”Finns preskriberade grejer – som det är dags att prata om”

Intervju med Mathias Ranegie efter att Djurgården tappat 2-0 till 2-4 mot Hammarby i oktober 2016.
Bobbie Friberg da Cruz i Norrköpings tröja.
Foto: BILDBYRÅN
Mathias Ranégie har spelat i ett gäng klubbar, däribland Djurgården.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Bobbie Friberg da Cruz, 38, och Mathias Ranégie, 35, har skapat en och annan rubrik genom åren. 

Nu kan det vara dags för fler – den frispråkiga duon tänker starta en podd. 

– Vi träffades ute på krogen halvpackade och tyckte det var en bra idé, säger Bobbie Friberg da Cruz.  

Finska IFK Mariehamn blev mittbackens sista destination på elitnivå och det var 2017, men nu är det dags för comeback på fotbollsplanen med division 4-gänget FC Nacka. 

– Det är perfekt för mig. Förhoppningsvis slipper jag springa så mycket. 

Hur är formen? 

– Herregud, redan första träningen kände jag hur dåligt tränad jag var. Jag gjorde ingenting 2019, gick knappt på gym ens. Men det ska bli väldigt kul att spela fotboll igen. 

Bobbie Friberg da Cruz bor numera i huvudstaden och jobbade fram tills coronakrisen slog till som säljare på en mediebyrå. 

– När skiten kom kunde de inte ha kvar mig. Synd, för det var ett jävla kul jobb, men när stormen är över kanske det finns en öppning på samma företag. 

Bobbie Friberg da Cruz i Gais-tröjan 2006.
Foto: BILDBYRÅN

Har snackat skit om agenter: ”Ormar”

Tjänade du några riktiga pengar på fotbollen? 

– Riktiga pengar… ja, det lyckades man väl göra. Jag lyckades ju få bra kontrakt i både Danmark och Sverige, men det är inget som varar för evigt, det kan jag säga. Jag måste jobba. 

Hur trivs du i Stockholm? 

– Jättebra, det ska jag inte hymla med, men jag är ju från Göteborg och sonen bor i Varberg. Sedan finns det ju bäst möjligheter i Stockholm om man vill jobba med fotboll och det vill jag göra. Jag har ju snackat en del skit om agenter genom åren, många är ju jävla ormar och jag gillar inte vad många av dem håller på med. De har 120 spelare men bryr sig bara om dem som är hetast. Jävligt mycket handlar om pengar. Men som sagt, jag är sugen på att jobba inom fotboll och agentverksamheten är en intressant gren.


LÄS MER: Friberg da Cruz om succén i Finland


Bobbie Friberg da Cruz slog i genom i Gais och har också hunnit med spel i danska Randers, norska Kongsvinger, IFK Norrköping och IFK Mariehamn. Den två år yngre anfallaren Mathias Ranégie hade han koll på under uppväxten i Göteborg, men de kände inte varandra. 

– Han spelade mycket mot min brorsa (Johan) och var överjävlig innan han fick lite problem. Men han tog sig ur det där och fick en jävla fin karriär. Vi är inte råtajta nu heller, men vi börjar få koll på varandra. 

Mathias Ranégie.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Älskat lyssna på Ranégie”

Mathias Ranégie meddelade nyligen att han lägger av. Syrianska i Södertälje blev hans sista klubb. Anfallaren har en händelserik karriär bakom sig. Han har i tur och ordning representerat följande klubbar på seniornivå: Lärje/Angered, IFK Göteborg, Go Ahead Eagles, BK Häcken, Malmö FF, Udinese, Watford, Millwall, Dalian Aerbin (Kina), Djurgården, Udinese (igen) och BK Häcken (igen). 

35-åringen är precis som Bobbie Friberg da Cruz bosatt i Stockholm och för en tid sedan sprang de på varandra i nattvimlet. 

– Vi träffades halvpackade förra året och jag tog upp diskussionen om en podd och han tyckte det lät intressant. Jag har alltid älskat att lyssna på honom i olika poddar och nu har vi träffats en hel del för att diskutera detta. Vi behöver hitta en röd tråd gällande vad fan podden ska handla om, säger den gamle mittbacken och fortsätter: 

– Men vi har många jävligt bra stories om vad som hänt bakom kulisserna och vi vet att andra spelare har preskriberade grejer som det är dags att prata om. Det finns många goa lirare med bra stories. Vi för lite diskussioner och vill komma i gång så fort som möjligt, gärna till den allsvenska starten, när den nu blir. Allsvenskan är jävligt het även om den inte är i gång. 

Mathias Ranégie får medalj av Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson i november 2017.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Hade inte platsat i allsvenskan

Det låter som att det kan bli en och annan rubrik när ni börjar snacka. 

– Haha, det är lite därför det kan bli en cool grej. Vi bjuder på oss själva och har försökt komma varandra jävligt nära. Men vi vill att det ska bli bra så det inte blir någon jävla pannkaka av alltihop. Vi kommer säkert ha många lyssnare direkt, men ska vi hålla i det måste vi vara professionella och ha kött på benen. Tanken är att köra en gång i veckan och vi vill köra i ett år till att börja med. Ranégie är jävligt taggad och styr mycket nu även om det var min idé, haha. 

Bobbie Friberg da Cruz har inte spelat i allsvenskan sedan 2013. Han tycker att serien har utvecklats väldigt mycket sedan dess.

– Jag hade inte platsat i något lag i allsvenskan i dag, jag har inte kvaliteterna. Många är spelskickliga nu och det går jävligt mycket fortare än på min tid, men då hade vi i stort sett enbart gräsplaner. Då var det halvköttig fotboll, nu är gräsplanerna kanon, men det är tråkigt med allt konstgräs. I dessa tider blir man också påmind om hur viktig allsvenskan är för alla. Allsvenskan, fan vad man saknar den nu, säger han.