Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Första starten som mittback

August Erlingmark, som ska starta som mittback mot Djurgården på måndag, fick skriva många autografer på Kamratgården.Foto: STEFAN NILSSON
August Erlingmark.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Thomas Rogne, 27, är fortfarande skadad.

Kristopher Da Graca, 19, är avstängd.

Därför blir August Erlingmark, 19, mittback mot Djurgården på måndag.

– Även om jag spelat på mittfältet mest senaste tiden ser jag mig som en mittback för framtiden, säger IFK Göteborgs-talangen.

Det har varit stor omsättning på mittbackar som startat för Blåvitt i år. 

När Kristopher Da Graca tog sitt andra gula kort i matchen mot Malmö för två veckor sedan blev den ännu större.

Bara David Boo Wiklander finns tillgänglig av de som startat tidigare under säsongen.

Skrev autografer efter träningen

På lördagens träning på Kamratgården, som avslutades med att spelarna skrev autografer åt supportrarna på plats, var det August Erlingmark som spelade bredvid Bo Wiklander, vilket innebär att han startar mot Djurgården.

– Om jag får starta är jag beredd. Det är just nu en större utmaning att spela mittback eftersom jag känner mig trygg i mittfältsrollen, där har jag ju spelat mest i år, säger han.

Men mittback är absolut ingen ovan position för den unge talangen.

– Tidigare har jag spelat mest där. Att jag i första hand inte är med och konkurrerar som mittback har med fysiken att göra. Jag behöver några kilon till. Men när de kommer nu är det som mittback jag ser min position i framtiden, säger han.

Debuterade som mittback

Och det var som mittback han debuterade i allsvenskan 26 april mot Hammarby.

När först Thomas Rogne och sedan David Boo Wiklander fick kliva av med skador var det August Erlingmark som fick spela hela andra halvlek bredvid Mattias Bjärsmyr.

Det var också som mittback han hoppade in mot Malmö senast när Kristopher Da Graca blev utvisad i den 66:e minuten.

Utöver det har det blivit två hela matcher: i cupen mot Landvetter och i en U21-match nyligen.

Vilken position är roligast då, mittback eller mittfältare?

– Det är faktiskt lika roligt, men på olika sätt. Som mittback finns inga utrymmen för misstag, bara målvakten finns bakom. Men det är också en utmaning, säger August Erlingmark.

Nordström återkommer i backlinjen

Tränaren Alf Westerberg är inte speciellt orolig inför att August ska starta på en position som just nu är lite ovanlig för honom.

– Totalt sett har han spelat minst lika mycket som mittback, vi vet att han kan det, säger Westerberg.

Thomas Rogne tränade inte med laget i går, kommer förmodligen i gång i nästa vecka.

– Vi hade kanske kunnat chansa med Rogne, men då hade vi riskerat att han hade missat hela hösten. Nu har vi en flexibel trupp där flera spelare kan vara på olika positioner, August är en av dem, säger Westerberg.

Till vänster i backlinjen återkommer Billy Nordström då Sam Adekugbe har runt två veckor kvar innan han beräknas vara återställd efter blödningen på baksidan av låret.

Blåvitts troliga startelva mot Djurgården

Pontus Dahlberg – Emil Salomonsson, August Erlingmark, David Boo Wiklander, Billy Nordström – Mix Diskerud, Vajebah Sakor, Sebastian Eriksson, Sören Rieks – Tobias Hysén, Mikael Boman.