Egna orden om Blåvitt – och misslyckandet i AIK

Kolbeinn Sigthorsson är klar för IFK Göteborg.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Det är vinterns kanske mest överraskande värvning i allsvenskan.

Nu berättar Kolbeinn Sigthorsson, 30, varför han väljer att gå till IFK Göteborg – och varför han inte lyckades i AIK.

– Det kunde ha blivit annorlunda, säger islänningen till GT.

Att IFK Göteborg presenterade AIK-floppen Kolbeinn Sigthorsson slog ner som en bomb i svensk fotboll under onsdagen. Islänningen kom till AIK 2019 men hade en allt annat än lyckad tid i klubben. Under förra säsongen spelade han 18 matcher, varav fem från start, men lyckades inte göra något mål.

Tidigare har han däremot imponerat i klubbar som AZ Alkmaar och Ajax och det isländska landslaget – och nu hoppas han få en nytändning i IFK Göteborg.

– Jag är väldigt glad och lycklig över att vara här, jag är nyfiken på klubben som jag bara hört gott om. Det är lite av en isländsk kultur, fler landsmän har ju varit här tidigare, säger Kolbeinn Sigthorsson och syftar på spelare som Hjalmar Jonsson och Ragnar Sigurdsson.

Om IFK Göteborg säger Sigthorsson: 

– En stor klubb som ska komma högre upp än i fjol. De har visat att de vill ändra på saker och det vill jag vara en del av. 

– Sedan tidigare känner jag Pontus Wernbloom som jag spelade med i AZ och Tobias Sana som jag spelade med i Ajax. Och även Hjalmar Jonsson som nu är U19-tränare här. 

Sigthorsson hade en tung tid i AIK.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

”Tror jag kan dra nytta av det”

Sigthorsson ser fram emot att få träffa sina nya lagkamrater.

– Jag har varit ledig i en månad men formen känns ändå väldigt bra. Jag är redo att dra i gång och sugen på att träffa killarna, säger han.

Varför gick det som det gick i AIK? 

– Det är väl egentligen upp till någon annan att bedöma, men lite skador stoppade mig i början och sedan finns det en taktisk aspekt också. Det kunde ha blivit annorlunda, jag är ju en attackerande spelare. IFK vill spela med en anfallare som är väldigt delaktig, någon att bygga spelet kring. Jag tror att jag kan dra nytta av det och få ut mina kvaliteter. 

Vad har du får målsättning? 

– Jag vill att klubben ska vara nöjd med mig, det är nummer ett. Jag vill att klubben och fansen säger ”okej, han är bra, han gör mål och hjälper laget”. 

– På sikt vill jag spela VM 2022, det är en dröm. Jag missade VM senast på grund av skada och det var en stor besvikelse, men jag är bara 30 år och har mycket mer att ge. Jag vill verkligen lyckas och avsluta med några bra år.

Sigthorsson i isländska landslaget.
Foto: BARTLOMIEJ ZBOROWSKI / EPA / TT

Nobbade IFK Göteborg 

Faktum är att Kolbeinn Sigthorsson även tidigare har varit aktuell för IFK Göteborg. När Blåvitts dåvarande sportchef Mats Gren letade förstärkning till dåvarande tränaren Poya Asbaghis lagbygge inför säsongen 2018 dök islänningens namn upp.

Men Sigthorsson valde att nobba Blåvitt den gången. 

Anledningen? Han ville inte spela på konstgräs.

Du kunde ha gått till Blåvitt tidigare, Kolbeinn? 

– Ja, det var efter Galatasaray, efter komplicerade operationer. Jag var faktiskt i Göteborg och opererade mig, en isländsk läkare gjorde det (Jon Karlsson som också är Blåvitts läkare). Det gick väldigt bra och jag har inte haft några problem alls med knät sedan dess. 

– Men att jag tackade nej till IFK då berodde på att jag inte ville spela på konstgräs just då, det var en för stor risk när knät skulle byggas upp, men nu är det som sagt inga problem alls.