Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En kultklubb – fansen här tar tydlig politisk ställning”

Sebastian Ohlsson har fått mycket speltid i sin nya klubb. Foto: TIM GROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
FC St Pauli har ovanligt hängivna supportrar. Foto: NILS PETTER NILSSON
Foto: WOLFGANG ZINK / IMAGO IMAGES

Det är flera års väntetid på ett säsongkort och klubben har fler än 400 registrerade supporterklubbar. 

Den förre Blåvittspelaren Sebastian Ohlsson, 26, stormtrivs i tyska FC St Pauli. 

– Det är en kultklubb och fansen tar tydlig ställning i politiska frågor, säger högerbacken. 

Sebastian Ohlsson i derbyt mot Hamburg SV.Foto: CATHRIN MÜLLER / M.I.S. / IMAGO IMAGES

I slutet av augusti lämnade han IFK Göteborg för FC St Pauli från Hamburg i i den tyska andraligan. Och han kastades in i hetluften direkt – derby mot Hamburg SV

– Årets match redan i första matchen och den vann vi. Det tillhör inte vanligheterna. En sjukt stor vinst för fansen och hela klubben, säger Sebastian Ohlsson. 

Hur är livet i Tyskland? 

– Det är riktigt bra, tiden har gått fort. Jag har fått en lägenhet som jag ska bo i tillfälligt, i december får jag en som är större och finare. Omställningen har inte varit så stor. Kulturen är lik den svenska och det gör allting mycket lättare. 

Hur går det med språket? 

– Jag hade aldrig pratat tyska innan, men jag börjar förstå ganska bra nu. Jag jobbar på med en app i mobilen, jag sitter och trycker ganska mycket och man kommer faktiskt in i det ganska snabbt. Sedan har jag en vanlig lektion i veckan, en lärare kommer till anläggningen och hjälper oss. 

Blåvitts förre lagkapten, som har tagit en ordinarie tröja i sitt nya lag, berättar att träningen är betydligt tuffare i Tyskland jämfört med vad han är van vid. Fler och hårdare pass, även tätt inpå match, och högre tempo. 

– Det är en del sprintlöpningar och andra löpningar, i Sverige är det inte på samma sätt mitt under säsongen, men jag tycker att kroppen har klarat av det på ett bra sätt och jag har känt mig pigg under matcherna. Jag är sjukt noga med återhämtning, kost och sömn. 

Sebastian Ohlsson.Foto: TIM GROOTHUIS / WITTERS BILDBYRÅN
Sebastian Ohlsson i Blåvitt-tröjan.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Turken Sahin fick sparken

Samtidigt är FC St Pauli en speciell klubb. 

Varje hemmamatch är helt utsåld (cirka 30 000 åskådare) och vill du ha en säsongsbiljett får du ställa dig i kö och vänta flera år. 

Runt om i världen finns det fler än 400 registrerade supporterklubbar, varav en i Göteborg, och fansen är kända för att ta tydlig politisk ställning (vänster). 

– Man ser en del banderoller på matcherna. Det är alltid något tema.

Nyligen krävde supportrarna att lagets turkiske anfallare Cenk Sahin skulle sparkas. Sahin har ställt sig bakom Turkiets attack mot kurderna i norra Syrien. 

”Vi uppmanar alla #FCSP-fans att visa kurderna att de inte är ensamma. Sahin, dra åt helvete”, stod det på en banderoll.

I går fick Cenk Sahin sparken.

”De avgörande faktorerna är att han inte tog hänsyn till klubbens värderingar”, skrev St Pauli på sin hemsida.

Cenk Sahin fick sparken av St. Pauli.Foto: JAN HUEBNER / HERKERT / IMAGO IMAGES

”Väldigt bra stämning”

I laget spelar Sebastian Ohlssons landsman Viktor Gyökeres, tidigare i Brommapojkarna, och de har även annat skandinaviskt sällskap i form av två norrmän. 

– Vi umgås också med de två britterna i laget. Det är väldigt bra stämning på och utanför planen och de har tagit hand om mig på ett bra sätt. Jag var beredd på att klimatet skulle vara tuffare än vad det är. 

Är det stor spelmässig skillnad för din del jämfört med i Blåvitt? 

– Jag är kanske inte riktigt lika offensiv, men annars är det ganska likt. Och när det gäller spelsättet är det heller inte så stor skillnad. 

Vad gör du med alla pengar du tjänar? 

– Jag har bara fått en lön och lägger mycket pengar på boendet och så är man mycket ute och käkar. Det är en dyr stad att leva i, men jag har alltid varit intresserad av ekonomi. Aktier och fonder, man måste spara och tänka på ränta-på-ränta-effekten och låta pengarna jobba. 

Kontraktet med FC St Pauli löper fram till sommaren 2021 och det finns ett optionsår. Klubbens ambition på sikt är att etablera sig i Bundesliga. Efter nio omgångar är laget femma. 

– Det är kanske inte just den här säsongen vi ska gå upp, men vi tittar uppåt i tabellen. Det är där man vill vara, säger Sebastian Ohlsson.