Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Frågar du mig om jag tror på personer här? Absolut”

Alla snackisar från allsvenskan med Expressens Jonatan Pinheiro Diamant, Josip Ladan och Philip Gadd.
IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
August Erlingmark.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg ligger tolva i allsvenskan, med blott två poäng ner till nästjumbon Helsingborg på nedflyttningsplats.

I morgon väntar hemmamatch mot Östersund. 

Är det rentav en måstematch?

– Den är jätteviktig och det känner vi naturligtvis, säger sportchefen Kennet Andersson i en stor intervju.

IFK Göteborg har ett par märkliga månader i ryggen. Samtidigt som man slagit ut Hammarby och Elfsborg och vänt underläge mot Malmö i Svenska cupen har man också haft förtvivlat svårt att vinna matcher i allsvenskan. 

Cupen borträknad har det endast blivit två trepoängare för de blåvita, borta mot Varberg den 18 juni och hemma mot AIK den 2 juli. För tillfället står man på sju allsvenska matcher i rad utan seger. 

IFK Göteborgs sportchef Kennet Andersson är tydlig med att det är ett facit man givetvis inte är nöjda med, samtidigt som han försöker måla upp en bredare bild. 

– Det är klart att kollar man poängmässigt är vi alla överens om att vi vill vara någon annanstans, det är väl inget konstigt med det. Men vi måste fortsätta att se till hur vi spelar, hur vi bygger och hur vi verkligen kämpar för varandra där ute på planen. Den biten ruckas inte en centimeter på i det här gänget, säger han.

Hur mycket väger du in spelet, som sett bra ut, kontra resultaten, som inte sett bra ut, i din analys? 

– Som sportchef kollar jag också på mer än bara det. Jag kollar på spelet, resultaten och allting runtomkring det som kan förbättra vår position och situation. 

Om du kokar ihop allt det där, vad landar du i då?

– Att vi känner en trygghet i bygget, det gör vi naturligtvis. Sedan är det ingen hemlighet att vi vill ha mer offensiva personer på planen. Nu har vi Robin (Söder) borta, ”Alex” (Alexander Farnerud) som haft en skada och dessutom Giorgi (Kharaishvili) som är borta och det är klart att det tar rätt mycket. 

”Då är svaret yes, absolut”

Kennet Andersson fortsätter:

– Vi känner att det är poängen i vissa matcher som saknas. Sen måste man se till var vi är och vilken situation vi är i. Vi gick in i det här året med en extremt tajt budget, extremt tajt, och så har det dykt upp två faktorer som påverkar läget just nu. Ett corona och två att vi ska ut i Europa och spela ännu fler matcher. Det är klart att det är faktorer vi tittar på och pratar om. 

Är du orolig över att resultaten inte har kommit trots att spelet har sett bra ut?

– Nej, jag är inte det. Jag inbillar mig att du får samma svar oavsett om du pratar med mig, Poya (Asbaghi, tränaren) eller spelarna. Vi är ett jäkla lag och är brutalt mentalt starka. Vi har en övertygelse i vad vi gör och det är det viktigaste. Sen kan man fråga sig varför vi inte gör mer mål, men det jobbar vi också stenhårt på. Sen finns det en massa andra faktorer som vi får ta in och det är bland annat strategin och planen som IFK Göteborg har. Den respekterar vi, vi är inte på år fem än utan bara i början. 

Är din tro på det här projektet och på Poya lika stark nu som den var inför säsongen?

– När du säger Poya blir det så särskilt, det blir att man pekar ut en person på något sätt. Vi ska vara där att jag heter Kennet Andersson som sportchef men att det inte spelar så stor roll för sportchefen ska göra det här på ett speciellt sätt. Likaså tränaren. Men om du frågar mig om jag tror på personerna som är här just nu? Då är svaret yes, absolut. Vi har en urstark sportstab och likadant med spelarnas inställning och övertygelse till det här. Det är där vi är. Sen vill vi absolut göra saker bättre. 

Kennet Andersson nämner bland annat skadeproblemen på anfallsfronten som ett av de stora bekymren. Nu hoppas man förvisso till viss del ha åtgärdat just det med värvningen av Christian Kouakou, 25, från Brage, som snart är redo för spel. 

– Han är en utpräglad anfallare och söker mål, det är det absolut viktigaste. Sen ser vi att han passar in i vårt spel också. Han är explosiv och bra i djupled. Det är det vi vill ha, förklarar Kennet Andersson.  

Hur viktigt är det att få in en målskytt med tanke på de problem ni haft med att göra just mål?

– Det är viktigt. Sånt kan sprida sig också, det är inte så att vi har saknat målchanser... Om man får in en målskytt kan det avlasta vissa personer och då kan det lätta för dem också. Mål är som vilken energi som helst, det sprider sig.

Inga fler värvningar: ”Inte om du frågar i dag”

Värvningen av Christian Kouakou hade inte varit möjlig utan de externa finansiärerna i IFK GBG Transferintressenter, som förutom just Kouakou även varit med och finansierat värvningarna av Jakob Johansson och Mattias Bjärsmyr. 

Hur viktiga har IFK GBG Transferintressenter varit för er?

– Ja, vad ska man säga? Hundra procent viktiga. 

Christian Kouakou.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Kennet Andersson förklarar vidare att det även varit andra viktiga aspekter som spelat in i transferprocessen gällande just Christian Kouakou.

– Du nämnde transferintressenterna och den biten, men det hade inte gått om inte Christian själv hade velat vara här. Det krävs att man väljer IFK för vad vi gör här och vad vi gör nu, för den klubb vi är och inte för pengarna. 

Om du tittar på den trupp ni har just nu, behöver ni förstärka mer?

– En sportchef ska väl alltid ha en förmåga och vilja att bygga mer. Sen i andra änden har vi föreningen och den strategin som vi har och som jag måste respektera. Men tittar du nu har vi Christian som snart är i spel och ”Alex” (Alexander Farnerud) som precis är tillbaka där uppe på topp. Självklart saknas en Robin Söder med 14 mål, det är ingen tvekan om saken, men det är en balansgång att gå för mig och Pontus (Farnerud, assisterande sportchef) i hur vi balanserar truppen sett till ekonomin framför allt. Vi har dessutom bara en utpräglad vänsterfotad vänsterback, så där har du ett par positioner. Men frågar du mig just i dag blir det inga fler nyförvärv, sen är det alltid en dynamik och mycket beror på vad som händer här under transferfönstret. 

Skulle du säga att ni aktivt letar efter en vänsterback eller är det snarare att ni är beredda om en bra möjlighet dyker upp?

– Vi tittar hela tiden på alla positioner, men gällande just vänsterbacken tittar vi nog lite mer aktivt än att bara vänta. Vi måste vara beredda, vi kan komma i en situation där vi når ett läge där dynamiken säger att ”nu går vi för det”. Men just nu gör vi inte det. 

Måste sälja spelare

Flera av IFK Göteborgs nyckelspelare har ryktats bort, inte minst mittfältskuggen Alhassan Yusuf som har imponerat på många utländska klubbar sedan han debuterade i den blåvita dressen.

Kennet Andersson hymlar inte om den verklighet som klubben lever i. 

– Det är ingen hemlighet att det finns krav på oss att vi ska sälja. Så är det. 

Finns det ett intresse för spelare i truppen just nu?

– Ja, jag tror att det finns det i vart fall. Sen vet man aldrig riktigt förrän man är där. Det känns som att det finns mycket intresse och där tror jag en cuptitel kan vara viktig men också att vi vinner matcher i allsvenskan. Vinner man matcher blir man mer attraktiv och där har vi återigen den svåra dynamiken med den långsiktiga planen och ekonomin i nutid. 

Många har menat på att guldet i Svenska cupen gett extra tid och tålamod till projektet och den resa IFK Göteborg är ute på. En av dem är Blåvittikonen Torbjörn Nilsson, som sa följande till GT inför cupfinalen:

– Vinner man en match i allsvenskan kan man få arbetsro i kanske en vecka, med en cupvinst får man lite längre än så.


IFK Göteborg vann Svenska cupen i förra veckan.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Kennet Andersson om betydelsen av cupguldet:

– Naturligtvis var det en titel och det är alltid historiskt. Det betyder jättemycket för klubben både i längden och i nuet också förstås. Vi är på väg någonstans, på väg att komma tillbaka. Vi tar de här stegen för att försöka vara mer långsiktiga, vilket är en utmaning att vara uthållig i allt det här. Då är det så klart jätteviktigt att få med sig en titel på vägen.

Viktig match mot Östersund

Med cuptiteln följer också Europaspel. En inte helt obetydlig aspekt av det hela, av flera olika anledningar. 

– Den är viktig, framför allt för våra supportrar som känner luften igen, känslan att vi ska ut i Europa. Sen känns det givetvis för jäkligt att de inte får hänga med oss ut där. Det betyder också jättemycket för hela organisationen att vi kan ställa in oss på det här, jag tror det kommer innebära att hela organisationen shapear upp. Vi ska ut där och det kräver en hel del av varenda individ. 

Kennet Andersson pausar kort innan han fortsätter resonemanget:

– Och sen det sista, men inte minst viktiga, är att det kan ligga pengar i det här framöver. Dit vill vi förstås. 

Men innan Europaäventyret står för dörren väntar drygt 1,5 månad med fullt fokus på allsvenskan. 

Näst på tur står hemmamatch mot Östersund i morgon. En minst sagt viktig drabbning där alla i IFK Göteborg känner till betydelsen av att ta tre poäng.

– Oavsett vilken match du frågar mig inför utav de som är kvar kommer du säkert få samma svar. Den är jätteviktig och det känner vi naturligtvis. 

Är det en ödesmatch för er?

– Jag säger att den är jätteviktig.


LÄS MER: BBpodd: ”Vinner vi inte på torsdag är det guld och kris” 

LÄS MER: Kritiken: ”Det är inte tillräckligt bra” 

Folkhälsomyndigheten är fortfarande tveksam till att släppa in publik på arenor. Så här lät det på tisdagens presskonferens.