Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälld efter rekordaffär – nu slår han tillbaka

GT:s Markus Wulcan träffar agenten Denis Celebic.Foto: PRIVAT
Benjamin Nygren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg bötfälldes med 350 000 kronor för rekordaffären och agenten Denis Celebic, 29, stängdes av i ett år. 

Men domen är överklagad – och nu ger agenten sin syn på de uppmärksammade turerna. 

– Har jag gjort fel ska jag fällas, men det tycker varken jag eller IFK att jag har gjort, säger Celebic. 

Blåvitts supertalang Benjamin Nygren fyllde 18 år några veckor efter att övergången från IFK Göteborg till belgiska Genk i somras var klar.

Det är skälet till att Blåvitt straffades för att ha använt en agent i samband med försäljningen som blev klubbens största genom tiderna och inbringade minst 40 miljoner kronor brutto. 

Sedan i fjol är det förbjudet i svensk fotboll att använda förmedlare vid förhandlingar om övergångar när spelare är under 18 år, men regelverket kan ge utrymme för tolkningar och disciplinnämndens beslut var inte enhälligt (fem mot två i röster).

Benjamin Nygren.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Fick tre miljoner för besväret

Ett nyckelord i sammanhanget är förhandling. IFK Göteborg och den Malmöbaserade agenten Denis Celebic, som agerade mellanhand mellan klubbarna, betonar att affären registrerades i Fifas övergångssystem TMS drygt en vecka efter Benjamin Nygrens 18-årsdag medan förbundets jurist Tobias Tibell, som anmälde parterna, trycker på att förhandlingar skedde tidigare då affären presenterades i juni när Nygren var 17 år. 

IFK Göteborg fälldes också för att inte ha lämnat in det så kallade förmedlaravtalet mellan klubben och Celebic till förbundet i tid (inom 30 dagar efter ingåendet av avtalet). 

Blåvitt hävdar också att Celebic, som fick tre miljoner kronor för sin insats, inte har förhandlat utan enbart agerat kontaktförmedlare och tycker att regelverket är otydligt och att ”det ska vara lätt att göra rätt”. 

Både klubben och Celebic har alltså överklagat disciplinnämndens beslut till nästa instans och väntar nu på besked från Riksidrottsnämnden.

”Hoppas att jag blir friad”

När IFK Göteborg på måndagskvällen mötte Djurgården (0–1) var Denis Celebic på plats på Gamla Ullevi. Då passade han på att kommentera turerna. 

– Jag tycker att beslutet är fel, vilket även IFK tycker eftersom vi överklagar. Vi får hoppas att jag blir friad, men jag kan ju få längre straff också. Jag vet inte om Tobias (Tibell) har överklagat. 

På vilka grunder vill du bli friad? 

– Under den här perioden när Benjamin gick hade jag ingen kontakt med honom alls. Jag har aldrig träffat honom, aldrig pratat med honom. Jag satte ihop klubbarna, de förhandlade sinsemellan och sedan blev Benjamin registrerad i Fifas TMS-system efter sin 18-årsdag och pengarna som IFK betalade ut till mig kom efter hans 18-årsdag. Så på de grunderna… om du läser reglerna så är tolkningen 50/50. 

– Förbundet menar att så fort kontakten togs så är det förhandlingar, men det är inte hugget i sten i själva reglerna. Tobias (Tibell) både skriver reglerna och anmäler, så han tolkar på sitt sätt. Och alla i disciplinnämnden var ju inte överens. 

Benjamin Nygren kommenterade nyligen domen och sa följande

– Jag har ingen aning om någonting. Jag vet inte ens vem det är (Denis Celebic) eller vad Blåvitt har gjort. 

GT:s Markus Wulcan träffar agenten Denis Celebic.Foto: PRIVAT

”Det blir en ofrivillig semester”

Agenten igen: 

– Jag känner att de vill statuera ett exempel med mig på grund av att det här är första fallet. Har jag gjort fel ska jag fällas, men jag tycker inte att jag har gjort det och det tycker inte IFK heller.

Vad gör du om beslutet står fast och du blir avstängd ett år? 

– Det blir en ofrivillig semester. I så fall reser jag i väg och kommer tillbaka i september nästa år. Det får bli så. Eller så jobbar jag utomlands, säger Denis Celebic, som inte företräder någon spelare. 

– Vi jobbar bara klubb till klubb. Vi får uppdrag och sätter ihop klubbar. Det blir mycket Belgien, Spanien, England, Tyskland, de vanliga länderna. 

GT har sökt IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson.