Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fick beskedet under morgonen: ”Oväntat”

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Poya Asbaghi, 35, sparkas av IFK Göteborg efter tre år. Nu berättar tränaren själv om den senaste veckan och bakgrunden till klubbens beslut.

– Det var ett styrelsebeslut, säger han.

13 raka matcher i allsvenskan utan seger. På torsdagen fick IFK Göteborgs huvudtränare Poya Asbaghi, 35, beskedet att han sparkas från klubben.

Nu berättar Poya själv om den senaste veckan där han så sent som för ett par dagar sedan fick beskedet av sportchefen Kennet Andersson och klubbchefen Max Markusson att han hade deras fulla stöd.

– Beskedet var oväntat i och med att jag bara för ett par dagar sedan hade ett möte med både Max Markusson och Kenneth Andersson som båda uttryckte att de ville att jag skulle fortsätta och att vi tillsammans skulle hitta vägar fram i vårt arbete. Sedan har det väl hänt saker sedan dess och styrelsen har haft sitt att säga, säger han och fortsätter.

– Det är inget att säga om det, så fungerar det och man får acceptera det, och framför allt är jag inte bitter över det utan tacksam för tre väldigt fina år i IFK Göteborg som jag lärde mig att tycka om på alla sätt och vis.

Hur mår du?

– Jag mår bra. Det är klart att det finns en sida av mig som gärna velat fortsätta. Det finns ett spel som jag verkligen har varit nöjd över att ha tagit fram och att vi spelat på ett sätt jag verkligen har velat, oavsett alla oavgjorda matcher och resultat har jag känt mig trygg i spelet. Vi kommer från en cuptitel och ska spela i Europa. 

– Jag hade gärna fortsatt det arbetet men samtidigt förstår jag hur det fungerar och att någon måste bära ansvaret för de uteblivna poängen i allsvenskan och jag som huvudtränare får stå det kastet. Det är så det funkar, det är inget att gräma sig över.

Poya Asbaghi: ”Ett styrelsebeslut”

Anade du att något kunde hända efter Mjällbymatchen?

– Det finns en sida, där man kan ha självförtroende som tränare när du vinner fyra raka matcher. Men när du har en spelartrupp som efter tolv matcher utan seger fortfarande lyssnar på dig, alla genomgångar och du märker att relationen och trovärdigheten till och från alla spelare fortfarande finns där och när du har samma relation till Kennet, Pontus och din klubbchef som pratar på ett sätt som att de fortfarande tror på mig.

Poya pausar innan han fortsätter.

– Det ger jäkligt mycket självförtroende för det betyder att man gör saker rätt. Ibland när du vinner tre raka matcher är alla runtom kring dig jättenöjda men då är man det på grund av resultatet, men i det här fallet var det tvärtom. Jag hade en god känsla efter Mjällby men det finns folk i klubben som inte känt likadant. Det får jag acceptera.

Du känner att alla varit bakom dig.

– Ja, jag vet att det är många av dem som inte kan säga saker i media för det handlar om att gå vidare. Jag vet ungefär vart jag har stått bland spelare och mina chefer. Så sent som i morse hade jag många samtal med dem. Jag vet var vi står och det är jag tacksam för trots poängtappen vi haft på slutet. Jag är lycklig över att vi kunnat ha den relationen och jag hade gärna fortsatt arbetet.

Är det styrelsen som beslutat att du ska entledigas?

– Det är ett styrelsebeslut.

Styrelsen har alltså kört över Kennet Andersson, Pontus Farnerud och Max Markusson?

– Det är inget jag kan uttala mig om. Det enda jag vet är att det är ett styrelsebeslut och i slutändan är det styrelsen som fattar de slutgiltiga besluten i en klubb. Det är bara att acceptera.

”Går inte alltid att få som man vill”

Men Kennet, Max och Pontus ville ha kvar dig?

– Som jag sa. Det senaste mötet jag hade med Kennet och Max var för ett par dagar sedan och där förklarade dem att de ville vända på det här och i princip sluta spela oavgjort, haha. 

– Det starkaste intrycket från båda var att de ville fortsätta med mig som huvudtränare men jag antar att det har hänt saker sedan dess som inte jag vet så mycket om.

Har du fortfarande tron på att ni kunnat vända på detta?

– Ja, absolut annars hade jag själv inte varit så mån om att fortsätta. Jag hade inte velat fortsätta annars om jag känt att vi skulle riskera för mycket. Men det har funnits ett spel i matcherna som talade för att vi skulle vinna fotbollsmatcher. 

– Statistiken talade för att vi gjorde bra prestationer och det talar för att vi skulle kunna vända på trenden. Det var inte länge sedan vi titulerades som cupmästare och det har funnits något bra där som jag visste skulle ge segrar i allsvenskan. Det känns bittert på ett sätt men samtidigt är jag övertygad om att IFK Göteborg är på en bra plats och att de kommer avsluta säsongen på ett bra sätt.

Ångrar du något?

– Det har funnits tillfällen där jag ångrat saker mer. Men det är svårt när du tittar på matcherna och ångra stora saker. Jag tror att självförtroendet från vissa spelare i delar av spelet borde kunnat öka ännu mer med facit i hand. Men i arbetssättet och spelsättet, det är svårt att ångra när vi gjort saker bra men kanske inte satt sista målet. Det som är tråkigt är att vi drabbades av mycket skador och jag hade gärna fått fortsätta med spelarna som kommer tillbaka, man vill ha en skadefri trupp, men det går inte att alltid få som man vill.

Anser du att du haft de bästa förutsättningarna sett till truppen?

– Vi tappade våra två bästa poänggörare från förra året men ersatte de inte. Det är inte något som jag kan vara besviken över för Kennet har gjort allt i sin makt för att ge mig de bästa förutsättningarna men det finns också en gräns vad Kennet kan göra i klubben. Nu har Blåvitt gjort saker, det var inte länge sedan de värvade tre spelare, så klubben har visat att de vill investera pengar i spelare. Det är synd att jag inte får ta del av det nu men IFK Göteborg kommer få användning av det och det ger mig ett lugn.

Tror du att fler kommer lämna klubben kommande dagar?

– Jag hoppas inte det. Det jobbar väldigt bra människor i IFK Göteborg. Jag hoppas verkligen inte det. Jag hoppas att alla kan fortsätta jobba och ta arbetet vidare för det förtjänar klubben.

Vad är du mest stolt över?

– Att jag lyckades åstadkomma det jag anställdes för. Jag anställdes för förändra IFK Göteborgs sätt att spela och för att föryngra klubben. Den största kritikern kan inte säga att jag inte har förändrat klubbens sätt att spela, många gånger har det varit vägvinnande. Vi har föryngrat på ett sätt som räddat ekonomin och på det dessutom hinna fira en titel tillsammans med klubben och ta Blåvitt till Europa för första gången på flera år. Jag är glad att jag hann uträtta det. Det är få förunnat att vara i en klubb som IFK Göteborg i tre år.

Vad kommer du göra nu?

– Jag har aldrig haft ledig tid från fotbollen sedan jag började jobba som elittränare och jag kommer ta tillfället i akt att umgås med familj och vänner samt göra ett par studiebesök som man inte annars hinner med.