Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”En speciell relation – om man säger så…”

Ahmed Yasin. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
AIK:s tränare Rikard Norling. Foto: JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Ahmed Yasin, 28, fick det inte att stämma i AIK och vill nu sänka sin gamla klubb i jakten på guldet. 

GT tog ett snack med BK Häcken-profilen om Djurgårdens supportrar, utlandsdrömmarna, det infekterade mötet med Iran – och Rikard Norling. 

– Vi hade en speciell relation om man säger så, säger Yasin. 

”Det blir en rolig match med tanke på förutsättningarna”, säger Ahmed Yasin inför mötet med AIK. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

BK Häcken har fått upp farten och har fyra segrar på de fem senaste matcherna i allsvenskan. Laget är i allra högsta grad med i guldracet och har fyra poäng upp till tabellettan Djurgården. 

I dag väntar ett möte med tvåan AIK och vid seger går BK Häcken om rivalen från huvudstaden. 

– Det blir en rolig match med tanke på förutsättningarna. Det är grymt mycket på spel. Vi spelar på hemmaplan och med publikens stöd kan vi ta en trea. Vi har gjort det bra på slutet och när man har bra självförtroende spelar man bra. Det har rullat på fast att Jeremejeff har dragit, men en ny har kommit in och gjort det bra (Gustaf Nilsson), säger Ahmed Yasin, som inför säsongen flyttade hem från Al-Khor SC i Qatar och skrev på ett treårskontrakt med Hisingsklubben. 

Än så länge har det blivit ett mål och tre assist för ytterspringaren. 

– Jag har gjort det bra och är nöjd. Målsättningen var att vinna cupen och spela i Europa och det lyckades vi med även om vi åkte ut tidigt. Jag är glad över det, men sedan vill man att målen ska komma också. Jag är en lagspelare, men för att målen ska komma måste jag kanske vara mindre osjälvisk. Men så jävla desperat är jag inte, inte än i alla fall, haha. Jag gör det bästa för laget. 

”Har respekt för oss”

Hur ser du på toppstriden? 

Det många som slåss där uppe. Vi är ett jävligt bra lag och ska förstås vara med där hela vägen. Vart vi än åker märker man att motståndarna har respekt för oss och det visar att vi är ett topplag. Det är en tuff allsvenska och det handlar om fem-sex lag. Det är bra kvalitet på allsvenskan och den har utvecklats jävligt mycket. Det är positivt för svensk fotboll. Allt kan hända i höst. 

Ahmed Yasin. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Vilka tror du att det står mellan när det drar ihop sig? 

– Svår fråga. Det är åtta matcher kvar och det känns som en final varje gång man spelar. Slappnar man av så... jag tror att det står mellan de fyra som är där uppe nu. Men Malmö och AIK är självklart favoriterna med tanke på vilka trupper de har. Det är inget man kan tänka bort. 

Två sejourer i AIK blev det, men Ahmed Yasin fick det inte att stämma fullt ut där, även om han gjorde nio starter och fem inhopp i fjol när AIK blev svenska mästare. 

– Det är jäkligt många supportrar som har skrivit och tackat mig och många har kommit fram och hälsat och det känns stort och respektfullt. Det uppskattas. Man var ju ändå delaktig i guldet. 

– Men när vi mötte dem senast var det lite kalabalik och burop här och där. De försöker väl psyka en. Så är det ofta när vi möter Djurgården också och om de försöker psyka mig vet man att man har lyckats. Men Djurgårdens fans har inte lärt sig att jag bara växer av det. 

AIK:s tränare Rikard Norling. Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Yasin i AIK-tröjan. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

”Jag känner inget hat”

Hur var din relation med AIK-tränaren Rikard Norling? 

– Ja du, den var speciell om man säger så. Alla tränare har olika personligheter och behandlar sina spelare på olika sätt, det är väl det jag kan säga. Men den är i dag inte dålig på något sätt. Vi hälsar och kramas fortfarande när vi träffas och jag önskar honom allt gott. Jag känner inget hat mot någon där egentligen. 

BK Häcken är ingen slutdestination, berättar han. 

– Jag är jättenöjd här och har det väldigt bra i Göteborg. Jag tränar hårt och försöker utvecklas till en bättre fotbollsspelare och Andreas Alm är en jäkligt bra tränare som hjälper mig med det. Målet är att ta mig vidare till de stora ligorna, självklart. Jag kom tillbaka till allsvenskan för att visa upp mig och det tycker jag att jag har gjort. Jag är inte nöjd någonstans utan vill fortfarande vidare, men då måste poängen börja trilla in också. 

Yasin i Iraks gröna dress mot Iran i Dubai i vintras. Foto: KAMRAN JEBREILI / AP TT NYHETSBYRÅN

Den Bagdadfödde 28-åringen är uppvuxen i Örebro men spelar landslagsfotboll för Irak. Han är nyligen hemkommen efter ett VM-kvalmöte med Bahrain (1–1) där han spelade från start. 

– Det var 45 grader och kvavt, då är det svårt att orka springa i 90 minuter. Klart det är annorlunda att spela fotboll där borta... länderna vi åker till, det är skittufft att spela där, men det är många roliga matcher. 

Fotbollsintresset i det krigshärjade landet är det inget större fel på. 

– 38 miljoner människor bevakar landslaget. Ibland bevakar de och snackar alldeles för mycket om spelarna, haha. När vi vinner... det är nästan den enda glädjen de får. Det är tufft och en jävla press att bära den där tröjan. 

Fått tillstånd av Fifa 

Landslaget fick på grund av säkerhetsläget under många år inte spela i Irak, men har nu fått tillbaka tillståndet av Fifa. Hemmamatcherna spelas dock i tvåmiljonershamnstaden Basra, samt Erbil och Karbala och inte i Bagdad. 

– Det är 70 000 på läktarna i Basra och det är inte många lag som kommer dit och tar tre poäng. De blir bajsnödiga när de hör vår publik. Stämningen är sjuk, man får nästan hålla för öronen. Det är otroligt mäktigt. 

Målet är glasklart: Irak ska till VM i Qatar 2022. 

– Det är stor press och mycket snack om att vi måste ta oss dit. Nu har vi Bahrain och Iran i vår grupp som vi måste ta oss förbi. 

Iran, ja. I november tar Irak emot grannlandet och ärkefienden på hemmaplan. 

– Det är ett sjukt derby, som Barcelona mot Real Madrid. Redan nu snackas det om den matchen. Det är hat mellan oss men väldigt roliga matcher. Om vi förlorar... då får man verkligen höra det och känna det, så är det. Men först är det fokus på BK Häcken och guldstriden.