Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Folk ville inte ens ha mig när jag var gratis”

Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Astrit Selmani, 23, har växt fram till en fruktad målskytt.

I dag leder han den allsvenska poängligan men vägen dit har varit allt annat än rak för Varbergs lagkapten. Frågan är var Selmanis resa ska sluta? 

– Det är kul att klubbar vill ha mig nu. För två år sedan var jag tvungen att skriva till klubbar för att provträna, säger han.

Astrit Selmani, 23, har på allvar presenterat sig på den stora allsvenska scenen. Inför den 29:e omgången har Varbergs succéanfallare gjort 14 mål och sex assist. Han leder därmed den allsvenska poängligan och på det har Varberg säkrat allsvenskt kontrakt.

Med två omgångar kvar har han dessutom chans att vinna skytteligan. Karriären har inte alltid gått på räls för Selmani och därför har han lärt sig att uppskatta och njuta av framgångarna ännu mer.

– Vi har jobbat hårt för det hela året. Det visar vilket hårt jobb vi spelare har lagt på varje träning och match. Det är hur stort som helst, säger Selmani inledningsvis från en träningscykel på gymmet på sin enda lediga dag i veckan.

Det går att argumentera för att Astrit Selmani stått för en av årets allra mäktigaste prestationer. Med sin uppoffrande spelstil har han gång på gång visat Varberg vägen i matcherna. I varje enskild aktion har han velat bevisa sitt värde. Han gör det genom att riva i backarna, springa tills han stupar och slåss om varenda boll även om det handlar om att få med sig ett inkast. Som om det inte vore nog spottar han in mål. 14 mål och sex assist i elfteplacerade Varberg. Den råder inga tvivel om att den här säsongen kommer att öppna dörrar och förmodligen förändra Astrits karriär till det bättre.

”Folk ville inte ens ha mig när jag var gratis”

Selmani vet vad han offrat på vägen hit. I Rosengård fick han lära sig att ta ett ännu större ansvar. I Torns IF byggde han upp fysiken och la på sig muskler. I Varberg visade han att han är en tvättäkta målskytt.

– Jag är stolt över min säsong. Det är svårt att sätta ord på det och allt har gått väldigt snabbt från att ha spelat i division ett till leda poängligan i allsvenskan. Jag visste att om jag bara får mina 20-25 matcher i allsvenskan att jag kommer bidra med poäng.

Astrit Selmani jublar efter att mål mot AIK.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Var du helt övertygad inför säsongen att du skulle leverera i allsvenskan?

– Ja, det var jag. Jag har inte tvivlat en sekund. Det var nog mer folk utifrån som tvekade (skratt), jag har alltid varit övertygad och trott på min förmåga, vilket jag har visat den här säsongen trots att jag fick en skada som gjorde att jag var borta i fem-sex omgångar för att sedan komma tillbaka igen och visa att jag tillhör den här nivån.

På vilket sätt har folk tvekat på dig?

– Innan jag kom till Varberg var det många klubbar som inte ville att jag skulle provträna för dem. Då snackar vi om klubbar i superettan som tackade nej och även när jag gjorde 15 mål så var det fortfarande folk som tvekade om jag skulle klara av allsvenskan. Folk ville inte ens ha mig när jag var gratis. Det är extra skönt att visa folk att man kan chansa lite ibland, man behöver inte vara spelaren som gjort 28 mål varje säsong. Man måste tro på spelarna som kommer från lägre divisioner helt enkelt.

Selmani hymlar inte om att han gärna vinner allsvenska skytteligan.

– Det hade varit underbart för mig. Speciellt när man konkurrerar med toppspelare i toppklubbar och att en spelare från Varberg kan komma upp och klippa skytteligatiteln framför dem hade varit skönt. Jag kommer göra allt jag kan för att vinna skytteligan samt visa att det går att vinna den oavsett vilket lag du spelar i.

Det är nog många som undrar vad du hade kunnat uträtta i en större klubb.

– Just nu är jag i Varberg. Om jag hamnar i en annan klubb i framtiden så får jag försöka visa att jag är bättre än vad jag var i min senaste säsong. Det har varit mitt mål varenda säsong, förra året gjorde jag 19 poäng i superettan och i år har jag lyckats göra 20 poäng. De tre senaste åren har jag gjort fler och fler poäng hela tiden. Jag vet att jag kommer göra poäng var jag än går och jag ser inga hinder för hur långt jag kan komma. Jag vill framåt, jag vill utvecklas och jag vill vinna framför allt.

Är du kvar i Varberg nästa säsong?

– Jag har kontrakt ett år till, men det är många som hör av sig. Vi får se vad som händer. Varberg vet att jag vill flytta men jag har inte bråttom. 

– Det ska kännas rätt personligt och klubben som vill ha mig ska visa ett stort intresse och en plan för hur jag kan utvecklas.

”För två år sedan ville ingen ha mig”

Finns det konkreta bud på bordet redan nu?

– Det finns konkreta bud men det är inget jag har lagt fokus på än. Det är min agent som tar hand om allt det och jag har inte fokuserat på det alls. Efter säsongen tar jag semester sedan sätter jag mig ner med agenten och klubben för att prata.

Selmani fortsätter:

– Det är kul att klubbar vill ha mig. För två år sedan ville ingen ha mig. Jag var tvungen att skriva till klubbar för att få provträna. Det är otroligt skönt att slippa jaga klubbar.

Astrit Selmani.
Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN

Det finns intresse från både Sverige och Danmark. Men Selmani själv väljer att inte stressa och ha bråttom. Allt har sin tid.

– Jag kan säga att det är både. Det finns intresse. Gör man 14 mål och sex assist så finns det intresse det är inget man behöver hålla hemligt. Men vi får se, det är mycket som ska stämma, och jag är väldigt glad bara över att kunna spela fotboll. 

– Pengar är inte den största anledningen till att jag spelar fotboll direkt. Jag har spelat fotboll länge och jobbat vid sidan som assistent så det är bara fotboll som räknas. Vi får se vilken klubb som kan erbjuda den bästa planen för mig men jag trivs i Varberg.

Det var snack om Hammarby i somras.

- Ja, det var det. Ingenting hände, det finns alltid diskussioner men ingenting hände. Det är något som klubben och agenten tog hand om. Jag läste om det i tidningen bara.

Vid sidan av fotbollen har Astrit Selmani jobbat som assistent. Just att få arbeta med ungdomar är något som inspirerar honom.

– Jag vet själv hur det är. Man behöver bara en person som tror på en och jag har alltid haft min familj. Det finns folk som kanske inte har någon som tror på en, om jag kan vara den personen som får en person att tro på sig själv då är jag nöjd. Det är min inspiration. Jag har utvecklats som människa av att jobba med barn och ungdomar.

Selmani avslutar:

– Jag brinner för att hjälpa ungdomar och barn. Det är det bästa som finns. Jag kommer försöka vara aktiv så länge jag lever.