Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erikssons solomål gav plats i Europa

Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. 1-0 borta mot BK Häcken efter Magnus Erikssons mål i första halvlek. 

Därmed kniper Djurgården tredjeplatsen som innebär spel i Europa nästa år. 

– Vi har en fantastisk grupp som har gjort mer än någon förväntat sig innan, säger tränaren Thomas Lagerlöf. 

Guldchansen försvann när Djurgården överraskande förlorade mot Varbergs Bois hemma i näst sista omgången. Och Magnus Eriksson och kompani, som länge toppade tabellen, riskerade rentav att missa en Europaplats. 

Men laget tog sig samman mot BK Häcken på Hisingen. Efter ett slarvigt uppspel av hemmalaget högg Magnus Eriksson. Djurgårdaren tog sig fram centralt och rullade in 1-0 efter marken med ett löst men läckert skott. 

– Jag har inte sett det i efterhand, jag brukar ju inte göra solomål så kul att det hände för en gångs skull. Jag kanske får kolla på det och se om det var så snyggt, men det kändes ganska snyggt i alla fall, säger Eriksson. 

BK Häcken försökte och försökte, men hade det förtvivlat svårt att skapa rena målchanser mot ett defensivt mycket starkt Djurgården, inte minst tack vare mittbackarna med Hjalmar Ekdal i spetsen. 

Djurgården till Europa

Blåränderna hyllades efter slutsignalen av ett hyfsat stort bortafölje. Spelarna dansade framför supportrarna och kan se fram emot att få spela i Europa nästa sommar. 

– Någonstans hade vi lite kniven mot strupen i dag, vi hade ju kunnat tappa en topp tre-placering. Vi är nöjda över att vi reser oss efter plumpen förra helgen och vinner mot ett bra Häcken på bortaplan. Det är en styrka och en lättnad, säger Magnus Eriksson. 

Tränaren Thomas Lagerlöf sammanfattar säsongen så här: 

– Man är påverkad av avslutningen där vi plötsligt fick väldigt mycket motstuds. Mot Norrköping och Varberg gör vi två av våra bättre spelmässiga insatser men kommer bara därifrån med en poäng på två matcher. Annars hade säsongen kunnat sluta annorlunda. Men sammanfattar man hela säsongen så är den klart positiv, det här är ett lag som absolut inte är byggt för någon medaljstrid utan snarare topp sex och sedan studsa vidare mot 2022. Det här laget har gjort en väldigt strong prestation och vi har lagt en bra grund inför nästa år. 

BK Häckens misslyckande 

Samtidigt kan BK Häcken summera ett uselt år. Hisingsklubben, som varje säsong har som ambition att utmana allra högst upp i tabellen, slutar på tolfte plats. Första gången sedan 2016 som inte BK Häcken hamnar på den övre halvan i tabellen. Efteråt tackades inbytte Rasmus Lindgren av efter en lång och framgångsrik karriär. 

Matchen mot Djurgården blev hans sista. Även Joona Toivio lämnar klubben. 

– Den har varit en speciell säsong för Häcken. Vi har haft väldigt stora problem med skador. Nu får vi nollställa oss och se fram emot nästa år, säger tränaren Per-Mathias Högmo. 

Se fler höjdpunkter från allsvenskan