Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förslaget: Döp om arenan efter Lenin

Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lasse Diding vill att Varbergs allsvenska arenan döps om efter Lenin.
Foto: ROGER LUNDSTEN / BLR-FOTOGRAFERNA AB GT/EXPRESSEN

Lokalprofilen och kommunisten Lasse Diding vill köpa namnrättigheterna till Påskbergsvallen i Varberg.

Och döpa om den till... Leninstadion.

– Det är fullständigt otänkbart att döpa arenan efter tyranner, massmördare och diktatorer, dundrar kommunalrådet Christofer Bergenblock (C) till Hallands Nyheter. 

Ni kanske har hört talas om Vladimir Lenin.

Lenin var huvudmannen bakom bildandet av Sovjetunionen 1922 och ledde Bolsjevikpartiet fram till sin död 1924.

Nu, närmre hundra år senare, kan Vladimir Lenin få en roll i allsvenskan.

1925 invigdes Påskbergsvallen i Varberg av kung Gustav V och ska till våren husera allsvensk fotboll för första gången då Varbergs Bois tagit klivet upp i högsta serien.

Raseriet mot förslaget: ”Finns inte på kartan”

Namnrättigheterna till arenan är nu till salu för runt 600 000 kronor, enligt Hallands Nyheter.

Då vill lokalprofilen och entreprenören Lasse Diding, 66, slå till och köpa namnrättigheterna och döpa om den till Leninstadion.

– Det är inte en kupp. Normalt tycker jag att det är lättare och mer intressant att sponsra kultur än sport, men att Varbergs Bois ska göra sin första säsong i allsvenskan gör att det blir ett sanslöst stort intresse för namnet på arenan. Det blir en snackis, säger Diding till tidningen.

Ett förslag som dock omedelbart skjuts ner av stadens politiska styre.

– Det finns inte på kartan. Det är helt uteslutet. Det är inte den som betalar mest som får köpa namnet, utan vi ska hitta ett namn som Varbergsborna tycker är bra och som inte heller bara handlar om fotboll, säger kommunstyrelsen ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M) till Hallands Nyheter.

Fyra meter hög Leninstaty

Även kommunalrådet Christofer Bergenblock (C) säger blankt nej.

– Det är fullständigt otänkbart att döpa arenan efter tyranner, massmördare och diktatorer. Det finns humanistiska värden som står högre i kurs än Didings miljoner. Arenans namn ska ge kommunen en inkomst och stärka Varberg som varumärke, säger han.

Lasse Diding är en lokalprofil i Varberg och uttalad kommunist. Han har sedan tidigare öppnat Leninbadet och hotell Havanna i staden och har också, enligt HN, ett två meter högt Lenin-huvud och har nyligen införskaffat en fyra meter hög Leninstaty.