Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förbundet: ”Allvarlig och grov brottslighet”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
En toppdomare har dömts till 4,5 års fängelse för sex grova bedrägerier.
Foto: BILDBYRÅN

En svensk toppdomare i fotboll dömdes under fredagen till fyra och ett halvt års fängelse för sex fall av grovt bedrägeri och ett fall av bedrägeri.

En av flera målsägande i fallet var en kvinnlig elitdomare – som i förhör menar att hon larmade Svenska fotbollförbundet om domarens beteende redan i februari förra året.

– Kunde vi ha gjort något annorlunda? Det är vårt fokus i den här utredningen. Det vore fel av mig att förekomma arbetet med de frågorna, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Domaren stängdes tidigare under året av från sitt arbete, men hade dessförinnan tillåtits fortsätta döma, trots att han dömdes för att ha stulit en bakmaskin från en Ica-butik.

I förhör med en kvinnlig elitdomare, som bedrogs av domaren, framgår att hon under en konferens i februari 2020 larmade till domarbasen Stefan Johannesson och domarkommitténs ordförande Peter Ekström.

”På tisdagen innan kursen i våras så kände jag att han kommit undan så billigt. Han är elitdomare och beter sig som en skit. Så då ringde jag min coach och berättade för honom. Jag presterade bra 2019 men det var mycket jag inte orkade göra. Jag var slut efter det jag gått igenom och jag ville be om ursäkt till min coach och berätta var som hänt så att han förstod varför”, säger hon i förhör.

Hon säger även att hon samtidigt fick kännedom om att den åtalade mannen haft hyrbilar som han fakturerat Svenska fotbollförbundet 90 000 kronor för – trots att de använts privat. 

”Vi skulle egentligen ha löptest på fredagen men jag orkade inte. Jag hade inte energin. Istället hade vi ett möte med de här två personerna (Ekström och Johannesson, reds. anm.) där jag fick berätta om allt jag gått igenom. Domarchefen bekräftade att XX hade fakturerat SvFF för hyrbilar för 90 000 kronor. Jag tyckte att det var sjukt att han fick fortsätta.”

”Jag blev inte tagen på allvar på mötet. Han frågade mig vad de skulle göra. Jag sa att jag bara att kunde berätta vad jag varit med om. Det enda han frågade var om han skulle gå fram till XX och säga att han skulle låta mig vara. Men det ville jag inte. Jag sa till honom att tänka efter. Att det var mycket som var konstigt med XX. Dessutom så finns det andra elitdomare som berättat att XX lånat pengar från dom också.”

Sjöstrand: ”Det arbetet pågår”

Förbundet har tidigare under vintern meddelat att man ska ”gå igenom all information” som inkommit för att undersöka hur man hanterat ärendet, ett arbete som fortfarande pågår enligt generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– Domen på 4,5 års fängelse är ett strängt straff och det är en allvarlig, grov brottslighet som har förekommit. I domen ser man även att det finns ett spelmissbruk som har påverkat brottsligheten, säger han.

– Domaren häktades i slutet av september. Det har sedan framkommit mycket ny information, i samband med domen men även den polisutredning som vi tagit del av sedan november. Det i sin tur gör att vi behöver se över om det finns saker och information som vi tidigare tagit del av som gör att vi framöver kan agera och reagera på ett annat sätt än vi gjort nu. Hur kan vi förstärka och förbättra våra rutiner? Det arbetet pågår.

Den kvinnliga domaren redogör ju i detalj hur hon har berättat för Johannesson och Ekström vad hon utsatts för redan i februari. Han tillåts döma vidare, även efter att han dömts för ett annat brott. Gör ni någon sorts ansvarsutkrävning eller genomgång av hur olika tjänstemän på förbundet har hanterat informationen?

– Det primära är att se hur sakfrågan har hanterats. Hur har vi hanterat informationen? Kunde vi ha gjort något annorlunda? Det är vårt fokus i den här utredningen. Det vore fel av mig att förekomma arbetet med de frågorna.

Och vad är målsättningen med det arbetet? Kommer ni att avlägga någon rapport eller dylikt? Någon slutsats för allmänheten att ta del av?

– Vi kommer så klart att dra slutsatser, men att det blir någon publik rapport på det kan jag inte lova. Men vi kommer naturligtvis redogöra för vad vi kommit fram till. Syftet är att vi ska kunna dra slutsatser för att lära oss hantera saker och ting på rätt sätt. 

Har ni varit i kontakt med den kvinnliga domaren?

– Jag pratade med henne innan jul. Det jag har meddelat henne är att vi ska se över hur vi har hanterat hennes information och ärendet.