Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ex-allsvensk spelare åtalas för mutbrott

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Ett allsvenskt möte under vårsäsongen 2019 har utretts för matchfixning.

Nu har en tidigare spelare i Elfsborg åtalats för mutbrott. 

Under juni förra året påbörjades en utredning gällande matchfixning i en allsvensk match under vårsäsongen 2019. 

Nu har åtal väckts, och en tidigare Elfsborg-spelare åtalas för mutbrott. Även en annan fotbollsspelare är åtalad för brott i andra matcher. Ett fall handlar om en spelare i division 3 Södra Götaland som har tagit emot mutor från en person som lagt vadhållningsspel. 

I stämningsansökan framgår att den ex-allsvenske spelaren fått ett lån om 300 000 kronor i utbyte mot att han skulle ta ett gult kort.

Hur ställer sig den anklagande allsvenska spelaren till det här?

– Det är flera inblandade i det här. Den allsvenska spelaren nekar till brott. Alla inblandade nekar till brott, säger åklagaren Staffan Edlund. 

Brott mot spellagen

– Jag har beslutat om att väcka åtal och då anser jag att jag har bevis nog för fällande dom. Jag tror att bevisningen här räcker till det.

Vad pratar vi om för straffskalor?

– Det är svårt att säga innan en rättegång men det handlar om givande och tagande av muta, det handlar om spelfusk, och där är maxstraffet två års fängelse för de brotten. Exakt var man landar här kan jag inte säga något om.

Den allsvenska spelarens försvarare Frank Thorstensson skriver i ett mejl till Borås Tidning:

– Vi har inga kommentarer i nuläget, bortsett från att brott förnekas.

Enligt åklagarmyndigheten kommer den allsvenska spelaren åtalas för tagande av muta och två personer för givande av muta. Samtliga åtalas för brott mot spellagen.