började knackigt. 

– Det var jättejobbigt. Jag är en hemmaperson, gillar att vara hemma med kompisar och familj. Första halvåret ville jag bara hem och hade inte haft några problem med att avsluta kontraktet. Jag ville hitta ett lag i Sverige.

”Då kunde Giroud skrika”

Efter ett möte med klubben hittade man en lösning. Arsenal fixade så att Kristopher da Graca kunde hälsa på i Göteborg två gånger i månaden. 

– Det hjälpte mig mycket. Jag älskade London när jag väl började komma in i det. Den grunden man får där borta tror jag inte att man får någon annanstans. Planerna är perfekta året om... maten... tränarna... man får gå på de stora matcherna i Champions League. Det var väldigt lärorikt och passningsspelet utvecklade jag mycket där borta. 

Det blev ett gäng matcher med Arsenals U23-lag och många träningar med stjärnor som Alexis Sanchez, Mesut Özil och Oliver Giroud i A-laget. 

– Francis Coquelin och Alex Oxlade-Chamberlain var alltid så mycket bättre på träningarna än matcherna. Jag har ingen aning om varför. 

Oliver Giroud spelar numera i Chelsea. Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Var de stora namnen schysta mot er yngre? 

– Nej, det var de väl inte. Några var det men några avskydde oss. Det var som en oskriven regel att man inte fick tackla dem medan de fick tackla dig hur hårt som helst. Giroud hatade när man gick in hårt på honom. Då kunde han skrika på en. 

 Blir man rik på ett ungdomsproffskontrakt där borta? 

– Rik… ungdomarna där tjänar väl bättre än många i allsvenskan. En 18-åring kan ligga på från 50 000 kronor i månaden, men det är från kontrakt till kontrakt. 

En 17-årig Kristopher da Graca hemma i Hisings backa.

”Förväntade mig inte det...”

Dina lagkompisar i Blåvitt säger att du emellanåt knallar runt i Arsenalkläder. 

– Haha, verkligen inte. Jag har väl kanske några Arsenaltofflor liggandes på Kamratgården, men mer än så är det inte. 

Efter tre år i England skrev Kristopher da Graca sommaren 2017 på för IFK Göteborg för att få mer speltid. 

– När jag väl kom hem var planen att bara köra ett år och sedan ut i Europa igen. Jag förväntade mig inte att det skulle gå som det gick. Jag kom från Arsenal och trodde att det skulle vara enklare att komma in i det. 

Hur tycker du att du har presterat så här långt?

– Jag tror att man ser skillnad på mig nu jämfört med 2017, det hoppas jag i alla fall. För varje säsong som går ser man en bättring. 

Även Blåvittkompisarna Robin Söder och August Erlingmark var på januariturnén. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

”Har gjort för många misstag”

Numera är mittbacken en bärande spelare i IFK Göteborg och han fick följa med på landslagets januariturné till Qatar. 

– Det hade jag inte förväntat mig alls. Det var lärorikt. Och nervöst. Shit, alltså. 

Vad måste du förbättra framöver? 

– Jag ska bli en ledargestalt där bak och minimera mina misstag. Jag har gjort för många, men de blir färre och färre. Jag vill hjälpa laget och visa allihop vilken spelare jag kan bli.