Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har aldrig varit så bra tränad som nu”

Patrik Karlsson Lagemyr jublar ihop med Benjamin Nygren, Sargon Abraham och Victor Wernersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Patrik Karlsson Lagemyr började spela boll i BK Häcken, men flyttade tidigt till Blåvitt.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”I år eller aldrig”, sa Patrik Karlsson Lagemyr, 22, i vintras om sitt stora genombrott. 

Nu är ”Paka” en av allsvenskans hetaste spelare. 

– Jag har aldrig varit så här bra tränad, säger Blåvittprofilen. 

Inför säsongen intervjuades han i GT/Expressens allsvenska magasin. Den lille teknikern har alltid varit lovande men fått många säsonger spolierade på grund av skador. 

– Det var länge sedan jag hade en riktig försäsong, men det har jag haft nu. Det känns väldigt intressant och det ska bli otroligt roligt med allsvenskan igen. Redan direkt efter slutsignalen mot Örebro i höstas såg jag fram emot det här. Mitt första år i A-laget, 2016, då hade jag en riktig försäsong i benen och då gick det ganska bra på våren. Därför känns det som att det är en oerhört inspirerande säsong som väntar, sa Patrik Karlsson Lagemyr, som också berättade om sin personliga målsättning i år. 

– Jag måste göra poäng och verkligen hitta en bra nivå i mina prestationer. Och vinna matcher för IFK Göteborg. Jag vill vara en tongivande spelare. 

I vintras var ett kraftigt föryngrat IFK Göteborg kritiserat och tippat i botten efter en rad svaga prestationer mot beskedligt motstånd. Men ”Paka” lyfte fram talangerna. 

– De unga är riktigt bra. Jag är fem år äldre, och det känns som det är dags för mig att slå i genom på allvar. Om det inte blir så har jag som sagt ingenting att skylla på, sa han i intervjun. 

”Spelade med kniven mot strupen”

Efter sju omgångar har jättelöften som Benjamin Nygren, 17, och Alhassan Yusuf, 18, tagit allsvenskan med storm, Blåvitt har toppkänning och Patrik Karlsson Lagemyr har spelat till sig en ordinarie tröja och bidragit med tre mål och två assist. 

– Alla som spelar i IFK Göteborg tycker att fotbollslivet är rätt roligt just nu. Det flyter på bra och vi slipper spela med kniven mot strupen som i höstas. Vi spelar bra, vinner matcher... klart att man mår bra nu, säger han i dag. 

Patrik Karlsson Lagemyr.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

I vintras lade han fokus på att bygga upp fysiken ordentligt och följa rehabprogrammet för knät noggrant. Resultatet: Mer muskler och betydligt bättre uthållighet. Nu håller 22-åringens kropp för 90 minuters allsvensk fotboll. 

– Det känns jävligt skönt. Jag har kunnat trycka på ordentligt. När jag kom tillbaka i fjol fick jag fokusera på både rehab och allsvenska matcher. Det slapp jag ju i vintras och jag fick ut väldigt mycket mer av att bara fokusera på den fysiska biten. Jag kör fortfarande rehab så att jag inte tappar det. 

Och IFK Göteborgs fysiska tester talar sitt tydliga språk. 

– Vi kollar ju fettprocent och muskelmassa. Jag har aldrig varit så bra tränad som nu och gått upp två-tre kilon i muskler. 

På vilket sätt har det förbättrat din fotboll? 

– Jag har en helt annan tålighet och kan träna hårdare vilket ger resultat i matcherna. Träning ger färdighet och fotbollen är som sagt väldigt rolig nu. 

”Paka”: Det ska man komma ihåg

I vintras sa du att 2019 var din sista chans. 

– Nu är det inte bara jag utan hela laget har gjort det jädrigt bra. Men visst, klockan tickar ju och jag börjar ändå bli gammal. Jag har som sagt inte haft något att skylla på den här gången, men man ska också komma ihåg att vi har spelat sju omgångar. Det är 23 kvar. Jag och laget har inte uppnått något ännu, men vi har kommit en bit på vägen. 

Karlsson Lagemyrs insats mot Sirius senast belönades med en plats i GT/Expressens Veckans lag

– Kul! Ni gjorde rätt som tog ut mig i det, haha. Nä, men det gick bra i den matchen, det gjorde det.  

Ferran Sibila och Poya Asbaghi.
Foto: BILDBYRÅN

 Under våren har mittfältaren/anfallaren även fått mycket beröm av sin tränare Poya Asbaghi. 

– Väldigt smickrande när det kommer från honom. Både han och Ferran (Sibila, assisterande) är två människor jag har oerhört mycket respekt för och ser upp till. Man blir glad och tar åt sig, men jag ska inte vara nöjd och det är jag inte heller. 

IFK Göteborg har inte bara överraskat resultatmässigt utan även spelmässigt. Det har varit ett helt annat flyt i passningsspelet än tidigare. 

”Då var det inte så bra kvalitet”

”Paka” försöker förklara vad det kan bero på. 

– När Ferran kom in i vintras hade han med sig massa nya övningar. När vi körde dem på lägret i Portugal var det inte så bra kvalitet, men nu har det blivit mycket bättre. Processen är väldigt lång. Det är intressanta possessionövningar där man får tänka väldigt mycket. Och det har blivit mer video där de ställer frågor. ”Nu när du ser det här, vad hade du gjort i stället?” Det är individuellt med alla och man märker att man tagit kliv. Poya och Ferran gör ett jädra bra jobb tillsammans. 

”Pakas” målgest, men han vägrar avslöja vem han ”ringer” till.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Handen på hjärtat, är du inte förvånad över att ni i nuläget är med i toppen? 

– Jag är inte chockad över att vi är med där uppe. Vi vet att vi är väldigt bra och det har vi bevisat nu. Men när det gäller de unga killarnas prestationer... där är jag chockad om jag ska vara ärlig. Att vi vågar satsa på dem och att de tar för sig och presterar på det sättet. Det är så roligt. Ingen i Blåvitt är direkt ledsen just nu. 

På måndagskvällen väntar IFK Norrköping på bortaplan. Ett Norrköping som sladdar i tabellen efter fem oavgjorda på sju matcher. 

– En svår bortamatch som alltid, men vi kommer med bra självförtroende och vann på konstgräs borta mot Sirius. Norrköping är ett jädrigt bra lag, men det handlar om att vinna och de har kryssat mycket hittills. Vi åker dit för tre poäng.