Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Europamiljon till IFK Göteborg

IFK Göteborg fick Europaplatsen genom guldet i svenska cupen.Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

IFK Göteborg får en välbehövlig miljonbonus inför Europaspelet. 

– Det kan vara skillnaden mellan att åka ut eller gå vidare, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist. 

Det är Svensk Elitfotbolls huvudsamarbetspartner Unibet som står för finansieringen genom sin så kallade Europafond. Där igenom får samtliga svenska elitklubbar som kvalificerar sig till Europaspel en miljonbonus. För Djurgården som ska spela Champions League-kval innebär det tre miljoner kronor samtidigt som IFK Göteborg och övriga lag som får kvala till Europa League får en miljon vardera. 

– Det finns en ekonomisk uppsida för de lag som klarar av ett par kvalsteg, men det ställer också krav på ekonomin med resor och behov på en bredare trupp. Vi på Unibet hoppas att dessa sex miljoner från Europafonden ska kunna hjälpa till en bit på den resan, säger Per Carlander, Sverigechef på Unibet.

Går in i andra kvalomgången

Välbehövliga pengar, menar Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist. 

– Både vi och klubbarna är mycket tacksamma att Unibet möjliggör för de svenska lagen som ska ut i Europa att kunna förbereda sig på absolut bästa sätt. Det kan vara skillnaden mellan att åka ut eller gå vidare, och vi vet alla vad det betyder för vår fotboll med svenska lag som lyckas ute i Europa. Leker vi med tanken att fler än en klubb lyckas nå ett gruppspel så finns det goda möjligheter att avancera rejält på UEFA:s ligaranking och på så sätt ge fler svenska klubbar möjlighet att spela i Europa, och på en högre nivå, säger han. 

Europa League-kvalet spelas som enkelmöten. IFK Göteborg kliver in i den andra kvalomgången.