Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Förre djurgårdaren klar för allsvenskan

Joona Toivio i finska landslaget. Foto: GEPA PICTURES
Toivio i Dif-tröjan 2012. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / STELLA PICTURES
Foto: BILDBYRÅN
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. BK Häcken rustar för framtiden.

I dag blev den förre djurgårdaren Joona Toivio, 30, klar för klubben.

– När möjligheten dök upp var det ett enkelt beslut att komma hit, säger mittbacken som skrivit på ett kontrakt som sträcker sig till 2021.

Juhani Ojalas skada och Rasmus Lindgrens hjärnskakning fick Häcken att se över bredden på mittbackssidan.

När sportchefen Sonny Karlsson fick reda på att den landslagsmeriterade finländaren Joona Toivio satt på ett utgående kontrakt med sin polska klubb Termalica Nieciecza agerade han snabbt.

– Vi har ingen mittback på kontrakt efter 2019 i dag. Vi har en del spelare som vi har förlängningsdiskussioner med men det här kunde vi inte låta bli. Detta kontrakt är skrivet till 2021 och det är vi väldigt glada för. Det är extremt roligt att få den kvaliteten på både människa och spelare, säger Sonny Karlsson till Häckens hemsida.

Joona Toivio, här i Molde. Foto: BILDBYRÅN

”Sverige är väldigt likt Finland”

Joona Toivio, som för fotbollsintresserade svenskar sannolikt är mest känd för sin tid som lagkapten i Djurgården 2010-2012, ser fram emot att återvända till Sverige.

– Jag ville ha ett tryggt ställe för min familj och Sverige är väldigt likt Finland. Och jag känner till Häcken sedan jag spelade i allsvenskan. Så när möjligheten dök upp så var det ganska enkelt att ta beslutet att komma hit, säger han.

– Jag är en spelande mittback som är ganska allround. Jag har en bra högerfot. Jag har ganska bra vänsterfot också, men högerfoten är min bästa kvalitet. Jag kan ta frisparkar om Paulinho inte är på banan, haha.

Toivio blir Häckens fjärde nyförvärv i sommar. Klara sedan tidigare är Godswill Ekpolo,  Ali Suljic och Alexander Jeremejeff.

Joona Toivio

Ålder: 30 år.

Född: Sibbo, Finland.

Position: Mittback.

Klubbar: HJK Helsingfors (Finland), Klubi 04 (Finland), AZ Alkmaar (Holland), Stormvogels Telstar (Holland, lån), Djurgårdens IF (Sverige), Molde FK (Norge), Termalica Nieciecza (Polen).