Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Wernbloom: ”Jag drog i väg ett sms”

IFK Göteborgs sparkade tränare Poya Asbaghi.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT NYHETSBYRÅN
Pontus Wernbloom.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. I torsdags fick Poya Asbaghi, 35, sparken som tränare i IFK Göteborg.

På söndagen tränade laget för första gången sedan bomben briserade.

– Jag har varit med om det förr, det är alltid lika tråkigt när det händer. Men nu är det vi som måste ta tag i det här på planen, säger Pontus Wernbloom, 34.

Flera spelare var borta på landskamper.

Men den största skillnaden på söndagsträningen var ändå att Poya Asbaghi saknades efter att laget varit ledigt några dagar.

En av dem som sprang omkring på planen var Pontus Wernbloom, hemvändaren som fick ha Poya Asbaghi som tränare under två (oavgjorda) matcher.

– Det är alltid tråkigt när det händer, så klart. Men man kan inte sparka 25 spelare heller. Vi får lita på att klubben gör det bästa och får vara professionella i det, säger den förre landslagsspelaren.

Varken den förste eller siste

Wernbloom försöker samtidigt tona ner dramatiken i beslutet.

– Poya är varken den förste eller den siste som kom kommer att få sparken härifrån, så är det överallt. Den risken kommer lite med jobbet, det är sådan fotbollen är.

Du har varit med ett tag, reagerar de yngre spelarna annorlunda?

– Nej, det är ju inte så att det är en traumatisk upplevelse. Att sådant här kan hända är en del av fotbollen, svarar Wernbloom.

Poya Asbaghi ledde Blåvitt till en cuptitel i år. Men i allsvenskan har det varit blivit två segrar, den senaste togs 2 juli.

Spanjoren ledde träningen

Innebär ett tränarbyte att det blir en vändning och poängen börjar ramla in?

– Nej. Man ska inte tro att allt blir bra plötsligt bara för att man gör förändringar på ledarsidan. Det är hårt jobb som behövs för att vi ska ta oss genom det här. Vi får börja vinna matcher, det är bara vi på planen som kan göra det, säger Wernbloom.

Poya Asbaghi och hans assisterande tränare Ferran Sibila jobbade väldigt tätt. På söndagen var det spanjoren som ledde träningen. 

Innebar det någon skillnad?

– Nej, det tycker jag inte. Den stora skillnaden den här gången var väl att vi har lite tid till nästa match, det har vi knappt haft tidigare. Träningen var inte annorlunda, men det var väldigt roligt att komma ut och kicka lite. Och omständigheterna är som dom är, det går inte att lägga sig ner och dö, säger Pontus Wernbloom.

”Finns en människa bakom”

Han hann själv knappt lära känna Poya Asbaghi innan samarbetet avbröts.

– Det finns alltid en människa bakom att tänka på när sådant här händer. Det finns inget ont att äga om Poya, varken som tränare eller person. Jag tycker att han är grym. Jag drog i väg ett sms och sa att jag tycker att det var skittråkigt att det blev så här. Men det är ju en del av fotbollen, säger Wernbloom.