Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elfsborg slog ut IFK Göteborg ur cupen

Jacob Ondrejka hyschar mot Blåvitts supportrar efter drömmålet.
Foto: FREDRIK AREMYR / BILDBYRÅN
Elfsborg slog ut Blåvitt ur cupen.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Det var derbydags under söndagseftermiddagen i kvartsfinalen av den svenska cupen. Det var en jämn match med chanser åt bägge håll. Till sist var det dock Elfsborg som fick jubla.

– Det finns en rivalitet mellan lagen så då är det alltid kul att fira lite extra, säger Jacob Ondrejka.

Elfsborg inledde matchen piggast och var nära att ta ledning redan efter knappt två minuters spel.

Jacob Ondrejka tog sig igenom på kanten och hans inspel hittade Per Frick vars skott rensades bort på mållinjen av Calle Johansson. Nära en riktig drömstart för hemmalaget.

Blåvitt växte in i matchen och var nära att få utdelning efter 20 spelade minuter. Tobias Sana gjorde allt rätt och fick skottläge i straffområdet, hans avslut tog dock klockrent i ribban.

Först ropade IFK Göteborg på straff efter att Marcus Bergs avslut såg ut att ta på Leo Väisänens hand.

Bara någon minut därefter gick Jacob Ondrejka ner i Blåvitts straffområde men Glenn Nyberg valde att fria vid båda tillfällena.

Två rop på straff

En jämn halvlek med chanser åt bägge håll slutade mållös vilket inget av lagen kan ha varit allt för besvikna åt.

30 sekunder in i den andra halvleken trodde alla att Blåvitt tagit ledningen när Oscar Vilhelmsson rann igenom.

Men den unga anfallarens avslut fick precis utanför Tim Rönnings högra stolpe. 

Det böljade en hel del fram och tillbaka och tio minuter in i den andra halvleken var det Elfsborgs tur att få ett jätteläge.

Noah Söderberg fick bollen helt fri i straffområdet men mittfältarens avslut gick högt över. 

Drömmål avgjorde

Med 25 minuter kvar att spela skulle målnollan spräckas och det var Elfsborg som tog ledningen.

Jacob Ondrejka vek in från sin vänsterkant och drog till med ett vackert långskott som hittade krysset som firade med att hyscha de tillresta Blåvitt-supportrarna.

– Det är så det ska vara. Det är en liten rivalitet mellan lagen och då är det alltid kul att fira lite extra, säger han med ett skratt.

Det känns som att du gillar att hetsa?

– Jag tycker om när det blir lite känslor och att det blir lite hetsig stämning. Det ger lite bensin, man blir alltid extra taggad när man får lite skit. Så, ja jag gillar nog att hetsa.

Valde Elfsborg före Blåvitt

Blåvitt tryckte på för en kvittering och bytte in Gustaf Norlin istället för Hosam Aiesh. Även Patrik Karlsson Lagemyr byttes in. 

De lyckades dock inte komma till någon riktigt farlig chans. Någon farlighet på en hörna och ett vasst långskott av Tobias Sana, men närmare än så kom inte Blåvitt. 

Jacob Ondrejka blev alltså matchhjälte för sitt Elfsborg. Men han provspelade för Blåvitt för något år sedan så det hade kunnat se annorlunda ut.

– Det fanns konkret intresse från Blåvitt. Men jag valde Elfsborg till sist. Det påverkade dock inte målfirandet, säger han.