”Folk förstår inte – det är helt sjukt”

Marcus Berg i Blåvitt-tröjan.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Berg i landslaget.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Marcus Berg fick utstå en hel del hat och hot under sommarens fotbolls-EM.

Nu berättar han i en intervju med GP om hur det drabbade hans familj, vars hus fick övervakas av vakter.

– Det är helt sjukt. Föräldrar, syskon, fru, barn. Det blir så mycket större än att du bara får en kommentar på nätet.

Marcus Berg i fotbolls-EM.
Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / AP TT NYHETSBYRÅN

Marcus Berg, 35, har lämnat landslaget efter totalt 90 spelade landskamper och fick runda av med ett sista Europamästerskap i den blågula tröjan. 

Men avskedet blev kanske inte riktigt så vackert som han själv hoppats på. Mycket på grund av det hat och de hot som riktades mot Berg själv och hans familj under mästerskapet.

I en intervju med GP berättar han om hur reaktionerna i sociala medier efter en missad målchans i gruppspelsmatchen mot Spanien drabbade hans familj.

Utöver det faktum att kommentarerna mot honom polisanmäldes så kände sig Svenska fotbollförbundet tvungna att hjälpa till, bokstavligen. Rättare sagt i så pass stor utsträckning att vakter skickades för att patrullera kring familjens hus i Göteborg.

– Folk förstår inte. De tycker: ”Du spelar fotboll, du är proffs, du tjänar pengar, du missar en sådan chans – då kan man säga vad som helst”. Det fungerar inte så. Det är helt sjukt. Föräldrar, syskon, fru, barn. Det blir så mycket större än att du bara får en kommentar på nätet, säger IFK Göteborgs anfallare.

Marcus Berg under en pressträff med landslaget.
Foto: ERIK SIMANDER / TT NYHETSBYRÅN

Berg om familjen: ”Försökt hålla dem utanför”

Han fortsätter:

– Jag kan ta det, jag ligger på ett hotellrum i Spanien. Jag vet vad jag har gått igenom. Jag vet när det går bra eller dåligt. Jag vet att jag skulle ha gjort mål. JAG VET! Förstår du? Skriv att jag är sämst, jag kunde inte bry mig mindre egentligen. Men när det påverkar folk runtomkring en ... Det var därför jag var med när förbundet sa: ”Vi anmäler det”.

När reaktionerna, eller hatet, drabbar familjen blir det till slut också svårt att skydda familjen helt, medger 35-åringen. 

– Vi har försökt hålla dem utanför, men de har egna mobiler och googlar du mig kommer väl allt upp. Det är svårt att skydda dem mot sådant också. Men de har inte sagt något än i alla fall, säger han.

Marcus Berg återvände i somras till IFK Göteborg efter 13 års spel utomlands.

TV: Janne Andersson om hatet mot Marcus Berg