Första träningen efter att kompisen fått sparken

Ferran Sibila bakom Hosam Aiesh under första träningen som huvudansvarig i Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Ferran Sibila, 31, har varit assisterande tränare sedan han kom till Blåvitt inför säsongen 2019.

Sedan kollegan och kompisen Poya Asbaghi, 35, fått sparken är spanjoren åtminstone tillfälligt huvudansvarig.

– Det är en konstig situation, men vi måste gå vidare, säger Sibila.

Tränarkonstellationen Asbaghi/Sibila beskrevs i slutet av november som ett gift par av klubbdirektören Max Markusson.

Men i torsdags blev det skilsmässa. Poya Asbaghi fick sparken, Ferran Sibila blev kvar och är just nu huvudansvarig för laget.

– Det är ingen situation jag ville ha. Jag är lojal mot både Poya och klubben, men det är en konstig situation, säger han.

– Poya är en bra tränare och god vän. Men nu arbetar vi inte tillsammans. Det är känslosamt, men vi måste gå vidare. Om fyra dagar har vi en ny match.

Förbereder matchplan

På torsdag möter IFK Göteborg Hammarby på Gamla Ullevi. När tror du att du får reda om du kommer att coacha laget då eller inte?

– Det är ett beslut där jag inte är inblandad. Jag ägnar mig åt det jag kan kontrollera. Som att förbereda träningarna, analysera Hammarby och förbereda en bra matchplan. Och det kommer jag att göra till hundra procent. Utöver det vill jag inte spekulera i vad som kommer att hända, svarar Ferran Sibila.

Även om Asbaghi och Sibila har tillbringat stora delar av dagarna tillsammans har de ändå olika uppfattningar om en del saker.

”Samförstånd i mycket”

Kommer du, om det är du som har huvudansvaret mot Hammarby, att testa dina helt egna idéer?

– Poya och jag hade ett stort samförstånd i mycket, men eftersom vi är två olika människor finns några saker som vi kan göra annorlunda, säger Sibila.

– Men det handlar inte om att riva ett hus och bygga ett nytt, det gäller att fortsätta bygga. Det har inte varit en katastrof, vi har inte varit chanslösa och förlorat med 0–3 och 0–4. Det handlar om att förvandla 1–1 till 2–1 och börja vinna matcher. Vi behöver justera några saker för att få till det.