Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Driftunderskottet: 33 miljoner kronor

IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg brottas med en ansträngd ekonomi.

Klubben redovisar nu en vinst på 1,3 miljoner kronor – ett bokslut som helt räddats av spelarförsäljningar.

Driftsunderskottet landar på 33,5 miljoner kronor.

– Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott, säger Blåvitts ordförande Mats Engström.

IFK Göteborg har utvärderat den misslyckade säsongen 2018 grundligt och samtidigt dragit upp riktlinjer för framtiden.

– Vi vänder på varenda sten och kollar varje gråsugga i ögonen, som Blåvitts klubbdirektör Max Markusson uttryckte det nyligen.

En springande fråga för klubben har precis som de senaste åren varit ekonomin.

IFK Göteborg har i flera år brottats med för stora kostnader i förhållande till intäkter. Spelarförsäljningarna har vid upprepade tillfällen räddat bokslutet.

För 2018 räknade klubben med att göra ett litet plus – trots en jätteförsäljning av supertalangen Pontus Dahlberg för omkring 35 miljoner kronor.

Nu har IFK Göteborg presenterat sitt bokslut.

Klubben redovisar en vinst på 1,3 miljoner kronor för räkenskapsåret 2018 – tack vare ett transferöverskott på 37,7 miljoner kronor.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson och ordförande Mats Engström.
Foto: HENRIK JANSSON

LÄS MER: IFK Göteborgs plan för att få in pengar

8 miljoner till agenter

Driftsunderskottet landar på 33,5 miljoner kronor.

– 2018 visar tydligt hur viktigt det är med en ekonomi i balans. Vi kan inte bedriva en verksamhet som är helt beroende av transfers, men inte heller spara oss ur återkommande underskott. Enkelt uttryckt måste vi öka intäkterna, samt förbättra nettoeffekten av dem. Därför har vi lagt en budget med ett sådant fokus inför 2019, säger Mats Engström, ordförande IFK Göteborg.

Klubben har tappat i intäkter på publik, sponsorer, reklam, medlemsavgifter och ”merchandise”. I verksamhetsberättelsen står dessutom att läsa att klubben har betalat drygt 8 miljoner kronor i agentarvoden, vilket är en ökning på 7,7 miljoner jämfört med 2017.


LÄS MER: Säger upp sig i protest – lämnar IFK Göteborg

”Ingen lätt resa”

Blåvitts klubbdirektör Max Markusson har rekryterats för att skapa en ekonomisk trygghet. ”Han äger uppdraget att dels generera ökade intäkter, dels genomföra den strategiska plan som skall förstärka hela vår verksamhet i syfte att öka vår sportsliga konkurrenskraft”, skriver klubben i sin bokslutskommuniké.

– Det är ingen lätt resa vi ger oss ut på, men vi är redo. Vi har en hungrig organisation både på och utanför plan. Vi vet att våra partners, med Serneke i spetsen, är med. Dessutom har våra supportrar redan visat hur fantastiska de är med Swishkampanjen efter den avbrutna cupmatchen. Allt det stärker oss inför ett 2019 som är utmanande. Samtidigt finns där möjligheter – och de tänker vi utnyttja, säger Mats Engström.

Blåvitts siffror för 2018

Ekonomisk sammanfattning 2018 för IFK Göteborg Fotboll (2017 inom parentes):

■ Nettoomsättning: 127,7 mkr (108,8)

■ Vinst vid försäljning av spelare: 37,7 mkr (8,5)

■ Driftsunderskott: 33,5 mkr (16,0)

■ Resultat efter skatt: 1,3 mkr (-12,5)

■ Eget kapital 2018-12-31: 9,9 mkr (10,4)*

*) Att det egna kapitalet minskar trots överskottet beror på den sektionsuppdelning som gjordes inom IFK Göteborg vid årsskiftet 2017-2018, varvid 2,4 mkr överfördes till övriga sektioner.


Källa: IFK Göteborg.

IFK Göteborg hade det tungt 2018.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

LÄS MER: Blåvitts jätteaffär – tjänar miljoner

Oväntad jätteaffär

I slutet av 2015 sålde IFK Göteborg sin träningsanläggning Kamratgården för att stärka kassan. Blåvitt hyr numera Kamratgården av ägaren Varbergs Stenfastigheter.

I fjol sjösatte klubben ett investeringsbolag för att bland annat finansiera nyförvärv. De pengarna, drygt nio miljoner kronor, är nu slut och Blåvitt jobbar på en nyemission som inom kort ska ge cirka fem miljoner om allt går enligt plan.

I början av februari kunde GT berätta att klubben samtidigt gjort ett oväntat ekonomiskt klipp. Blåvitt hoppades få två-tre miljoner kronor för Delsjöhallen – men säljer den nu för cirka sex miljoner, enligt GT:s uppgifter. 

– Vi är väldigt nöjda. Så mycket kan jag säga, sa Blåvitts klubbdirektör Max Markusson.

IFK Göteborg slutade elva i allsvenskan 2018.

Den 11 mars håller föreningen årsmöte.


LÄS MER: Har pumpat in 50 miljoner i Blåvitt – hoppar av

LÄS MER: Miljardären som ska rädda Blåvitt

LÄS MER: Kritiken mot IFK: ”Tiggeri”

LÄS MER: Fansen har samlat in 100 000 till Blåvitt

IFK Göteborgs ekonomiska resultat

2018: +1,3 mkr

2017: -12,5 mkr

2016: +5,8 mkr

2015: +2,5 mkr

2014: -10,4 mkr

2013: -3,5 mkr

2012: -4,0 mkr